Matkamuusikoiden, kyyjärveläisen tenoriluutnantti Raimo Salon ja säestäjänsä harmonikkataiteilija Heikki Jokiahon taival Kanadassa jatkui kansanomaisesti sanottuna Soo:hon, eli Sault Ste Marien kaupunkiin.
Sudburystä sinne on matkaa noin 300 kilometriä metsäisten maisemien läpi. Kaupunki on merkittävä terästeollisuuden keskus Ontariossa ja siellä asuu 75000 ihmistä.
Suomalaisten sinne perustama lepokoti on viihtyisä ja rauhallisella paikalla. Sen asukkaat ovat varsin tyytyväisiä oloonsa siellä.
Soossa Heikillä ja Raimolla oli kaksi keikkaa suomalaisten lepokodilla, ensimmäinen 3.7. perjantaina kello 14 ja toinen kello 18.
– Meitä oli kuulemassa noin sata ihmistä, loistavaa. Soon vierailun isäntänä toimivat Marie Ann ja Raimo Viitala, suurkiitos hienoista järjestelyistä.
– Majoitumme tasokkaassa neljän tähden Water Tower Inn-hotellissa kaksi yötä. Iltakeikalla oli mielenkiintoista tavata kyyjärveläisiä, kivijärveläisiä, karstusia ja alajärveläisiä!
Raimolla ja Heikillä oli kunnia tavata myös sotiemme veteraaneja, joista ohessa lisää:
Alpo Matias Rätti, syntynyt 26.11.1921 Jurvassa, palveli Jatkosodassa JR 52;ssa, jalkaväkimies sotilasarvo korpraali.
Alpon sota kesti 4 vuotta 4 kuukautta ja 24 päivää. Kysyessämme jäikö sota-aika mieleen hän vastasi, että aluksi hän näki unia, mutta eipä ne ole pahemmin vaivanneet. Alpo muutti 1952 Kanadaan ja teki pitkän työuran terässulattamossa Soossa.
Alikersantti Matti Ahto Rahkola, syntynyt 22.2.1924 Himangalla. Joutui 19-vuotiaana sotaan Syvärin taakse ja toimi ryhmänjohtajana sodan loppuun saakka jalkaväessä.
Hän taisteli myös Lapin sodassa saksalaisia vastaan. Matti matkusti Göteborgista laivalla Kanadaan 1952, sai töitä Soosta rakennusmiehenä, jota hommaa teki eläkkeelle saakka. Erikoista; Matti rakensi kymmenen taloa, asui niissä itse muutaman vuoden ja myi voitolla eteenpäin.
Yrjö Aleksanteri Viskari s. 19.2.1925 palveli jalkaväessä Ilomantsin suunnalla JP1.ssä, sot. arvo sotamies, muutti 1952 Kanadaan ja toimi puuseppänä.
Kädentaitoja on aina Kanadassa arvostettu korkealle ja suomalainen työmies on ollut kova sana.