MAINOS
MAINOS

Mennyttä muistellen, tulevaisuudenuskoa valaen Vimpelissä

Satavuotiaan, itsenäisen Suomen merkkipäivä sujui Vimpelissä osin vanhaa tuttua kaavaa noudattaen.

Juhlapäivän kohokohdaksi nousi kirkkopihassa olevien sankarihautojen kunniavartio. Kunniavartiota saapui ihailemaan ja oman kunnioituksensa sankarivainajille antamaan satapäinen kuntalaisten joukko.

MAINOS
Juhlapuhuja Vesa Vihriälä.

Juhlaan Vimpelin seurakunnan tervehdyksen tuonut kirkkoherra Ilkka Lehto palasi aikaan, jolloin käytiin keskustelua Suomen lipusta. Siniristilipulla suomalaiset halusivat viestittää sitä, että kuuluvat Pohjoismaiden joukkoon.

– Sininen ja valkoinen kuvaavat vapautta. Risti on kristillinen kuvio, joka kertoo vapaudesta. Tyhjä risti kertoo puolestaan Jeesuksen vapaudentyöstä.

Musiikista juhlassa vastasi Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston ja Vimpelin seurakunnan puhallinorkesterit Mika Maran johdolla. Vimpelin Mieslaulajat esiintyi kirkossa ja juhlan jälkeen seppelenlaskun yhteydessä.

Uskoa itseen ja Suomeen

Juhlapuhujaksi oli saapunut vimpeliläissyntyinen valtiotieteen tohtori Vesa Vihriälä, joka työskentelee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan toimitusjohtajana.

Hänen puheensa kantava teema oli Suomen tarina, joka on häikäisevä menestys. Hän käsitteli muiden muassa yhteiskunnan instituutioiden merkitystä kansakunnan menestyksen määrääjänä sekä maamme kehityksen kaarta talouden ja koulutuksen – tai näkökulmista.
–Suomi on hyvä maa. Ei sen takia, että meillä olisi ollut poikkeuksellisen paljon onnea, vaikka sitäkin matkan varrelta löytyy. Suomi on hyvä maa sen vuoksi, että edeltävät polvet ovat tehneet paljon työtä maan rakentamiseksi ja pääosin viisaita valintoja.

Meidän on huolehdittava siitä, että myös seuraavat sukupolvet voivat päätyä samaan arvioon.

Kunnallisen yrittäjäpalkinnon vastaanotti Olavi Leppä.

Itsenäisyyspäivän juhlassa on jaettu 15 vuoden ajan Kunnallinen yrittäjäpalkinto.

Tänä vuonna kunta ja Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu halusivat palkita Ruukki Constructionin, jolla on ollut – ja on edelleen edeltäjiensä tavoin – vuosien ajan merkittävä rooli kuntalaisten hyvinvoinnille.

Yrityksen historia juontaa juurensa vuoteen 1961, jolloin Paavo Rannila ryhtyi valmistamaan kattopeltejä Vimpelissä. Kunnallisen yrittäjäpalkinnon vastaanotti Ruukki Constructionin myyntipäällikkö Olavi Leppä.

Kulttuuripalkinto historiauurastajalle

Tämänvuotinen kulttuuripalkinto myönnettiin Seppo Katajalle, joka on tehnyt pitkäkestoista ja pitkäjänteistä työtä Vimpelin historian ja kulttuurin säilyttämiseksi.

Seppo Katajalle myönnettiin kulttuuripalkinto.

Vimpelin yhteiskoulussa ja lukiossa 30 vuotta matemaattisten aineiden lehtorina työskennellyt Kataja on kerännyt tietoa vimpeliläissotilaiden vaiheista muiden muassa sotapäiväkirjoista.

Hän on esitelmöinyt usein Vimpelin historiasta ja sotakoulun historiasta – viimeksi lukiolaisille itsenäisyyspäivän alla.

Kiinnostus historiaa kohtaan kumpuaa lapsuudesta.

– Vimpelin sotakoulun aikaan kotitalooni oli majoittunut ryhmä koulun oppilaita, kuten esimerkiksi K. A. Tapola. Jalkaväenkenraali ja Mannerheim-ristin ritari Tapola kävi meillä, kun olin pikkupoika. Olin jo tuolloin kiinnostunut kuuntelemaan entisajan ihmisiä.

Hän ideoi, että Pokelan kylästä tehtäisiin kuvakirja. Sittemmin idea laajeni ensi keväänä ilmestyväksi kyläkirjaksi, jonka Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseura kustantaa.

Virpi Poikelin

 

Exit mobile version