MAINOS
MAINOS

Haitallisten vieraslajien esiintyminen ja torjuntakeinot selvitetään – ilmoita vieraslajihavainnoista

Luonnonvarakeskus (Luke) koordinoi valtioneuvoston rahoittamaa hanketta, jossa selvitetään Euroopan unionin listaamien haitallisten vieraslajien esiintyminen Suomessa ja mihin toimenpiteisiin tänne levinneiden lajien osalta pitäisi ryhtyä.

Suomen luonnossa esiintyviä EU:n listaamia haitallisia vieraslajeja ovat jättiputket, täplärapu, keltamajavankaali ja villasaksirapu. Hankkeessa selvitetään näiden tärkeimmät esiintymät.

MAINOS

– Arvioitavana on myös, mihin lajeihin ja missä kohteissa toimenpiteillä saavutetaan kustannuksiin nähden mahdollisimman suuri hyöty eli mihin hallintatoimenpiteisiin Suomessa kannattaisi panostaa, kertoo vanhempi tutkija Erja Huusela-Veistola Lukesta.

Keltamajavankaali, eli Lysichiton. Kuva: Terhi Ryttari, SYKE.
Keltamajavankaali, eli Lysichiton. Kuva: Terhi Ryttari, SYKE.

Erityisenä selvityskohteena on kansallisessa vieraslajistrategiassa erittäin haitallisiksi todettujen jättiputkien torjunnan kohdentaminen ja kustannukset.

Lisäksi arvioidaan EU:n vieraslajiluetteloon kuuluvien lemmikkieläinten sekä puutarha- ja akvaariokasvien riskiä levitä Suomen luontoon.

Vieraslajihavaintotietojen keräämisessä toivotaan kansalaisten apua. Havainnot voi ilmoittaa www.vieraslajit.fi-portaalin kautta.

Kapeasaksirapu, jokirapu ja täplärapu tässä järjestyksessä vasemmalta alkaen. Kuva: Jouni Tulonen, Luke.

EU:n jäsenmaat ovat hyväksyneet joulukuussa 2015 haitallisten vieraslajien luettelon, johon kuuluu ensivaiheessa 37 lajia. EU:n vieraslajiasetus edellyttää jäsenvaltioita huolehtimaan haitallisten vieraslajien hävittämisestä tai niiden leviämisen rajoittamisesta.

Luken koordinoimassa EU-HAVI -hankkeessa ovat mukana Suomen Ympäristökeskus SYKE ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (VARELY) sekä suuri joukko vieraslajiasiantuntijoita. Hanke toteutetaan osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Exit mobile version