MAINOS
MAINOS

Odottelu voi olla kohtalokasta – tunnista vaaralliset oireet

Monien sairauksien hoidossa nopeus on valttia. Pienet ja arkisetkin oireet on otettava vakavasti, sillä esimerkiksi aivoinfarktin iskettyä on hoitoon päästävä mahdollisimman nopeasti.

– Väärä hälytys on vain hyvä asia. Sitä ei potilaan tarvitse etukäteen miettiä, että onko nyt sittenkään kyse mistään vakavammasta, kertoo kuntayhtymä Kaksineuvoisen vt. johtava ylilääkäri Heidi Ojala.

MAINOS

Vitkastelulla on peruuttamattomat ja vakavat seuraukset. Etenkin aivoinfarktin hoidossa nopeus on ensiarvoisen tärkeää, sillä liotushoito on aloitettava ensitunteina.

– Hoitoon on hakeuduttava viimeistään kahden tunnin kuluessa infarktista, koska liotushoito on aloitettava 4-5 tunnin kuluessa oireiden alusta ja eri vaiheissa tapahtuvat viiveetkin on huomioitava. Muuten vahingot ovat peruuttamattomat, Ojala muistuttaa.

Aivoinfarkti iskee usein täysin yllättäen, ja oireet kehittyvät huippuunsa muutamassa minuutissa tai tunnissa. Sairastunut on yleensä tajuissaan, mutta ei välttämättä tunnista oireitaan.

Oireisiin kuuluvat näkö- ja puhehäiriöt, toispuoleinen raajojen voimattomuus ja tunnottomuus tai suupielen roikkuminen. Myös akuutti sekavuus voi olla viite aivoinfarktista.

Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jotta liotushoito voidaan aloittaa mahdollisimman nopeasti.

Kaikkein pahinta, mitä aivoinfarktin tai muun aivoverenkiertohäiriön iskiessä voi tehdä, on mennä nukkumaan. – Monesti ajatellaan, että kyseessä on itsestään ohimenevä vaiva. Näin voi ollakin, mutta kyseessä saattaa olla jotain paljon vakavampaa.

Aivoinfarktin ohella myös sydäninfarkti voi yllättää. Sydäninfarktin tavallisin oire on kova,puristava rintakipu, joka säteilee käsiin, kaulalle, leukaan tai selkään. Aina näin ei kuitenkaan ole.

Äkillisen kivun sijaan voi tuntua kovaa painetta, hikoilua, hengenahdistusta, pahoinvointia tai jopa närästystä. – Etenkään diabeetikot eivät välttämättä tunne kipua lainkaan, koska diabetes vaurioittaa hermostoa.

– Siksi diabeetikon on hyvä hakeutua hoitoon, mikäli hänellä on yleistilan laskua, selvästi sairas olo ja aiemmasta selvästi poikkeava, nopeasti alkanut vaiva, Ojala kertoo.

Exit mobile version