-7 C
Alajärvi
sunnuntai 24.11.2024
MAINOS
MAINOS

Pesismestaruus on muistelon arvoinen juttu

Se oli sunnuntai, elokuun 28. päivä vuonna 1988. Alajärven Kitro kuhisi pesistunnelmaa 6 300 katsojan voimin. Kotijoukkue pelasi hurmoksessa ja selätti finaalisarjassa Seinäjoen Maila-Jussit toistamiseen. Yhteisjuoksuin 16–12 tullut voitto tiesi seurahistorian ensimmäistä kultamitalia miesten sarjassa.

Lauantaina Alajärvellä käytettiin muistojen aikakonetta ja palattiin mestaruustunnelmiin ja muihinkin Ankkureiden ja Maila-Jussien välisiin otteluihin. Ja esimerkiksi siihen kohtaamiseen, jonka alla Jussit oli harjoitellut Seinäjoelta tullessaan Kauhajärven kentällä. Sana oli ehtinyt kiiriä Alajärvelle saakka Jussien saapuessa Kitrolle ja yleisöä riitti runsaslukuisena vastaanottokomiteana.
– Ensimmäisen vuoron jälkeen oltiin häviöllä 6–0, naureskeli Jussien Jukka Peltoniemi.

MAINOS

Seinäjoen suunnalla taas Jussi-pelaajat pääsivät vitsailemaan alajärveläisille korkeista taloista ja junista.

Monta finalistia

Ankkureiden ja JymyJussien Superpesis-ottelun alla vietettiin hiljainen hetki vuoden 1988 finalistijoukkueiden poisnukkuneiden jäsenten kunniaksi. Pelinjohtaja Pekka Peltomäen lisäksi mestareista olivat paikalle saapuneet jokeri Ari Etula, kolmoskoppari Jouko Etula, sieppari Marko Etula, jokeri Simo Joensuu, kolmosvahti Taavi Kivipelto, kakkoskoppari Harri Pitkänen, jokeri Ari Riihimäki, kakkosvahti Tuomo Tallbacka, kolmospolttaja Veijo Turpela ja ykkösvahti Vesa Vainio sekä huoltaja Juhani Yli-Sikkilä.

Kolmen vuosikymmenen takaisia mestareita ja hopeamitalisteja sulassa sovussa yhteiskuvassa ennen lauantain Superpesis-ottelua.

Jouko Etula oli sonnustautunut vuoden 1988 pelipaitaan. Seinäjoelta muisteloihin olivat saapuneet muiden muassa hopeajoukkueen pelinjohtaja Tapio Ristilä ja pelaajista Mika Sivunen, Ari Rinta-Rahko ja Jukka Peltoniemi. Tapahtumaan osallistuivat myös muiden muassa pitkään SMJ:tä edustaneet Mauri Pyhälahti ja Jari Karjanlahti.

Ari Etula toteaa pesäpallomestaruuden nostattaneen henkeä Alajärvellä samaan tapaan kuin Leijonien jääkiekon MM-kulta vuonna 1995 Suomessa.
– Henki näkyi katsomossa ja katukuvassa. Olimme pitempään pelanneet yhdessä ja onnistuimme Seinäjokea vastaan.

Etulalle itselleen mestaruuden tuonut kausi oli toinen miesten pääsarjatasolla.
– Pääsin katsomaan, miten mestarit tekivät hommia. Joukkue oli kunnianhimoinen ja sain oppia, mitä pitää tehdä ja miten treenata. Kausi oli minulle hyvä pesisoppikirja, totesi pääsarjatasolla myös Vaasan Mailaa ja Loimaan Palloa edustanut Etula.


Kenttähaastattelussa kuvattu Ari Etula muistaa Ankkureiden ensimmäisen miesten mestaruuden nostattaneen henkeä Alajärvellä.

Lasse Mansikka-ahon kenttähaastatteluissa palattiin myös ratkaisuottelun tapahtumiin. Ottelun momentumia kerrattiin myös. Maila-Jussien kakkoskoppari Vesa Mattila pudotti pallon ja kärkietenijä Vesa Vainio karkasi kotiin. Yleisön pauhu oli melkoinen.

Joukkueiden kokoontumisen ja menneiden muistelemisen lisäksi seurattiin vaihtelevassa säässä käytyä Ankkureiden ja JymyJussien välistä Superpesis-koitosta. Ari Etula koki, että vaikka Ankkurit kärsikin tappion, oli pelissä myös hyviä suorituksia.
– Ankkureille tuli pieniä virheitä, jotka kertautuivat. Peli oli molemmilta joukkueilta tasapaksua. Ratkaisuhetkillä JymyJussit pystyi tekemään voittoon tarvittavat suoritukset.

Seinäjoen Maila-Jussien kauden 1988 hopealuotsi ja yhdessä Pekka Peltomäen kanssa tapahtumaa järjestämässä ollut Tapio Ristilä puolestaan jäi kaipaamaan enemmän tiukkoja tilanteita kotipesään.
– Nykyisin selvästi keretään pesään – tai ei keretä. Kentät ovat liian hyviä ja pelistä tulee kuivaa.

Pesäpallo ja vuoden 1988 finaalisarja olivat puheenaiheena myös Alvariinissa järjestetyssä iltatapahtumassa, johon myös pesäpallon ystävät pääsivät osallistumaan.

Lasse Mansikka-ahon pikahaastattelussa lukkarilegenda Mauri Pyhälahti (kesk). Hänen vasemmalla puolellaan Ankkureiden pelinjohtaja Pekka Peltomäki ja oikealla puolellaan Maila-Jussien virkaveli Tapio Ristilä.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät