Vimpelin Vedossa miesten pääsarjan pesäpalloilussa 1970-luvulla väkevöinyt Aimo ”Ami” Melleri katsoo Vedon ja Vimpelin asioita tätä nykyä Helsingin Ruoholahdesta. Hän näkee Vedon ja Vimpelin sangen vahvan yhteyden.
– Viime vuodet Vimpeli on elänyt pesäpallosta ja Vedosta enemmän kuin koskaan. Vimpelin identiteetti on rakentunut Vimpelin Vedon varaan. Se on kunnan elämän ja kuoleman kysymys.
– Seura ja sen johto sekä valmennus ovat hoitaneet ammattimaisesti niin talouden kuin huipulla pelaamisen edellytyksiä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että menneisyyden virheistä on opittu.
– Viisaasti rakentamalla uutta pelaajapolvea Veto pysyy ainakin täältä etelän päästä katsottuna taistelemaan jatkossakin kärkisijoista pesäpallossa, Melleri puhuu.
Saarikentän syke ei sammu
Ami Melleri on lyönyt pesäpalloa Helsinki Pesiksessä, Lohjan Kisa-Veikoissa, Siilinjärven Ponnistuksessa, Puna-Mustissa, Järvenpään Palossa, Hakunilan Kisassa ja Ykkösissä. Seuroja on hänellä siis piisannut, seuroja ja pelikenttiä. Silti Saarikenttä on hänelle aina se vaikuttavin pesispyhättö.
– Pyrin joka kesä käymään Saarikentällä. Bonuksena on sitten ainakin yksi syksyn loppusarjan otteluista.
– Sain myös olla Vedon viime kauden avausmatsissa Imatran Pallo-Veikkoja vastaan Espanjan Fuengirolassa. Se oli Extraa. Nautin kun sain seurata Vimpelin ja Vedon upean yhteisöllisyyden voimannäytettä Aurinkorannikolla.
– Viidensadan ihmisen matkustaminen joukkueen mukana Espanjaan on kyllä väkevästi sisäistettyä kannattamista, Ami Melleri selvittää.
Mijasin vuoristovaelluksella Espanjassa Melleri meni hiljaiseksi.
– Vähän pöllämystyin kun vuoristossa vastaani tupsahti kansakoulukaverini viidenkymmenen vuoden takaa.
– Ottelutapahtumassa Fuengirolassa tapasin vaikka kuinka paljon ystäviä, koulutovereita, pelikavereita ja kylänmiehiä vuosikymmenten takaa. Kertaheitolla sain paljon mukavaa sulatettavaa, Melleri sanoo.
Pesäpallossa on paljon
Pesäpallo antaa paljon niille, jotka ovat siihen kokonaisvaltaisesti perehtyneet.
– Pesäpallon ominaisuus kansallispelinä kiehtoo minua. Pesiksessä yhdistyy perin monipuolisesti sekä yksilö- että joukkueurheilu. Eikä pesäpalloilija tule koskaan valmiiksi. Opittavaa pesäpallossa on aina.
Vimpelin Veto on voittanut pesäpallossa viisi SM-kultaa. Ami Mellerin pelatessa hän ja hänen pelitoverinsa kykenivät parhaimmillaan SM-hopeaan. Vuosi oli 1975.
– Kaikki kunnia mestaruuden tuolloin vieneelle Seinäjoen Maila-Jusseille, mutta usein olen miettinyt sitä, meitä kyllä paljon heikensi se, että kevään aikana loukkaantunut Tapani Tuominiemi ei pystynyt syyskierroksella pelaamaan lainkaan, Melleri miettii.
– Meistä Vedon pelaajista jokainen oli tuolloin nopeampi ja kestävämpi kuin milloinkaan ennen – kiitos Jorma Virtalan talvikauden treenauttamisen, Melleri muistaa.
Maila-Jusseilla oli tuolloin – 1975 – hyvä ulkopelijoukkue, ja hyvin roolitettu ryhmä, tähtinään Mauri Pyhälahti, Markku Vainio ja Veijo Parhiala.
Aimo ”Ami” Melleri osallistui varhaisnuoruus- ja nuoruusvuosinaan pesäpallon lisäksi myös yleisurheiluun ja jääkiekkoon. Hän puki myös painitrikoot ylleen ja oli kahdesti molskimelskeessä oppikoulujen SM-kisoissa.
Ami Melleri arvosti aikoinaan paljon Kalevi Heikkilän asiantuntevaa kenttäkuulutusta Vedon pääsarjapeleissä Saarikentällä.
Melleri itse on kuuluttanut Puna-Mustien peleissä Helsingin Meilahdessa vuodesta 1997. Hän myös osallistuu perin ahkerasti pesäpalloaiheisiin keskusteluihin Facebookin Pesäpallojuttuja-sivustolla.
Hannu Ranta