MAINOS
MAINOS

Osaisitko toimia, jos kyykäärme purisi koiraasi? Omistajan tärkeä varautua jo ennakkoon

Jos kyy pääsee puremaan koiraa, on omistajan tärkeää toimia nopeasti. LähiTapiolan eläinvakuutusten asiantuntija antaa neuvot siihen, kuinka toimia kyykäärmeen purtua lemmikkiä.

Kevät ja lämpenevä sää herättävät hiljalleen kyykäärmeet talvihorroksestaan. Moni luonnossa liikkuja on jo voinut törmätä näihin myrkyllisiin matelijoihin, sillä kyy herää horroksestaan huhti–toukokuun aikana. Paras suojavaruste ihmiselle on pitkävartiset saappaat, mutta koirille suojaavia varusteita ei ole.

MAINOS

Luonnossa koiran kanssa liikkuvan on hyvä olla tavallista valppaampi kyiden heräämisen aikoihin. Koiran liikkeitä pystyy seuraamaan paremmin, kun koira kulkee vieressä talutushihnassa. Irrallaan metsässä juoksevan koiran tutkimuskohteita on usein vaikeampi havaita, eivätkä kaikki koirat edes osaa pelätä käärmettä.

LähiTapiolan eläinvakuutusten asiantuntija Raisa Tarola kehottaa koiranomistajia valmistautumaan mahdolliseen kyynpuremaan jo ennalta.

– Koiranomistajan kannattaa pohtia etukäteen, miten aikoo toimia tilanteessa, kun kyy on purrut koiraa – mitä paremmin itse on selvillä toimintatavoista, sitä nopeammin pystyy toimimaan koiran auttamiseksi.

– Koirille kyyn myrkky on vaarallisempi, kuin ihmisille. Kyyn myrkky vaikuttaa koiran verenkiertoelimistöön, minkä vuoksi eläinlääkärissä käynti on välttämätöntä, Tarola kertoo.

Heti yhteys eläinlääkäriin

Koira voi muuttua pureman jälkeen voimattomaksi hyvin nopeasti ja eläinlääkäriin tulee ottaa yhteys heti pureman havaittuaan. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä, vaikka koira vaikuttaisikin voivan hyvin. Kyytabletin antamisesta tulee aina keskustella ensin eläinlääkärin kanssa.

– Ensisijaisen tärkeää on pitää koira mahdollisimman rauhallisena ja levossa Esimerkiksi omalla äänellä voi rauhoitella koiraa. Koiran koon mukaan voi koiran kantaa kotiin ja autoon.

Exit mobile version