Lehtimäen kirjaston aukioloajat lienevät monelle kuntalaiselle mieleen, kirjastoon kun on jo reilun kuukauden ajan päässyt sisälle seitsemänä päivänä viikossa. Tämä on mahdollista omatoimikirjasto -palvelun kautta, johon Lehtimäellä siirryttiin 26. lokakuuta, Alajärven kaupunginkirjaston 150-vuotisjuhlaviikon yhteydessä.
Omatoimikirjasto tarkoittaa käytännössä sitä, että asiakkaat voivat käyttää kirjastoa myös silloin kun henkilökunta ei ole paikalla. Nykyisellään henkilökunta on Lehtimäellä paikalla maanantaisin kello 13-19 ja keskiviikkoisin kello 10-16.
Omatoimikirjaston käyttöajat taas ovat maanantaista sunnuntaihin kello 7-21.
Sisäänpääsy vaatii voimassa olevan kirjastokortin ja henkilökohtaisen tunnusluvun, pin-koodin. Jos asiakkaalla on jo entuudestaan tunnusluku, sitä ei tarvitse erikseen muuttaa omatoimikirjaston käyttämiseksi.
Aineiston lainaaminen ja palauttaminen hoituu omatoimi -ajalla helppokäyttöisellä lainausautomaatilla. Myös automaatti toimii kirjastokortilla ja pin -koodilla. Pin -koodin käyttö varmistaa, ettei kadonnutta kirjastokorttia käytetä väärin.
Automaatti neuvoo käyttäjäänsä selkeillä ohjeilla, mutta myös kirjaston henkilökunta opastaa ja vastaa kysymyksiin mielellään.
Kirjaston turvallisuudesta huolehtii tallentava kameravalvonta. Sisälle ei saa omatoimiaikana päästää sivullisia. Sisään kirjautunut asiakas on vastuussa omasta ja samalla ovenavauksella tulleiden asiakkaiden käyttäytymisestä, ja myös korvausvelvollinen jos vahinkoa tapahtuu.
Omatoimikirjastosta on mahdollista lainata myös kirjoja ja julkaisuja joita ei Lehtimäellä ole fyysisesti paikalla. Kirjasto kuuluu Yty-verkoston piiriin seitsemän muun kirjaston ohella, ja aineistoa on mahdollista tilata maksutta mistä tahansa verkostoon kuuluvasta kirjastosta.
Omatoimikirjaston toimintaa maanantaina esitelleen kirjastosihteeri Minna Lipon mukaan kirjasto on reilun kuukauden mittaisen toimintansa aikana saanut myönteistä palautetta.
– Hyvää palautetta on tullut esimerkiksi pitkistä aukioloajoista. Työssäkäyvät ehtivät nyt hyvin kirjastoon ja lapsiperheetkin käyvät täällä mielellään.
Lipo toivookin, että vielä useammat innostuisivat käyttämään uudenlaista järjestelmää.
Lehtimäen kirjasto jatkaa omatoimisuuden voimin
Omatoimikirjaston perustamiseen johtivat Alajärven kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahden mukaan parin vuoden takaiset säästötoimet.
– Lehtimäen kirjaston lakkauttamista suunniteltiin ja toiminta haluttiin turvata. Säästötoimien alla oli jo tietoa siitä että aluehallintovirastosta voisi saada tukea. Tukea lopulta myös saatiin.
Kirjastonhoitaja Marika Tuiskula puhui maanantaina Lehtimäen Eläkeliiton järjestämällä luennolla yleisesti kirjaston palveluista, mutta kannusti näkemään kirjaston myös vaihtoehtoisena ajanviettokohteena. Omatoimikirjasto laajoine aukioloaikoineen tarjoaa tähän nyt hyvät mahdollisuudet.
– Kirjasto on ennen kaikkea ajanviettopaikka. Kirjastossa ei ole välttämättä pakko lainata mitään, voi vaikka vain pyöriä hyllyjen välissä ja katsoa mitä sieltä löytyy.
Tuiskula kertoi monista muistakin kirjaston palveluista. Kirjastoista löytyy kirjojen lisäksi elokuvia, pelejä, liikuntavälineitä ja sähkönkulutusmittareita. Aikakausilehtiä ja niiden vanhempiakin numeroita arkistoidaan jossain määrin.
– Monta kertaa tulee kyselyitä esimerkiksi jostakin tietystä ompeluvihjeestä, joka on ollut vanhemmassa lehdessä.
Lisäksi etenkin Alajärven pääkirjastosta löytyy Celia-kirjaston äänikirjoja näkövammaisille.
Varauspalveluiden avulla on mahdollista saada varmasti jokin tietty julkaisu. Maksuton varauspalvelu kattaa kaikkiaan kahdeksan kirjastoa; Evijärven, Lappajärven, Perhon, Soinin, Vetelin ja Vimpelin kirjaston. Näiden välillä kirjat liikkuvat Itellan kuljetuksien voimin. Kirjat saapuvat kirjastoihin torstaisin.
Sekä Marika Tuiskula, että Minna Lipo toivottavat ihmiset kaikista ikäluokista lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan kirjastoon.
Joona Rannisto