Alajärven ehkä upeimmalle paikalle on parhaillaan kohoamassa uusi kehitysvammaisten palveluasumisen yksikkö.
Rakennus sijaitsee hulppeissa rantamaisemissa, heti terveyskeskuksen ja hammashoitolan takana. Rakennuksen isoista ikkunoista avautuu postikorttimainen näkymä suoraan järvelle.
Yksikkö valmistuu kesän aikana ja asukkaat voivat muuttaa sinne näillä näkymin elokuussa. Talo tulee tarjoamaan kodin enimmillään 10-12 kehitysvammaiselle.
Tiistaiaamuna rakennuksen nykyvaiheeseen tutustui joukko Alajärven sote -henkilöstöä ja rakentajien edustajia. Haku asuntoihin on nyt käynnissä ja yksikköön tulevat pian ensimmäistä kertaa vierailulle myös toimintakeskuksen asiakkaat ja Alarinteen asukkaat.
Myös näiden palvelujen ulkopuolella olevilla kehitysvammaisilla on mahdollisuus päästä tutustumaan yksikköön ottamalla asiasta yhteyttä toimintakeskukseen.
Tässä rakenteilla olevassa ohjatun asumisen yksikössä kehitysvammainen henkilö saa apua ja tukea päivittäin, mutta yövalvontaa ei ole.
Asuminen on ryhmämuotoista, joten asukkailla on kotinaan oma huone, minikeittiö ja kylpyhuone. Muut tilat ovat yhteisiä.
Asumisyksikköön tulee kahdeksan yksiötä ja rakennuksen päädyssä erillisillä sisäänkäynneillä on kaksi kaksiota.
Muuttovalmennus alkamassa
Perusturvajohtaja Marita Ylilahti ja sosiaalipalvelujohtaja Sirpa Tuomela-Jaskari selventävät, että kehitysvammaisten asumisesta puhuttaessa ovat arkikielessä käytössä käsitteet autettu, ohjattu ja tuettu asuminen.
– Käsitteet ohjattu ja autettu asuminen ovat korvautumassa uusilla käsitteillä. Sosiaalihuoltolain mukaisia asumispalveluja ovat tuettu asuminen, palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen.
Tuettua asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat tukea itsenäiseen asumiseen tai itsenäiseen asumiseen siirtymisessä. Tuetulla asumisella tarkoitetaan asumisen tukemista sosiaaliohjauksella ja muilla sosiaalipalveluilla.
Palveluasumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat soveltuvan asunnon sekä hoitoa ja huolenpitoa. Tehostettua palveluasumista järjestetään taas niille henkilöille, joilla hoidon ja huolenpidon tarve on ympärivuorokautista.
– Palveluasumisella tarkoitetaan palveluasunnossa järjestettävää asumista ja palveluja. Palveluihin sisältyvät asiakkaan tarpeen mukainen hoito ja huolenpito, toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, ateria-, vaatehuolto-, peseytymis- ja siivouspalvelut sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävät palvelut. Tehostetussa palveluasumisessa palveluja järjestetään asiakkaan tarpeen mukaisesti ympärivuorokautisesti.
Uuteen yksikköön voidaankin ottaa asukkaita, jotka pärjäävät itsenäisemmin eivätkä tarvitse yövalvontaa. Yövalvontaa järjestetään jatkossakin Alarinteen yksikössä.
Alajärven Toimintakeskuksen johtaja Hannu Yli-Hynnilä kertoo, että toimintakeskuksen asukkaiden kanssa aloitetaan muuttovalmennus jo lähiaikoina. Näin tuetaan niitä asiakkaita, jotka mahdollisesti haluavat muuttaa uuteen yksikköön.
– Valmennus aloitetaan aivan perusasioista ja juttelemme teoriassa siitä, mitä muuttaminen ja asuminen yksikössä tarkoittaisivat.
Uuden yksikön uskotaan täyttyvän melko nopeasti, mutta varmuus saadaan vasta kun hakemuksia alkaa virrata sisälle. Muutamia alajärveläisiä kehitysvammaisia asuu muilla paikkakunnilla vastaavissa yksiköissä, eikä tiedetä onko heillä nyt halukkuutta muuttaa takaisin kotipaikkakunnalleen.
Myös Alarinteen yksikössä asuu jokunen mahdollinen muuttaja ja lisäksi hakemuksia odotetaan vielä kotonaan asuvilta kehitysvammaisilta.
– Asukkaat yksikköön valitaan hakemusten perusteella huomioiden asukkaan ja hänen omaistensa mielipide ja toive sekä kyky asua palveluasumisen yksikössä, Tuomela-Jaskari kertoo.
CLT:tä rungossa
Uusi yksikkö paitsi sijaitsee hienossa paikassa, on myös tiloiltaan viihtyisä ja nykytietämyksen mukaan varmasti myös huoneilmaltaan paras mahdollinen.
Kerrosala rakennuksessa on yli 600 neliötä ka sen runkomateriaalina on CLT -massiivipuuelementti Hoiskosta.
Kohteen hinta on noin 1,5 miljoonaa euroa, josta ARA:lta avustusta saadaan 450000 euroa.
Rakennusmestari Juuso Pikkukangas Alajärven kaupungilta kertoo, että kaikki tilat on luonnollisesti esteettömiä ja tulevien asukkaiden tarpeita ajatellen tehtyjä. Yksiöiden koko on noin 31 neliötä ja kaksioiden 46.
Kohteen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Tuomela Ky, LVIA -suunnittelun Insinööritoimisto Jorma Niemonen ja sähkösuunnittelun Insinööritoimisto Pauli Kippola.
Pääurakkaa kohteessa hoitaa Rakennusliike M.Ranta Oy ja muut urakoitsijat ovat Peltisepänliike Nykänen Ky, Vesijohtoliike Timo Rentola Oy, Pitkäsen Sähköasennus Oy ja Hitcon Oy.
Tuula Jokiaho