MAINOS
MAINOS

Löydä korva- ja huhtasienet ja muut kevätmetsän aarteet

Kevään ensimmäiset merkit ovat varma puheenaihe: heräävä luonto ihastuttaa luonnossa ja puutarhassa – mutta myös lautasella!

– Keväisiä antimia voi kerätä omasta pihasta. Mahlan ja luonnonyrttien, kuten nokkosen ja maitohorsman perässä ei tarvitse kävellä kauas, kannustaa ruoka-asiantuntija Anna Kari Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

MAINOS

Metsäretkellä saattaa löytyä kevään ensimmäisiä sieniä, jotka ovatkin maultaan sienimaailman aatelia. – Korva- ja huhtasienten etsimisen ja käsittelyn vaiva palkitsee herkkusuun. Alkukesästä päästään jo maistelemana pieniä keltavahveroita eli kantarelleja.

Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijoiden johdolla opit villiyrttien ja sienten keruun, käytön ja säilönnän. Kysy lisää piirikeskuksista!

Huhtasienet, harvinaista herkkua

Omasta pihasta saattaa löytää yllättävän maukkaita seiniä. Huhtasienet löytyvät keväisin varmimmin puuhakkeella peitettyjen kasvustojen juurelta tai havupuiden läheisyydestä.

– Huhtasieni muistuttaa hieman korvasientä, mutta ei sisällä sienimyrkkyä, joten sen voi valmistaa ruuaksi ryöppäämättä. Jos et ole varma, tunnistatko sienet toisistaan, ne kannattaa jättää keräämättä, Kari muistuttaa.

Huhtasieniä löytää harvoin kovin paljoa, erinomaisena ruokasienenä se kannattaa nauttia paistettuna vaikkapa leivän päällä. Suuret määrät huhtasieniä on hyvä kuivata.

Kartiohuhtasienen tunnistaa pystymäisestä kasvutavasta sekä ruskeasta lakista, jonka pinta on pystyriveissä lokeroinen. Jalka on vaalea, kellertävän ruskea.

Korvasienet keitetään kahdesti

Korvasieniin kohdistuu paljon ennakkoluuloja, sillä ne ovat käsittelemättöminä myrkyllisiä.  Korvasienet ovat kuitenkin suurta herkkua, kunhan ne keitetään huolellisesti kahteen kertaan.

– Metsään kannattaakin lähteä ”tuomen kukkiessa” kokeneen sienestäjän, kertakäyttöhanskojen sekä hyvän sienikirjan kanssa, Kari kannustaa.

Korvasienet löytyvät varmimmin muutaman vuoden vanhoilta hakkuuaukeita, jossa on tehty metsätöitä voimallisesti ja maan pinta on rikkoutunut. Näissä rikotuissa kohdissa lymyävät kevään ensimmäiset korvasienet.

Korvasieni sopii erinomaisesti keittoihin ja kastikkeisiin. – Korvasienessä on hieno ja tunnistettavan voimakas aromi ja ravunlihaa muistuttava koostumus. Väkevän maun vuoksi korvasientä ei kannata käyttää ruoassa ylenpalttisesti, varsinkin jos syöjät ovat herkkävatsaisia, Kari kertoo.

MUISTA!
Korvasienen käsittely alkaa hiekan harjaamisella.

Jalan tyvi leikataan pois. Sienet halkaistaan, sillä etanat viihtyvät ontossa lakissa.
Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Kuivaamalla säilöttyjä korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.
Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin.

Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Ruokaohjeet

Mahla-marjasmoothie 

Kuva: Timo Viljakainen / Maa- ja kotitalousnaiset.

Katso mahlankeruuohjeet: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/sisalto/mahlaa-janojuomaksi-tai-ruoanlaittoon-8270

2 dl marjoja pakastimesta (esim. mustikoita ja puolukoita)
2 dl mahlaa
1 rkl kauraleseitä
ripaus sokeria tai lusikallinen hunajaa

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tai kannussa sauvasekoittimella.
Kaada korkeaan lasiin ja nauti heti välipalana tai aamun tehojuomana.

Korvasienimuhennoksella täytetyt tomaatit

Perinteinen korvasienimuhennos sopii niin aterian lisäkkeeksi, lämpimiin voileipiin, munakkaiden tai piirakoiden täytteeksi. Kokeile muhennosta tomaattien täytteenä!

8 kpl tomaatteja

Korvasienimuhennos
0,5 l tuoreita tai 25 g kuivattuja korvasieniä (Muista käsitellä korvasienet oikein!)
1 sipuli
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
2 dl kermaa
0,5 tl suolaa
valkopippuria
(mausteeksi kuivaa sherryä, sitruuna tai persiljaa)

Hienonna sienet ja sipuli.

Hauduta sieniä ja sipulia kattilassa voissa.

Ripottele jauhot pintaan ja lisää maito sekä kerma vähitellen, koko ajan sekoittaen. Anna hautua 10 minuuttia.

Mausta muhennos. Tarkista maku.

Leikkaa tomaateista hattu ja koverra sisus pois. Täytä muhennoksella ja laita halutessa hattu takaisin.
Grillaa kypsiksi noin 15–20 minuuttia grillissä tai grillivastuksen alla uunissa.

Vinkki! Hyödynnä koverretut tomaattien sisukset. Lisää joukkoon hyvää öljyä, suolaa ja pippuria sekä etikkaa. Tarjoile kesäisen salaatin kastikkeena.

Kauden kasviksia ja keltavahveroita wokissa

Kuva: Timo Viljakainen / Maa- ja kotitalousnaiset.

Tarjoa raikas wokki sellaisenaan tai ohran, riisin tai nuudeleiden kanssa.

2 porkkanaa
1 keskikokoinen kesäkurpista
puolikas kukkakaalia tai parsakaali
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
rypsiöljyä
250 g sieniä (esim. keltavahveroita)
suolaa
pippuria
hunajaa
(inkivääriä)

Kuori porkkanat ja leikkaa ne tikuiksi. Leikkaa kukkakaali tai parsakaali lohkoiksi. Silppua sipuli.
Kuumenna wokissa tai isossa paistinpannussa öljy ja laita pannulle kasvikset, sipuli ja valkosipuli ja sienet.

Wokkaile 5–10 minuuttia, kunnes vihannekset ovat vielä hieman rapsakoita. Mausta.

Tarjoile riisinuudelien, riisin tai ohran kanssa.  Sekoita kasvikset ja lisuke. Mikäli tahdot wokkiin vain kasviksia, lisää kasvisten määrää.

Exit mobile version