-1.9 C
Alajärvi
lauantai 23.11.2024
MAINOS
MAINOS

Nuuskaaminen heikentää urheilusuoritusta

Urheilevilla nuorilla on virheellisiä uskomuksia nuuskasta. Monilla on harhakäsitys, että nuuska auttaa keskittymään tai rentoutumaan – tai jopa parantaa urheilusuoritusta. Tosiasiassa runsaasti nikotiinia sisältävä nuuska on urheilijalle haitallista.

– Nikotiini supistaa verisuonia ja sitä kautta nostattaa verenpainetta ja sydämen syketasoa. Tästä syystä nikotiinia käyttävän urheilijan sykereservi on kapeampi kuin kilpailijalla, joka ei käytä nikotiinia. Nikotiini vaikuttaa lihasten hapensaantiin ja aineenvaihduntaan suorituskykyä alentavasti, kertoo Suomen Olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen.

MAINOS

Jos nikotiini olisi urheilijalle hyödyksi, se luokiteltaisiin dopingaineeksi. Näin ei kuitenkaan ole. – Nikotiini on voimakkaasti ja nopeasti riippuvuutta aiheuttava aine. Toisin kuin luullaan, nikotiini ei paranna keskittymistä, vaan nikotiiniriippuvuus aiheuttaa keskittymisvaikeuksia ja unettomuutta. Uni on yksi voimakkaimmin palautumiseen vaikuttavista tekijöistä, kuvaa Maarit Valtonen.

– Syöpäjärjestöt on huolissaan siitä, että urheilevien nuorten nuuskaaminen on yleistä. Nuuska sisältää 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Sen käyttö lisää riskiä mahasyöpään, suunsyöpään ja ruokatorven syöpään, sanoo Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Syöpäjärjestöt ja Olympiakomitea kannustavat urheilijoita nuuskattomuuteen

– Olympiakomitea haluaa olla yhdessä Syöpäjärjestöjen kanssa oikaisemassa harhaluuloja nuuskasta ja kannustamassa urheilukenttää nuuskattomuuteen. Nuuskattomuus on tärkeä osa Olympiakomitean vastuullisuuskompassia. Korostamme, että nuuska ei paranna suorituskykyä eikä kuulu urheilullisiin elämäntapoihin tai urheiluympäristöihin, kertoo Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

”Nuuskaamalla annat tasoitusta” -kampanja oikaisee harhaluuloja nuuskasta.

Kampanjan kohderyhmänä ovat 13-17 -vuotiaat urheilevat nuoret, jotka törmäävät urheiluympäristössä nuuskaan ja ovat vaarassa aloittaa nuuskan käytön. Syöpäjärjestöjen yhteistyökumppanina kampanjassa on Suomen Olympiakomitea

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät