Järviseudun OP-Kiinteistökeskuksen toiminnoissa on loppukesän aikana tapahtunut muutoksia. OPKK:n toimitusjohtaja Matti Mäkinen on siirtynyt hoitamaan myös Vimpelin Osuuspankin vt toimitusjohtajan tehtäviä toistaiseksi.
Koska Mäkinen ei näin ollen OPKK:n puolella paljonkaan ole, päätti Kiinteistökeskuksen hallitus valita Erkki Kuoppalan hoitamaan OPKK:n päivittäisiä toimintoja ja toimimaan toimiston vastaavana hoitajana.
Kuoppala on tullut OPKK:n palvelukseen Alajärvelle puolitoista vuotta sitten. Alalla hän on ollut jo vuodesta 2006 ja samana vuonna hän suoritti LKV -tutkinnon.
Ennen kiinteistönvälittäjä -tehtäviään hän on työskennellyt LVI -urakoinnin parissa, mitä kautta talotekniikka ja kiinteistöjen rakenteet ovat tulleet perinjuurin tutuiksi.
Koska isännöinti onkin Kuoppalan lempialaa, hän suoritti pari vuotta sitten myös teknisen isännöitsijän tutkinnon. Omakohtaista kokemusta hänellä on taloyhtiöistä kolmen eri yhtiön hallituksen puheenjohtajan pesteistä.
Kuoppala on lähtöisin Nurmosta, mutta isän puolen suku on Lappajärven Itäkylästä. Kuoppala kuuluu Nelimarkka -sukuun, joten kaukaa ei sukulaisia tarvitse etsiä Alajärvelläkään.
Järviseudun OP-Kiinteistökeskuksessa työskentelee tällä hetkellä neljä henkilöä, tehtävinään isännöinti, kiinteistönvälitys ja arvioinnit. Kuoppala tekee näistä kaikkia päivittäisten toimintojen operoinnin lisäksi.
Kaikille kohteille löytyy ostaja
Järviseudun OP-Kiinteistökeskuksen kivijalkana toimii isännöinti, jota tällä hetkellä hoidetaan noin 60 taloyhtiölle.
Kuoppala kertoo, että yhä useampi taloyhtiö on halunnut ulkopuolisen, ammattimaisen isännöitsijän sen jälkeen, kun asunto-osakeyhtiölaki muuttui muutama vuosi sitten.
Kiinteistönvälitys on toinen osa työtä ja sen suhdanteet vaihtelevat yleisen taloustilanteen mukaan.
Mennyt kesä oli kiinteistökaupan suhteen rauhallinen, mutta piristyi koulujen jo alettua. Koska uudistuotantoa on ollut varsin hyvin, on kauppaa tehty tasaisesti ja asunnot uusissa kohteissa käyneet mukavasti kaupan.
Yleisesti alueella on varsin vanha kiinteistökanta ja yhä harvempi perikunta haluaa enää jättää omistukseensa tyhjäksi jäänyttä ”mummon mökkiä”.
– Hinta vanhoilla taloilla on tullut alaspäin, monet asiat vaikuttavat siihen. Palvelujen läheisyys ja kaupat ovat avainasemassa, Kuoppala kertoo.
Tästä huolimatta nykyisin on nähtävillä trendi, että nuoret perheet saattavat hankkia kodikseen vanhemman talon kauempana palveluista. Lasten kanssa halutan tilaa, turvallisuutta ja omaa rauhaa. Sen sijaan ikäihmiset muuttavat taajamiin.
– Tilanne on siis keikahtanut päinvastaiseksi verrattuna vaikkapa -70 -lukuun, jolloin nuoret lähtivät kylistä kaupunkeihin ja vanhukset jäivät kylille.
Sivukylien vanhoille kiinteistöillekin siis on kysyntää, jos ne ovat asumiskelpoisia ja lämmöt on pidetty päällä. Oleellista on oikea hinnoittelu, sillä hinnassa ei huomioida tunteita, jotka paikkaan sisältyy. Ylihinnoiteltu kohde ei herätä kysyntää.
– Myyntiajat ovat nykyisin joka tapauksessa melko pitkiä, mutta realistisella hinnoittelulla jokaiselle kohteelle ostaja kyllä löytyy.
Vapaa-ajan kohteiden osalta mennyt kesä oli hiljainen, vaikka edellisenä kesänä myytiin lähes kaikki, mitä oli tarjolla. Taajamissa kysyntä on tasaista, mutta myyntiajat ovat niissäkin melko pitkiä, joten myyjän ei kannata lähteä panikoimaan, vaikka joutuisi hetken odottamaan.
Vakituiseen asumiseen tarkoitettuja kohteita Järviseudun OP-Kiinteistökeskus myy Alajärven, Soinin, Vimpelin, Lappajärven ja Lehtimäen alueelta, mutta vapaa-ajankohteita myös kauempaakin.
Tuula Jokiaho