Vimpelissä harjoiteltiin viime viikolla Mies-Tanssipitojen pääkoreografiaa. Elokuussa Lapuan pesäpallostadionille kokoontuu 1917 miestä tanssimaan Suomen 100 itsenäisyysvuoden kunniaksi.
Neliminuuttista äijätanssia treenataan tanssityöpajoissa usealla paikkakunnalla kevään ja kesän aikana. Harjoituksiin osallistuminen ei edellytä osallistumista esitykseen.
– Minä en ainakaan ole sitten tyttö, veisteli itäkyläläinen Ari Kujala ennen harjoitusten alkua Vimpelissä.
Kujala oli yksi viidestätoista Vimpelin tanssityöpajaan osallistujasta. Hän aikoo olla mukana elokuussa Lapualla 1917 tanssijan joukossa.
– Se on hyvä ajatus, pitää osallistua, kun tuollaista kerran järjestetään. Itäkylän kuoron on tarkoitus lähteä kokonaisuudessaan mukaan, kuorossa laulava Kujala kertoo.
Äijätanssia kokeilleet vimpeliläiset Erkki Ammesmäki ja Eino Koskela eivät vielä päättäneet Lapualle lähdöstä. Ammesmäki kertoi, että rokkitanssi ravintolassa on ainoa tanssi, jota hän on aikoihin harrastanut.
– Nuorena tanssin Itäkylän nuorisoseuralla. Minut vihittiinkin ainakin 20 kertaa Kruunuhäissä.
Eino Koskela on tanssinut toissakesänä ja sitä edellisenä peräti 24 tuntia yhteen menoon Soinin maratontansseissa.
Vimpelissä pidettiin keskiviikkoiltana kahdet treenit peräkkäin, ensin vuorossa oli ukkojumppa-ryhmä, jolle äijätanssi tuli hauskana yllätyksenä jumppakauden päätteeksi.
– Sinänsä simppeliä, mutta oli siinä kuitenkin omat, haasteelliset askelluksensa. Ei se mitään paritanssia ollut, vaan rivitanssia, Matti Pohjoisaho määritteli.
Treenejä vetänyt 17-vuotias Leevi Antelo huomasi, että miehillä tuntui olevan hauskaa.
– Lapuan harjoituksissa on ryhmä, jossa nuorin on kolme-neljävuotias ja vanhin yli 80, Antelo kertoo.
Lapualla, Seinäjoella, Alavudella ja Laihialla pidetään jatkuvasti tapahtumaan liittyviä maksuttomia tanssitunteja.
Seuraavat joukkoharjoitukset Lapualla ovat 23.4., ja maakunnassa kiertävä tanssityöpaja Soinissa 20.4. Kaikissa näissä harjoitellaan Lapuan Mies-Tanssipitoja varten, mutta harjoituksiin osallistujat saavat vapaasti päättää, osallistuvatko varsinaiseen esitykseen.
Myös internetistä löytyy neliminuuttisen pääkoreografian opetusvideo.
Tällainen onnistuu vain Etelä-Pohjanmaalla
Mies-Tanssipitojen tarkoitus on saada tavallinen mies heittäytymään tanssin pyörteisiin rennosti ja huumorilla. Projektipäällikkö Juulia Soidinaho toivoo, että miehet levittävät sanaa tapahtumasta ja käyvät ilmoittautumassa siihen internetissä joko ryhminä tai yksilöinä.
– Miesten ei tarvitse osata ennestään tanssia, ei sitten tippaakaan. Harjoitukset ovat hauskoja ja yhteisöllisiä, ilmapiiri on rento ja kaikki ovat tervetulleita vauvasta vaariin. Jos polvi on kipeä, se ei saa olla tekosyy. Mukaan Lapuan spektaakkeliin on ilmoittautunut esimerkiksi pyörätuoliryhmä Tampereelta, Soidinaho kannustaa.
Viime aikoina on vallinnut positiivinen hypetys ilmoittautumisten suhteen, nimiä on jo satoja.
Puolentoista tunnin show sisältää kymmenisen kohtausta, joissa esiintyy 2 – 200 miestä kerralla. Pääkoreografia, jossa tanssii 1917 miestä, on näytöksen loppuhuipennus
Pääroolissa nähdään Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen, joka pyörittää Helsingissä tanssistudioa. Haapalainen esittää häjyjoukon johtajaa.
– Spektaakkelissa käydään suomalaisen miehen historiassa ja lapsuudessa. Siinä katsotaan sellaisen suomalaisen miehen elämään, joka ei tanssi. Lopulta mies löytää itsensä ja lähtee tanssimaan, Juulia Soidinaho kertoo.
Soidinahon mukaan tanssipidoista tulee todella ainutlaatuinen tapahtuma, yksi Suomen näyttävimmistä.
– Tällainen ei onnistu missään muualla kuin Etelä-Pohjanmaalla. Täällä on aina tehty asioita isosti, yhteisöllisyys on niin voimakasta, Soidinaho perustelee.
Anne Savela