MAINOS
MAINOS

Metsäpalovaroitus on nyt syytä ottaa tosissaan

Alueellamme on ollut metsäpalovaroitus voimassa lähes yhtäjaksoisesti toukokuulta saakka. – Juhannuksen aikoihin taisi olla yksi päivä, jolloin sitä ei ollut, muistelee paloesimies Turo Kalliomaa Alajärven paloasemalta.

Maasto onkin nyt ihan oikeasti kuivaa, sitä tilannetta ei pieni sade tai rajukaan hetkellinen ukkoskuuro muuta. – Maastosta puuttuu tällä alueella vettä 120-150 milliä. Se tarkoittaa, että tuon verran pitäisi sataa, ennen kuin ollaan edes ns. nollatilanteessa. Kymmenen millin sade on tässä tilanteessa yhtä tyhjän kanssa.

MAINOS

Palokunnalle pitkä, kuuma ja kuiva kesä tarkoittaa tasaiseen tahtiin tulevia hälytyksiä niin palo- kuin pelastuskohteisiinkin. Palot ovat onneksi pysyneet kohtuullisen pieninä.

Kesäkuussa tosin sammutettiin yli sadan hehtaarin nevalta metsäänkin karannutta paloa Lappajärvellä ja Soinissa oli hiljattain metsäpalo, silti olosuhteisiin nähden tilanne ei ole pahin mahdollinen.

Tilanne voi toki muuttua ihan hetkessä, joten tässä vaiheessa ei vielä voida huokaista helpotuksesta, ei lähellekään.

Kalliomaa toteaa, että suurin kiitos siitä miten vähällä on tähän mennessä päästy, kuuluu alueen asukkaille, jotka ovat yllättävänkin valveutuneita.

– Täällä ymmärretään, että varoituksia annetaan ihan syystä ja niille on aina pätevät perusteet. Silloin kun maasto on niin kuivaa kuin nyt, paloriski on suuri.

– Meille tulee esimerkiksi sellaisia puheluita, joissa kysytään voiko nyt mennä metsätöiden tekoon moottorisahan kanssa? Näissä kohdissa kehotamme odottamaan parempaa aikaa, mutta kieltää ei voi. On kuitenkin hienoa, että ihmiset tiedostavat kipinän aiheuttaman paloriskin.

Metsäpalovaroitus tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki avotulen teko on kielletty. Se käsittää niin nuotion laiton kuin roskien poltonkin.

Metsäpalovaroitukset annetaan ns. indeksien perusteella, kun indeksi nousee yli kolmen. Maksimi on kuusi ja meidän alueellamme ollaan nyt jatkuvasti viiden pinnassa.

Naapurimaassa Ruotsissa kärvistellään todella rajujen metsäpalojen kanssa ja sieltä on kuultu jopa grillauskiellosta. Kalliomaa sanoo, että grillaus voi kyllä olla riski, mutta meillä grillit on perinteisesti mielletty tulisijoiksi, joita saa käyttää metsäpalovaroituksen aikanakin.

– Sen sijaan kertakäyttögrillit eivät ole ns. tulisijoja, joten niiden käyttö on metsäpalovarotuksen aikana kielletty!

Hiiligrillillä grillatessa on syytä muistaa myös se, että grillin tuhkia ei saa huolettomasti heittää maastoon, sillä hiilet saattavat kyteä tuhkassa jopa pari, kolme päivää! Hiilet pitääkin upottaa vesisankoon ja antaa kastua hyvin.

Metsäpalojen riskiä kannattaa nyt miettiä kaikessa arkisessa toiminnassa. Tupakantumppien huoleton heittely auton ikkunasta ulos ei ole koskaan fiksua, mutta ei etenkään metsäpalovaaran aikana. – Tupakan tulipää on 500 astetta ja puu syttyy 250 asteessa, Kalliomaa muistuttaa.

Kuntarajoja ei enää tunneta

Alajärven paloasemalla on kesän aikana päivittäin työvuorossa kolme miestä ja VPK päivystää. Kun hälytys tulee, simme lähtee lähin ja tarkoituksenmukaisin yksikkö kuntarajoja katsomatta.

Palojen lisäksi kesäaikaan työllistää liikenne, onnettomuudet lisääntyvät liikennemäärien kasvaessa ja mopojen, pyörien ja moottoripyörien tullessa mukaan liikenteeseen.

Hellekausi näkyy luonnollisesti myös ensivastepuolella ja vesistötkin teettävät töitä.

Palo- ja pelastuslaitoksella on vakituisesti veneet kaikilla isoilla vesistöillä ja kun hälytys tulee pienemmälle vesistölle, tallissa odottaa pikkuvene.

Hälytykset vesille ovat usein pelastajille hyvinkin surullisia lopputulokseltaan ja Kalliomaa toteaakin, että niissä tehtävissä aina tulee mieleen toive siitä, että vesille puettaisiin päälle pelastus- tai paukkuliivit.

– Vaikka vesi on miten lämmintä, niin kylmäksi se muuttuu kun siellä pitkään on, Kalliomaa sanoo.

Kannattaakin seurata tiedotteita ja noudattaa varovaisuutta, niin kesä sujuu loppuun saakka paitsi lämpimissä, myös turvallisissa merkeissä.

Tuula Jokiaho

Exit mobile version