Ihmisen kehossa värähtelevät triljoonat atomit, ihan joka hetki. Lappajärvellä toimivan Kipinäkodan yrittäjä Piia Rajala antaa tiibetiläistä äänimaljahoitoa, jossa harmonisten äänten värähtely saavuttaa nuo ihmisen pienimmät osat.
– Normaalissa arjessa ei koskaan kuule vastaavia ääniä. Niiden suotuisa vaikutus mieleen on todistettu aivosähkökäyrä- eli EEG-tutkimuksilla. Värähtely korjaa kehon atomien mahdollisia ”riitasointuja” ja tavallisesta poikkeava ääni hoitaa kehoa ja mieltä, kertoo Rajala.
Äänimaljojen kuten myös ultraäänten teho on jo pitkään ollut tiedossa lihashuollossa. Molempia hoitotapoja käyttävät mm. huippu-urheilijat saadakseen rentoutusta suurten lihasryhmien syvyyksiin.
– Värähtely menee sinne, minne sormet eivät hieronnassa yllä, Rajala toteaa.
Hän aloitti hoidot suoritettuaan koulutuksen Turussa viime syksynä. Positiivista palautetta on tullut. Eräs reumaa sairastava kertoi yllättyneensä, kun pärjäsi seuraavana aamuna ilman ”kourallista” särkylääkkeitä. Rekkamies taas haki apua lihasten jumittumiseen ja päänsärkyyn, ja pari muuta seurasi pian perässä.
– Jos asiakkaalla on kipuja tietyssä paikassa, annan hoitoa erityisesti sinne.
Jotkut toivovat hoidosta helpotusta huolten taakkaan tai mielen myllerrykseen.
– Eräs asiakas kertoi, että hän näkee stressiinsä liittyvät asiat nyt asiat selkeämmin ja saa paremmin nukuttua.
Hoito sopii hyvin myös raskaana oleville ja voi lievittää esimerkiksi liitoskipuja. Kaupan päälle hoitoa saa myös sikiövauva, joka aistii äänet kohdussa lempeästi lapsiveden läpi.
Menetelmä sopii avuksi kehon ja mielen kolotuksiin ihmisille iästä ja ongelmista riippumatta.
Tiibetiläinen hoitomuoto
Tiibetistä on löydetty 4000 vuotta vanhoja äänimaljoja, joiden avulla munkit meditoivat. Niiden tietoisesta käytöstä ihmisten hoitoon ei ole varmuutta, mutta ainakin jo 2000 vuotta sitten maljoja valmistettiin hoitotarkoituksiin.
Piia Rajalalla on useita Nepalissa käsin taottuja äänimaljoja, joihin on käytetty yhdeksää eri metallia. Maljan napautus tai hiertäminen iskimellä soi joko korkeampana tai matalampana, maljan koosta riippuen. Lisäksi hän käyttää heleä-äänistä tingshaa, tiibetiläistä symbaalia.
– Hoidossa on tietty runko, mutta seuraan hoidettavan vastetta ja muutan hoitoa sen mukaan, tarkoitus on että hoidettavalla on aina hyvä olla, Rajalaa kuvailee.
Ihanassa puutarhassa ja turkoosissa vedessä
Menen makuulle hoitopetiin viltin alle, suljen silmäni. Ensimmäiset äänet kajahtavat ilmassa, sitten malja soi kehoni päällä, paikka ja maljan koko vaihtelevat hoidon aikana.
Mielen valtaavat kauniit kuvat: sininen taivas, kultainen kirkko ja kirkon ihana puutarha. Kellun turkoosinvihreässä vedessä.
Tunnen olevani löysä läjä, täysin rentoutunut. Kumea maljan ääni saa minut lähes uneen. Se ei ole tarkoitus, joten Piia herättelee tarvittaessa korkeaäänisellä maljalla.
50 minuutin hoidon päätyttyä tunnen oloni todella rentoutuneeksi. Loppupäivä on erikoinen. Ei ramaise missään vaiheessa. Touhuan täysillä koko päivän ja iltaviiden aikoihin aloitan vielä sen talon sekavimman nurkkauksen siivouksen. Tällaista päivää ei ole ollut vuosiin.
Huomaan itsessäni myöhemminkin outoa aloitekykyä ja positiivisuutta, joista viime aikoina on ollut puutetta.
Anne Savela