MAINOS
MAINOS

Tieasiat ja yrittäjyys esillä kansanedustajavierailuilla

Tieasiat, Välijoen kanava ja liikuntasalin rahoitus nousivat esille Lappajärven kunnan kutsuttua kansanedustajat Antti Kurvisen (kesk) ja Reijo Hongiston (sin) kuntavierailulle.

Kansanedustajat tutustuivat Kivitipun tilanteeseen ja tekivät yritysvierailuja. Kurvinen vieraili Karvalassa Suomen Lanka Oy:ssä ja Hongisto Lappajärven Värjäämössä.

MAINOS

Kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi kertoo, että Hongisto ja Kurvinen olivat kunnan kutsumina vieraina myös kuluvan vaalikauden alussa. Hän kokee, että vierailujen kautta päättäjille tulee uutta tietoa esille nostetuista asioista.

– Kyseessä ei ole viihdytysvierailu, vaan vierailulla annetaan tietoa kuntaa koskevista asioista ja ollaan vuorovaikutuksessa keskenään.

Tiet kuntoon

Lappajärveläisten ykkösaiheeksi nousi tiestön kunto. Tiet 711 ja 733 vaativat pikaista perusparannusta ja hoitotason nostoa. Kunnanjohtaja Lehtiniemen mukaan Lappajärveltä ei ole maakuntakeskuksen suuntaan eli Seinäjoelle ainoatakaan hyväkuntoista korkean hoitotason tietä.

– Kun monet palvelut menevät maakuntaan, pitää sinne olla myös hyvät liikenneyhteydet. Myös Kivitipun saavutettavuus on tärkeä.

Kalettomanlahdesta Välijokeen rakennettavan kalatiekanavan suunnitelmat ovat puolestaan valmistuneet Ely-keskuksen ja kunnan rahoittamana. Noin kilometrin mittainen kanava palvelee kalataloutta ja lisää alueen veneilymahdollisuuksia sekä virkistyskäyttöä.

Suunniteltu kanava lisää Kalettomanlahden virtausta ja parantaa matalan lahden vedenlaatua. Lehtiniemi kertoo hankkeen kustannusarvion olevan 1,5, miljoonaa euroa.

Värjäykseen menossa olevia lankoja.

– On erityisen tärkeää, että kanavan eteläpäässä oleva kantatien n:o 68 alitus hoidetaan valtion varoin, koska tällöin siinä voidaan etukäteen huomioida kyseiselle risteysalueelle kaavaillut liikennejärjestelyt.

Lappajärvellä on jouduttu poistamaan käytöstä sekä Kirkonkylän koulu että keskustan koulukeskus. Samalla käytöstä poistuu myös liikuntasali.

Uuden liikuntasalin rakentaminen on välttämätöntä. Tähän tarvitaan Lehtiniemen mukaan valtion liikuntapaikkarahoitusta, kunhan suunnitelmat valmistuvat.

Vankkaa osaamista

Ensi vuonna 40 vuotta täyttävä Lappajärven Värjäämö työllistää tällä hetkellä viisi henkilöä, joista kolme työskentelee värjäämössä ja kaksi lankamyynti- ja markkinointipuolella.

Yrityksen toimintaa ja lankojen värjäysprosessia Reijo Hongistolle ja kunnan edustajille esitellyt tuotantopäällikkö Mikko Puro kertoo työskennelleensä yrityksessä 25 vuoden ajan, ensin pari vuotta lankavärjääjänä ja myöhemmin tuotantopäällikön tehtävissä.

– Värjäämme vuositasolla asiakkaiden lankoja ja kuteita yli 100 000 kiloa. Asiakkaamme ovat lähialueen kutomoita ja langanvalmistajia. Jonkin verran teemme myös etäämmälle Suomeen.

Tuotantojohtaja Mikko Puro (oik.) esitteli Lappajärven Värjäämön toimintaa kansanedustaja Reijo Hongistolle.

Reijo Hongisto huomioi, että pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät yli 90 prosenttia suomalaisista.

– Lappajärven Värjäämö on malliesimerkki työllistämisestä. En tiennyt ennen vierailua, miten laaja yrityksen toiminta on. Minulla on ollut mielenkiintoinen päivä Lappajärvellä.

Vierailulla sivuttiin myös koulutuspolitiikkaa. Mikko Puro kertoi, että hänen aloittaessaan yrityksessä, hänelle räätälöitiin koulutus. Ensin hän oli työssä oppimassa ja sitten Hämeenlinnassa Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa kouluttautumassa värjäriksi.

Kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi (vas.) ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juhani Laasanen olivat mukana isännöimässä kansanedustajien vierailuja Lappajärvellä.

Lappajärvellä on mielenkiintoinen ”pehmeiden arvojen keskittymä” eli vahvoja tekstiilialan yrityksiä, joiden kanssa on Mikko Puron mukaan hyvä toimia yhdessä.

Lappajärven Värjäämö, VM Carpet ja Suomen Lanka sekä Kauhavalla toimiva Lankava ovat osoitus järviseutulaisesta ja eteläpohjalaisesta yrittämisestä.

 

Virpi Poikelin

Exit mobile version