Syyskuun 6. päivä julkaistavissa postimerkeissä ilahduttavat vaikuttavat luontokuvat, tutut kaupunkipuistonäkymät ja Jasmin Anoschkinin omalaatuiset veistokset.
Samalla ilmestyy myös toivottu Mannerheim-merkki.
Neljä vuodenaikaa sadan kappaleen rullapostimerkeissä
Graafinen suunnittelija Stiina Hovi on suunnitellut Suomen luontoa ja neljää vuodenaikaa kuvaavan postimerkkisarjan.
Neljä erilaista merkkiä julkaistaan toivotussa postimerkkirullassa ja ne käyvät kotimaan postituksiin. Sadan kappaleen rullapostimerkkipakkaus tuodaan takaisin markkinoille palautteen perusteella: se on ollut sekä ostajien että jälleenmyyjien suosiossa.
– Neljä eri vuodenaikaa ovat suomalaisen luonnon rikkaus. Ilmastonmuutoksen myötä niiden rajat muuttuvat yhä häilyvämmiksi. Toivon, että nämä postimerkit osaltaan muistuttavat ihmisiä siitä, että meillä on ainutlaatuinen luonto, jota täytyy jokaisen osaltaan suojella, Hovi sanoo.
Kansalliset kaupunkipuistot: Turku, Porvoo ja Hämeenlinna
Kuvittaja ja graafinen suunnittelija Timo Mänttäri on taiteillut värikkäästi tyylitellyt ja tutut maamerkit Turun, Porvoon ja Hämeenlinnan kaupunkipuistoja esitteleviin postimerkkeihin.
Kansallinen kaupunkipuisto on urbaanien arvomaisemien verkosto, joka kattaa kaupunkikulttuurin ja –
– Olen kuvittanut useita Helsinkiä kuvaavia postikortteja. Nyt oli mieluisaa päästä piirtämään muita kaupunkeja. Kävin kaikissa kolmessa kohteessa paikan päällä etsimässä sopivinta aihetta ja kuvakulmaa, Mänttäri kertoo.
Kansalliset kaupunkipuistot -arkissa on 30 kotimaan ikimerkkiä.
Jasmin Anoschkinin taide on täynnä iloa ja väriä
Postin ensimmäinen taidepalkinto luovutettiin maaliskuussa kuvanveistäjä Jasmin Anoschkinille. 10 000 euron lisäksi palkintoon kuuluu taiteilijan töistä julkaistavat postimerkit.
Merkkisarjaan on valittu kolme leikkisää työtä: keraamiset pusuhuulet, koala ja kirahvi, sekä puusta veistetty poro.
– Veistän puuta moottorisahalla ja kirveellä sekä muotoilen savea ronskilla otteella, Anoschkin kertoo työskentelystään. Lopputuloksena on hauskoja ja värikylläisiä teoksia, joista näkyy ajatuksen alkuperä: heittäytyminen lapsuuden muistoihin.
Paula Salvianderin suunnittelemassa arkissa on 15 kappaletta kotimaan ikimerkkejä. Merkit julkaistaan 6. syyskuuta ja saman päivänä avautuu Jasmin Anoschkinin yksityisnäyttely ARTag-galleriassa Helsingissä.
Mannerheim-merkin kuva jatkosodan ajalta
6. syyskuuta ilmestyy myös Omakuvapostimerkki aiheenaan Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867-1951). Postimerkki on suunniteltu yhdessä Mannerheim-museon ja Mannerheim-säätiön kanssa. Merkin kuva on jatkosodan ajalta, ja sen on ottanut Aarne Pietinen (1884-1946).
– Postimerkin kuva on tunnelmaltaan poikkeuksellinen. Sodan huolet on hetkiseksi jätetty sivuun ja olennaista on hevosmiehen kiintynyt suhde ratsuunsa, kertoo päämuseomestari Toni Piipponen. Arkin kuvitus puolestaan viittaa Mannerheimin laajaan kansainväliseen kirjeenvaihtoon, joka tarjoaa kiinnostavan ikkunan yksityiseen ihmiseen vahvan julkisen roolin takana.
Arkissa on kymmenen kappaletta kotimaan ikimerkkejä. Kokonaisuuden on suunnitellut Paula Salviander.