MAINOS
MAINOS

Suunnitelma Villin lännen kulisseista muuttui oikeaksi saluunaksi

Harrastajanäyttelijä Aulis Pohjoisaho aikoi tehdä kulissit Villin lännen -näytelmään. Suunnitelmat kasvoivat ja hän rakensi Vetelin Kalliojärvelle yli kahdensadan neliömetrin saluunan kesäkahvilaksi ja majataloksi.

Aulis Pohjoisaho on suunnitellut ja rakentanut Rajaseudun Saluunan yksin. Vain nosturikuskia tarvittiin nostamaan maassa rakennettu katto paikoilleen.

– Lännen-aihe on kiinnostanut pikkupojasta asti. Katsoin televisiosta lännensarjoja, kuten Bonanzaa ja Virginialaista, Pohjoisaho miettii ideansa taustoja.

MAINOS

Karjan lähtö navetasta vuosia sitten toi Pohjoisaholle aikaa: hän raivasi vanhat maatalouskoneet Kalliojärventien varressa sijaitsevalta joutomaalta ja alkoi rakentaa sinne Villiä länttä vuonna 2012. Rajaseudun Saluuna valmistui vuonna 2014.

– Kahtena ensimmäisenä kesänä tyttäret työskentelivät kahvilassa, joten se oli auki joka päivä maanantaita lukuun ottamatta. Nyt homma on vähän hiipunut, kun olemme vaimon kanssa molemmat töissä.

Yläkerrassa on neljä kahden hengen huonetta, oleskelutila sekä kylpyhuone, jossa on tassuamme.

Viime vuonna paikassa järjestettiin toistakymmentä tapahtumaa, esimerkiksi konsertteja. Tänä kesänä on pidetty vohveli- ja jäätelökahvilaa sekä kirpputoria lähinnä sunnuntaisin. Heinäkuussa esiintyi Saluunan orkesteri solisteinaan Maarit ja Mauri Peltoniemi, ja toinenkin konsertti on toiveissa. Tapahtumat ja aukioloajat löytyvät Facebookista Rajaseudun Saluunan sivuilta.

Näytelmä suunnitteilla

Saluunan valmistuttua Aulis Pohjoisaho rakensi vielä seriffin toimiston selleineen, postitoimiston ja kaupan. Kesinä 2015 ja 2016 noin 200 hengen yleisöt eläytyivät pihamaalla Villin lännen näytelmiin. Tunnelma oli autenttinen: pihalla kulki hevosia, meksikolaisia, intiaaneja.

Aulis Pohjoisaho rakensi urut ammattiurkurina työskentelevän poikansa toimiessa konsulttina.

Auliksen ja erään toisen näyttelijän kirjoittama uusi käsikirjoitus on ollut pitkään valmis, mutta näytelmän toteutus on siirtynyt.

– Hevosista on ollut pulaa, ei ole löytynyt sellaista, joka voisi vetää kassakaappia perässään, Aulis hymyilee.

Käsikirjoitus sisältää pankkiryöstön. Pankkirakennuksen etuseinä on ollut pystyssä jo kauan, ja rakennus valmistuu, mikäli ensi kesäksi löydetään sopivat hevoset ja ihmiset tekemään näytelmää.

Paikassa olisi mahdollisuudet kuvata elokuvaa tai lännensarjaa.

– Rajaseudun näytelmäpoppoon haaveena on tehdä pieni elokuva dvd:lle. Meillä on yksi mediatekniikkaa opiskellut kaveri, joten pitäisi vain saada vaihde päälle.

Haaveissa on kirkko

Rajaseudun Saluuna sijaitsee nimensä mukaisesti rajamailla, Lappajärven ja Vetelin eli Etelä- ja Keski-Pohjanmaan rajan tuntumassa. Aulis Pohjoisaho on tehnyt kaiken piirustuksista lähtien itse. Hän oppi rakentamaan jo poikasena ollessaan isänsä apuna rakennuksilla.

Seriffin sellissä voi eläytyä vangin kohtaloon.

– Rakennusviranomaiset suhtautuivat suunnitelmiini hyvin, he innostivat rakentamaan tämmöistä erilaista. Tein katon maassa, joten nosturiautoa tarvittiin nostamaan se paikalleen, mutta kaiken olen rakentanut yksin.

Saluunan yläkerrassa on majoitustilat: neljä kahden hengen huonetta, oleskelutilat ja kylpyhuone. Rakennuksen etuosaa ja sivuja kiertää saluunoille tyypillinen parveke.

– Täällä on yöpynyt esimerkiksi hääpareja. Myös koko rakennus on vuokrattavissa.
Saluunan erikoisuus on urut, joiden nikkaroinnissa konsulttina oli Auliksen Sibelius-Akatemiassa työskentelevä urkuripoika.

Seriffin toimisto ja selli.

 

Seriffin rakennuksessa sellin seinässä, kalterioven takana, on Auliksen omatekoisia tiiliä.

– Ei taida enää olla elossa ketään, joka osaisi neuvoa tiilenpoltossa, joten tein tiilet sekoittamalla sementtiä saveen.

Jäljellä oleville tiilille voi vielä olla käyttöä. Jonain päivänä Villin lännen kylään saattaa nimittäin ilmestyä kirkko.

Anne Savela

Kärrynpyörä koristaa kattoa.
Saluunassa on lännen rekvisiittaa.
Exit mobile version