Markkinavuoropuhelu on malli, jossa kaupunki voi ensin kuunnella urakoitsijoita ja pyytää heiltä näkemyksiä esimerkiksi siitä, millaisilla ratkaisuilla tiet pysyisivät ajettavassa kunnossa.
Alajärven kaupunki ja JPYP:n Elinvoimaa kuntiin hanke järjestivät Alvariinissa tiedotus- ja keskustelutilaisuuden koskien kaupungin hankintoja. Tilaisuuden avasi hankkeen projektipäällikkö Viivi Korkiatupa.
Markkinavuoropuhelu on uudenlainen tapa tiedottaa ja käydä keskustelua julkisista hankinnoista.
Palvelujen tarjoajat ja kunta pääsevät käymään avointa keskustelua tulevista hankkeista ja tällä tavoin myös pienemmillä yrityksillä on mahdollisuus päästä mukaan tarjouskilpailuihin.
Antti Savola Novice Oy:stä kertoi, että markkinavuoropuhelusta yhtenä hankintaprosessin työkaluna on saatu erittäin hyviä kokemuksia. Kunta voi esimerkiksi avata hankintaprosessin tietopyynnöllä; miten vaikkapa uusi terveysasema tulisi rakentaa?
Projekti tarkentuu sitten keskustelun ja kysymysten kautta. Vuoropuhelu ei vielä velvoita kumpaakaan osapuolta mihinkään.
Yleensä markkinavuoropuhelutilaisuudet järjestetään kaupungeissa ja kunnissa vuoden alussa, kun on ensin saatu poliittiset päätökset tulevan vuoden hankinnoista ja investoinneista. Tästä voidaan sitten edetä tarjouspyyntöihin.
Paikallisuutta voidaan hyödyntää tarjouskilpailussa, kunhan tarjouspyynnöt laaditaan oikealla tavalla.
Ei voida esimerkiksi vaatia, että lähiruoka tuotetaan omassa kunnassa, mutta tarjouspyyntöön voidaan laittaa, että raaka-aineen kuljettaminen keskuskeittiölle saa kestää korkeintaan kolme tuntia.
Alajärvellä tehty mittavia investointeja
Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kertoi, että kaupunki on tehnyt jo useana vuonna suuria investointeja ja tänä vuonna investoinnit nousevat 8,7 miljoonaan euroon.
Tänä vuonna on varattu 1,2 miljoonaa euroa uuden paloaseman rakentamista varten, kokonaisbudjetin ollessa suunnitelmien tässä vaiheessa 4,7 miljoonaa euroa.
Monitoimihallin rakennuskustannuksiin on varattu tälle vuodelle 2,8 miljoonaa euroa ja hallin kalustuksiin 250 0000 euroa. Muita isoja investointeja vuodelle 2019 ovat kesäksi valmistuvan kehitysvammaisten asumisyksikön rakentaminen ja terveyskeskuksen peruskorjaus.
Normaalisti Alajärven kaupungin investoinnit ovat olleet vuositasolla 3-4 miljoonan luokkaa. Kaikki yli 10000 euron investoinnit ovat nähtävissä kaupungin sivuilta.
Peruspalvelujohtajan viransijaisuutta hoitava Marita Ylilahti toivoo, että paikalliset yrittäjät tulisivat entistä paremmin mukaan tarjouskilpailuihin.
Tosin sairaanhoitopiirin hankinnat tulevat piirin kautta ja niihin ei voida kuntatasolla vaikuttaa.
Palveluihin liittyvät ostot ovat peruspalveluissa tärkeimpiä. Esimerkiksi hoivayrittäjiä ei alueelta kovin paljoa löydy ja sellaisille saattaisi olla tulevaisuudessa enemmän tarvetta.
Sivistystoimen talouspäällikkö Merja Hannulabacka-Mäki kertoi, että sivistystoimen isoin kuluerä ovat kuljetuspalvelut. Oppikirjahankinnat kaupunki hoitaa kuntahankintojen kautta. Kalustomäärärahat vapaa-ajan toimeen, kirjastoon ja museoon ovat varsin niukat.
Muita isompia menoja tulee tietotekniikan, ohjelmistojen ja järjestelmien hankkimisesta ja ylläpidosta. Kaupungin palvelujen ja tilojen tilanvarausjärjestelmä on tulossa hankintalistalle tänä vuonna.
Teknisen toimen rakennusmestari Juuso Pikkukankaan mukaan peruskorjauksiin on tälle vuodelle varattu noin miljoona euroa. Korjaustöitä pyritään tekemään mahdollisimman paljon omalla henkilökunnalla mutta myös ostopalveluina on remonttipalveluita tarkoitus hankkia.
Yleensä rakennuskorjauksiin ja huoltotöihin on löytynyt hyvin tarjouksia paikallisilta yrityksiltä. Pikkukankaan mukaan Monitoimihalli valmistuu elokuun loppuun mennessä.
Kai Hannulabacka