Alajärven terveyskeskuksen keittiössä käy melkoinen kuhina, sillä siellä valmistetaan 500 ruoka-annosta joka päivä.
Keittiö onkin kokopäivähoidon keskuskeittiö, joka vastaa vanhusten ja hoitolaitosten ruokahuollosta ns. kanta-Alajärven alueella. Keittiöllä työskentelee yhdeksän henkilöä. Työtä tehdään kahdessa vuorossa seitsemänä päivänä viikossa.
Nyt työtä onkin hyvä tehdä, sillä keittiö on saneerattu kokonaan uuteen uskoon. Kaikki on uutta lattiasta kattoon saakka ja jopa koneet on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta uusittu.
Uutta tilaa on saatu 40 neliön verran ja sinne sijoittuu aikaisemmin ahdas ja kuuma astiahuolto nyt kokonaisuudessaan.
Remontin myötä keittiön ruoanvalmistuskapasiteetti on kasvanut ja keittiön laitteistoilla pystytään vastaamaan myös tulevaisuuden haasteisiin.
Koko talvi evakossa
Vs. palvelupäällikkö Sari Koivuranta kertoo, että tämä täysin uudistettu terveyskeskuksen keittiö otettiin remontin jälkeen käyttöön maaliskuun alussa ja huhtikuun alussa avattiin uuden ilmeen saanut henkilökunnan ruokasali.
– Remontti alkoi elokuun alussa, jolloin keittiön toiminta siirtyi Hoiskontielle Jamin vuokratiloihin. Ateriat kuljetettiin henkilökunnan toimesta kolme kertaa päivässä mm. terveyskeskuksen akuuttiosastolle ja Kultakämmenen asukkaille.
Poikkeusolojen järjestely vaati sekä keittiöhenkilökunnalta, hoitohenkilöstöltä että puhdistuspalvelun henkilökunnalta joustavuutta ja yhteistyötä, mutta kaikki onnistui erittäin hyvin.
Huipputeknologiaa
Terveyskeskuksen uudessa keittiössä on nyt käytössä uusi ja nykyajan vaatimuksia vastaava laitteisto.
Esimerkiksi keittopadat edustavat viimeistä teknologiaa. Ravitsemispalveluesimies Katariina Yli-Hynnilä esittelee, miten esimerkiksi 3G automaattipadoissa valmistuvat niin kiisselit, keitot, kastikkeet kuin muusitkin.
Työskentelyolosuhteita parantaa merkittävästi se, että nyt niin valaistus kuin ilmastointikin ovat kunnossa. Myös kylmä- ja jäähdytystilat on uudistettu paremmin tarpeita vastaaviksi.
Akuutti osastoille on saatu ruoankuljetus- ja tarjoiluvaunut, joissa lämmin ruoka säilyy lämpimänä ja kylmä kylmänä.
Ruoan tarjoilusta vastaavat voivat ottaa annokset vaunuista sitä mukaa, kun asiakas on valmis ruokailemaan. Tällä tavalla saadaan ruoanjakeluun lisää aikaa ilman, että ruuat ehtisivät jäähtyä.
Tuula Jokiaho