Puutarhat ja puuhastelu siellä parantavat meidän hyvinvointia. Puutarhaharrastus tuo mielihyvää, parantaa kuntoamme ja muuttaa fysiologista oloamme paremmaksi.
Puutarhojen syötävät tuotteet edistävät lisäksi terveyttämme. Puutarhan antimia kannattaa nauttia kaikilla aisteilla maksimaalisen hyvinvoinnin saamiseksi. Kotimaiset puutarhan antimet ovat nyt parhaimmillaan!
Puutarhan tuoksut ja visuaalisuus ilahduttavat. Samalla ne saavat aikaan positiivisia reaktioita sisällämme, sillä puutarhatöiden ohessa lisääntyy muun muassa serotoniinin, mielihyvähormonin erittyminen.
Samaan vaikutukseen perustuu myös luonnon äänien kuuleminen, joka tunnetusti rentouttaa mieltä ja kehoa. Maku- ja tuntoaistit aktivoituvat erityisesti puutarhan tuotteita nautittaessa.
Syödään kotimaisia kasviksia
Vihannesten, hedelmien ja marjojen makumaailma on runsas. Jokainen kasvis tarjoaa oman makuelämyksensä, mitä vahvistaa suutuntuma, joka vaihtelee pehmeästä rapsakkaan. Kasvikset keventävät ruokavaliota, koska ne sisältävät vain niukasti energiapitoisia hiilihydraatteja ja tyydyttyneitä rasvoja.
Kasvisten kuidut lisäävät kylläisyyden tunnetta ja auttavat ruoansulatusta. Kasvisten kuidut edistävät hyvien suolistomikrobien kasvua. Kasviksia tulisi tutkimusten mukaan syödä vähintään 500 – 800 grammaa päivässä terveyshyötyjen vuoksi.
Kasviksia kannattaa syödä mahdollisimman monipuolisesti. Niitä voi syödä raakana, keitettynä paistettuna ja grillattuna. Samankin kasviksen makuelämys muuttuu valmistustavan mukaan. Erityisesti aromikkaat yrtit tuovat lisämakua ja niiden avulla voi vähentää turhaa suolan käyttöä.
Kasvikunnan tuotteet sisältävät elimistölle välttämättömiä vitamiineja, joita ei ole muissa ruoka-aineissa riittävästi. Tärkein niistä on puolustusjärjestelmää vahvistava ja virkeystasoa nostava C-vitamiini. Kasvikissa on runsaasti myös erilaisia kivennäis- ja hivenaineita, jotka ovat solujen terveyden, kasvun ja jaksamisen kannalta välttämättömiä.
Väriä ruokavalioon
Hedelmien, marjojen ja vihannesten antioksidantit ovat useimmiten samalla niiden väriaineita. Näiden tehoaineiden merkitys elimistössä on merkittävä, sillä ne ehkäisevät solujen hapettumista eli härskiintymistä pitäen solut terveinä ja ehkäisten monien sairauksien kuten esimerkiksi syöpien sekä sydän- ja verisuonitautien syntymistä.
Antioksidanttien tiedetään myös taistelevan elimistössä ympäristön aiheuttamia stressitiloja vastaan.
Tutkitusti kasvisten runsas syönti ehkäisee useita eri syöpiä, laskee veren kolesterolia, verenpaineitta, ehkäisee kakkostyypin diabetesta ja parantaa yleistä vireystilaa sekä puolustuskykyä tartuntatauteja vastaan.
Yhdistämällä kasviksia vähärasvaisiin maitotaloustuotteisiin (Dash-dieetti) saadaan verenpainetta laskemaan. Runsas kasvisten käyttö parantaa myös mielialaa.
Tärkeintä on kuitenkin nauttia puutarhan, puistojen ja metsien rauhoittavasta vaikutuksesta. Pelkkä liikkuminen ja oleskelu näissä vihreissä ympäristöissä on hyväksi meille kaikille.