Aisapari ry:n Kyläviikot huipentuivat perjantaina Vimpelissä pidettyyn matkailuaiheiseen tilaisuuteen, jossa tehtiin välilasku viime tammikuussa valmistuneen Järviseudun alueen matkailun master planiin.
Kuntien ja hankkeiden edustajat sekä esimerkiksi matkailualalla toimivat yrittäjät saivat kuulla, miten suunnitelmaa on noudatettu. Tähän mennessä on toteutettu jo monenlaisia toimia ja hankkeita.
Mutta paljon on vielä tehtävää ja suunnitelmia jatkoa varten on jo olemassa. Master planin kohteena on Kraatterijärven seutu eli Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi ja Vimpeli.
Järviseudun matkailun master planin tarkoituksena on ohjata alueen matkailun kehitystä. Sen avulla kootaan yhteen jo tehtyjä toimia ja muodostetaan toimijoiden kesken yhteinen näkemys ja tahtotila.
Master planissa painotetaan muiden muassa matkailun vetovoimaa, tuotekehitystä ja markkinointia sekä myyntiä ja digitalisointia.
Aisapari ry:n toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää kertoo, että Järviseudullakin eri toimijat tekevät matkailuun liittyviä asioita toisten tahojen tietämättä – ja siksi päätettiin järjestää yhteinen tilaisuus.
– Asioita viedään eteenpäin, eikä huomata kertoa niistä muille. Meillä on täällä hyvä henki ja ollaan saman asian äärellä. Uskon, että monelle osallistujalle on tullut mieleen, mitä voisi tehdä tai mitä voisi hyödyntää.
Keväällä on tarkoitus järjestää uusi tilaisuus, jossa saadaan ulkopuolista näkemystä. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä hankkeiden kanssa.
Vahvuutena geo ja astro
Järviseudun matkailun master planin symbolina on timantti. Sen kärjessä ovat geo ja astro.
Näillä kärkitekijöillä – geologialla ja astroteemalla – mahdollistuu alueen erottuminen muista matkailukohteista. Geo- ja astroteemalla konkretisoidaan maailman syvimmän kraatterijärven eli Lappajärven syntyhistoriaa ja tarinaa matkailijoille.
Alue kuuluukin maamme kiinnostavimpiin geomatkailukohteisiin, joka tarjoaa näkemisen ohella konkreettista tekemistä ja tietosisältöä mielenkiintoisella tavalla. Kehitettävää löytyy esimerkiksi georeittien toteuttamisessa opasteineen ja tarkkoine kartta-aineistoineen.
– Geo on nostettu Master planissa isoon rooliin: tällaista aluetta ei ole missään muualla, Mervi Niemi-Huhdanpää muistuttaa.
Master plan -logon timantin pohjana ovat puolestaan luonto ja vesistö, joiden päälle muut teemat rakentuvat. Alueen matkailutarjontaa monipuolistavat kulttuuri, liikunta ja hyvinvointi.
Matkailun kohderyhminä ovat perheet, hyvinvoinnin hakijat, luontorentoutujat ja geologiasta ja astroteemasta kiinnostuneet. Esimerkiksi leirikoululaisille alueella on paljon nähtävää ja koettavaa.
Geo- ja astroteemaan liittyen suunnitelmissa on muiden muassa Lappajärvellä Hotelli Kivitipussa sijaitsevan meteoriittinäyttelyn laajentaminen opastuskeskukseksi.
Opastuskeskuksessa olisi tarkoitus tuoda esille kaikki alueen matkailupalvelut esittein ja digitaalisin keinoin sekä myydä järviseutulaisia käsityötuotteita ja matkamuistoja.
Pitemmällä aikavälillä tähtäimessä on Unescon myöntämän Geopark-statuksen saaminen.
Monta asiaa vireillä
Matkailun aamupäivässä kuultiin kymmenkunta eri puheenvuoroa. Esiin nousivat muiden muassa maaseutu ja puhdas luonto ja kuntien omat hankkeet.
Sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto kertoi, että Alajärvelle on tulossa touko-kesäkuussa merkittävä japanilaisen taiteen näyttely, joka tuo yli 200 teosta Nelimarkka-museoon ja Alajärven Aalto-kohteisiin. Näyttely järjestetään Suomessa vain Alajärvellä.
Lappajärvellä puolestaan on tarkoitus yhdistää Nykälänniemen alue isoksi matkailukohteeksi. Lisäksi Lappajärvellä tähdätään kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemen mukaan kunnan omalla hankkeella Aasian hyvinvointimarkkinoille.
Vimpelissä halutaan hyödyntää Savonjokea matkailullisesti ja pysäyttää matkailijat ja ohikulkijat kuntaan.
Vt. kunnanjohtaja Seija Kinnunen totesi, että Vimpelissä kehitetään markkinointia sekä matkailuyritysten ja muiden kohteiden opastusta sekä erilaisia reitistöjä ja Lappajärven rannalla olevaa Vieresniemen aluetta.
Evijärveltä tilaisuuteen saapuneen, alueen tapahtumayhteistyöstä kertoneen kehittäjäkoordinaattori Sanna Syrjälän toiveissa oli matkasaarnaaja, joka vetäisi alueen tapahtumia yhteen.
Hän toivoi myös yhteisen tapahtumakalenterin toteutumista: tapahtumakalenterin avulla saataisiin toimijat sitoutumaan tapahtumiin.Virpi Poikelin