MAINOS
MAINOS

Tehostettuun palveluasumiseen vastuulääkärit

Doctagon Oy on vastannut Kuntayhtymä Kaksineuvoisen tehostetun palveluasumisen yksiköiden lääkäripalveluista viime marraskuusta lähtien.

Kaksineuvoisen tehostetun palveluasumisen yksiköissä on siirrytty vastuulääkärimalliin, jota Doctagon toteuttaa jo 50:ssä eri kunnassa.

MAINOS

Aikaisemman käytännön mukaan jokaisen Kaksineuvoisen alueella toimivan hyvinvointiaseman lääkäri hoiti myös oman alueensa tehostetun palveluasumisen yksikön asukkaat.

Kaksineuvoisen johtava ylilääkäri Heidi Ojala kertoo, että sivuasemille ei saatu lisää lääkäreitä ja lääkärin työajasta osa alkoi palaa eri yksiköiden välisiin ajomatkoihin.

– Uudistuksella ei ole haettu säästöjä vaan uudella käytännöllä keskitytään yksiköissä asuvien ihmisten toimintakyvyn ylläpitämiseen heille tutussa ympäristössä.

Oma vastuulääkäri tuntee asiakkaan, jolle tarjotaan ennakoivaa ja suunnitelmallista hoitoa. Vastuulääkäri myös tekee asukkaalle yksilöllisen hoitosuunnitelman. Lääkärituki on saatavissa ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Uuden käytännön avulla Kaksineuvoisen toiminta-alueelle saadaan lisää lääkäriresursseja: palveluasumisyksiköissä asuvat vanhukset välttyvät turhilta siirroilta esimerkiksi tilanteissa, joissa kuumeinen asukas on sairastunut infektioon.

Sekä potilaille että hoitajille luodaan pysyvyyttä ja turvallisuutta vakiintuneella ja mielekkäällä toimintatavalla.

Samanarvoinen hoito

Kaksineuvoisella on kaikkiaan 217 tehostetun asumispalvelun asiakasta. Lappajärven Lintukodissa on 46 ja Evijärven Kaislakodissa 27 asukasta.

Hoitohenkilökuntaa seitsemässä eri tehostetun palveluasumisen yksikössä on kaikkiaan hieman vajaat 200.

Yksiköiden lääkäreinä toimivat geriatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri Miika Ek ja sisätautien erikoislääkäri Harri Kivelä. Ek kertoo, että kartoituskäynneissä menee aikaa, mutta ne kuuluvat normaaliin lääkärin työhön.

– Samalla näkee uusia paikkoja ja uusia ihmisiä.

Heidi Ojala kokee haasteena sen, miten tuotetaan tasalaatuista palvelua.

– Doctagon tuo tasalaatuisen, samanarvoisen palvelun vanhuksille, jotka asuvat tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Kaikille tehostetun palveluasumisen yksiköiden vanhuksilla on oikeus tasalaatuiseen, samanarvoiseen hoitoon.

Yksiköissä käytetään apuna nykytekniikkaa. Jos asukkaalla on kroonisia haavoja, voidaan siitä ottaa kameralla kuva ja lähettää se keskussairaalaan ihotautilääkärille tai Doctagonin lääkäreille. Videoyhteyttä ei tehostetun palveluasumisen yksiköissä ole vielä käytettävissä.

Omaiset mukaan

Puhelinkierto järjestetään viikoittain ja lähikierto joka kolmas kuukausi. Lähikierrossa voivat olla mukana myös asukkaan omaiset, jotka tuntevat asukkaan hyvin ja tietävät hänen historiansa.

Aikaisemminkin omaisilla on ollut mahdollista olla mukana lääkärikierrolla, mutta kierroista ei ole samalla tavalla aktiivisesti tiedotettu, kuten nyt Doctagonin mallissa. Muutos edelliseen käytäntöön on otettu ilolla vastaan.

– Omaiset ovat olleet ihmeissään, että heitä kuunneltiin. Yhden asukkaan luona lääkärikierto kesti puoli tuntia, kertoo Kaksineuvoisen palvelupäällikkö Sari Kuikka.

Omaisten mukanaolo koetaan lähikierroilla tärkeäksi. Henkilökunnalla on mahdollisuus olla omaisiin yhteydessä luonnollisesti myös kiertojen välillä.

Doctagon Oy:n operatiivinen palvelupäällikkö Mikaela Sallisalmi kertoo, että omaisille järjestetään erityinen omaisten ilta. Sellaista vietettiin Kaksineuvoisen ja Doctagonin järjestämän tiedotustilaisuuden jälkeen.

– Omaisten illassa kerrotaan toimintatavoista ja omaisilla on mahdollisuus myös esittää toimintaa koskevia kysymyksiä.

Kauhavalla järjestettyyn omaisten iltaan saapui noin 40 omaista eri puolilta Kaksineuvoisen toiminta-aluetta. Paikalla oli sekä Kaksineuvoisen että Doctagonin edustajia.

Virpi Poikelin

Exit mobile version