Alajärven musiikkiopistolla on alkaneen lukuvuoden aikana tehty töitä uusien, raikkaiden tuulten puhallellessa, sillä viime talven aikana valmisteltu uusi opetussuunnitelma on nyt otettu käyttöön.
Perusteet uudelle opetussuunnitelmalle saatiin opetushallitukselta viime syksynä ja oppilaitoskohtaiseksi ne sorvattiin sen jälkeen.
Työn ollessa vielä kesken toukokuussa Alajärven musiikkiopiston vt. rehtorin tehtävän otti vastaan Markku Pöyhönen Jyväskylästä. Hän hoitaa virkaa kunnes uusi vakinainen viranhaltija valitaan, mahdollisesti lukuvuoden loppuun saakka.
Uudistuksessa suurimmat muutokset musiikkia opiskelevan kannalta on se, että arviointi painottuu nyt numeroiden sijasta sanalliseen palautteeseen. Lisäksi oman musiikin tuottamista, eli säveltämistä, oppivat jatkossa kaikki musiikkiopistoa käyvät nuoret!
– Sanaa säveltäminen ei saa ottaa liian vakavasti, Pöyhönen muistuttaa ja kertoo, että säveltäminen on asia, johon suhtautumisessa on viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtunut radikaali muutos.
– Vielä 90 -luvulla sävellystä saattoi Suomessa opiskella vain Sibelius-Akatemiassa ja silloinkin sen piti olla pääaineena. Ja nyt sitä opetetaan jokaisessa musiikkiopistossa!
Projektiviikolla mahdollisuudet tutuiksi
Ensimmäisen kerran omaa säveltämistä pääsee harjoittelemaan biisintekopajoissa, joita järjestetään tulevalla projektiviikolla 19.-23. marraskuuta. Omaa musiikkiaan voivat tehdä jopa jo alle kymmenvuotiaat, aina ei tarvitse lähteä isosti liikkeelle.
– Säveltäminen on jatkoa vapaalle säestykselle ja improvisoinnille, joita musiikkiopistoissa on ollut jo pitkään.
Projektiviikolla on tarjolla monenlaista muutakin mukavaa, eli viikon ohjelmaan kannattaa nyt oppilaiden ja vanhempien tutustua yhdessä nopeasti ja päättää, mihin osallistutaan. Osaan ryhmistä on ennakkoilmoittautuminen, joten tästäkin syystä koteihin jaettuihin esitteisiin kannattaa tutustua heti.
– Valinnaisten opintojen osuus korostuu jatkossa ja projektiviikolta saamme hyvää vinkkiä myös siihen, millaiset asiat kiinnostavat. Niitä tuodaan myöhemmin valinnaiseksi aineiksi viikkolukujärjestykseen saakka, Pöyhönen kertoo ja muistuttaa, että toki instrumentin soitto, nuotinluvun oppiminen ja musiikin hahmotusopinnot ovat ja pysyvät opiskelujen keskiössä.
Projektiviikon lyhytkursseja oppilaille vetävät opiston opettajat ja tarjolla on mm. eri soittimiin tutustumista, yhteissoittopajoja, biisintekopajoja sekä lyömäsoitinten huoltoa ja viritystä, melodiapajaa marimballe, musiikin tietokoneohjelmiin tutustumista, musiikkimaalausta, vapaan säestyksen pajoja ja rumpupajaa.
Lisäksi esitellään kevään 2019 Alajärven musiikkiopiston ensimmäistä oikeaa projektia, Jussi Jänis -musiikkinäytelmää.
Projektiviikon tapahtumia on Alajärven lisäksi myös Lehtimäellä ja Soinissa.
Viikolla järjestetään myös hoivakotivierailuja ja torstaina 22.11. Alajärven kirkossa kajahtaa Oskar Merikanto 150 -vuotta konsertti.
Merikannon tuttuja, kansanmusiikkityyppisiä lyhyehköjä sävellyksiä kuullaan musiikkiopiston oppilaiden ja osin opettajienkin tulkitsemina soittaen ja laulaen.
Useimpiin projektiviikon tapahtumiin myös vanhemmat ovat tervetulleita mukaan seuraamaan ja kuulemaan, mitä musiikkiopistolla tapahtuu.
Musikaali Jussi Jänis ja porkkanajahti tulee keväällä!
Alajärven musiikkiopisto tuottaa opetussuunnitelman uudistuksen mahdollistamana alkavana talvena lasten ja nuorten musikaalin, Jussi Jänis ja porkkanajahti.
Yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Kuvataidekoulu EERO.
Musikaali kertoo tunteellisen, hauskan ja opettavaisenkin tarinan Jussi Jäniksestä ja hänen perheestään. Perheen porkkanavarasto on rikki ja jänöjusseilla alkaa olla nälkä.
Mitä siitä sitten seuraakaan, vauhtia ja jännittäviä tilanteita! Varmaa on, että hyvä voittaa ja sadussa on onnellinen loppu!
Musikaalin käsikirjoituksesta vastaa Tuula Jokiaho ja musiikin on säveltänyt Heikki Jokiaho. Esityksen kesto tulee olemaan noin 30 minuuttia.
Esitykseen voidaan sisällyttää myös oppilaiden omia ideoita, joten kaikki hiukkasenkaan esiintymisestä ja yhdessä tekemisestä innostuvat musiikkikoululaiset kutsutaan nyt yhdessä toteutettavaan hankkeeseen!
Musikaalissa on rooleja ja tehtäviä jokaiselle siihen osallistua haluavalle heidän taitotasostaan riippumatta! Mukaan ovat tervetulleita niin pidemmälle opiskelleet, kuin vasta syksyllä 2018 aloittaneetkin.
Kaikki oppilaat ovat siis tervetulleita eikä kaikkien esiintyjien edes tarvitse soittaa tai laulaa. Joku voi olla vaikkapa puu tai kivi näyttämöllä?
Kannattaakin keskustella nyt, mitä juuri teidän lapsenne haluaisi musikaalissa tehdä? Soittaa, laulaa, näytellä, vai laulaa pupukuorossa, tai olla vain mukana näyttämöllä?
Musikaalin harjoitukset alkavat helmikuussa 2019 ja ne tulevat pääsääntöisesti olemaan perjantai-iltapäivisin.
Musikaalin esitykset ovat 10.-12.4.2019, eli musiikkiopiston kevään projektiviikolla.
Musikaalia esitellään oppilaille ja heidän vanhemmilleen projektiviikolla maanantaina 19.11. kello 17.30 Alajärvellä ja Soinissa keskiviikkona 21.11. kello 18 alkaen. Kannattaakin tulla kuulemaan, mistä on kyse!
Tuula Jokiaho