Kohta juhlitaan valmistuneita ja ripille päässeitä. Huolellinen valmistautuminen on viisasta, sillä hyvin suunnitellut juhlat ovat jo puoliksi tehdyt.
Juhlapäivänä kannattaa keskittyä seurusteluun ja nauttimiseen. Nappaa tästä Maa- ja kotitalousnaisten vinkit herkullisiin juhliin!
Ruokailu on monen juhlan kohokohta, joten sen suunnitteluun on hyvä satsata.
Tarjottaviin vaikuttaa tietysti juhlan luonne, juhlapaikassa tai kotona käytettävissä olevat tilat ja kutsuttavien vieraiden määrä.
Valmistujaispäivinä, kun vieraat usein saapuvat paikalle eri aikaan, on nouto- tai kahvipöytä kätevin ratkaisu.
– Ruokalistan suunnittelu kannattaa tehdä ajoissa, jotta tarvittavia raaka-aineita ja tarjottavia, kuten pakasteita tai muuten pitkään säilyviä elintarvikkeita voi hankkia ja valmistaa jo etukäteen, opastaa Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Mari Mäenpää.
Tarjottavat kannattaa valita niin, että varsinaiselle juhlapäivälle jää mahdollisimman vähän valmisteltavaa, lähinnä esille laittoa ja koristelua. Leivonnaisia voi tehdä pakkaseen. Kätevät raakapakasteleivonnaiset helpottavat valmisteluja.
Ota suunnittelussa huomioon myös säilytys. Helposti pilaantuvat syötävät eivät saa olla huoneenlämmössä kauaa.
– Valmista mieluummin esimerkiksi monta pienempää täyte- ja voileipäkakkua kuin yksi iso. Ison voileipäkakun voi puolittaa täyttämisen jälkeen ja laittaa tarjolle puolikas kerrallaan, Mari mainitsee.
Kata pöytään sesongin parhaat herkut
Huomioi tarjoiluissa sesongin antimet. Käsillä olevan satokauden raaka-aineet ovat maultaan parhaimmillaan ja myös edullisia. Nyt on hyvä hetki tyhjentää pakastimet edelliskesän marjoista tai riistasta ja kellarit hilloista.
Pakastetut tai kuivatut sienet kannattaa käyttää ennen seuraavaa satokautta.
– Hyödynnä myös alkukesän luonnon antimet: monessa puutarhassa rehottaa jo raparperi, ja luonnonyrtit kuten nokkonen, vuohenputki, kuusenkerkkä tai ketunleipä tuovat tarjoiluun raikkaan tuulahduksen.
– Monia luonnonyrttejä voi käyttää myös koristelussa, samoin kuin syötäviä kukkia kuten vaikkapa sarviorvokkeja tai krasseja, Mari vinkkaa.
Muista tarkastaa, että kukat ovat syötäviä ja kerää ne puhtailta paikoilta. Kukkakaupoissa myytävissä kukissa saattaa olla torjunta-ainejäämiä, joten niitä ei voi tarjota.
Samoin luonnonyrttien käytössä tulee olla tarkkana, jotta poimii varmasti syötäväksi kelpaavia, luvallisia kasveja. Esimerkiksi kuusenkerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
Kata kahvipöytä niin, että ensin voidaan ottaa lautaselle suolaisia tarjottavia ja sen jälkeen pullaa, kahvikakkua, pikkuleipiä ja täytekakkua tai kääretorttua. Noutopöydän päähän tai viereiselle pöydälle laitetaan esille kahvi- ja teekupit.
Kata pöytään sesongin parhaat herkut
Huomioi tarjoiluissa sesongin antimet. Käsillä olevan satokauden raaka-aineet ovat maultaan parhaimmillaan ja myös edullisia.
Nyt on hyvä hetki tyhjentää pakastimet edelliskesän marjoista tai riistasta ja kellarit hilloista.
Pakastetut tai kuivatut sienet kannattaa käyttää ennen seuraavaa satokautta.
– Hyödynnä myös alkukesän luonnon antimet: monessa puutarhassa rehottaa jo raparperi, ja luonnonyrtit kuten nokkonen, vuohenputki, kuusenkerkkä tai ketunleipä tuovat tarjoiluun raikkaan tuulahduksen. Monia luonnonyrttejä voi käyttää myös koristelussa, samoin kuin syötäviä kukkia kuten vaikkapa sarviorvokkeja tai krasseja, Mari vinkkaa.
Muista tarkastaa, että kukat ovat syötäviä ja kerää ne puhtailta paikoilta. Kukkakaupoissa myytävissä kukissa saattaa olla torjunta-ainejäämiä, joten niitä ei voi tarjota.
Samoin luonnonyrttien käytössä tulee olla tarkkana, jotta poimii varmasti syötäväksi kelpaavia, luvallisia kasveja. Esimerkiksi kuusenkerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
Kata kahvipöytä niin, että ensin voidaan ottaa lautaselle suolaisia tarjottavia ja sen jälkeen pullaa, kahvikakkua, pikkuleipiä ja täytekakkua tai kääretorttua.
Noutopöydän päähän tai viereiselle pöydälle laitetaan esille kahvi- ja teekupit.
Varmista nämä ennen juhlia
Löytyykö kotoa riittävästi astioita, ottimia ja riittävän suuri kahvinkeitin? Vuokraa tai lainaa tarvittaessa. Esimerkiksi monilla Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistyksillä on vuokrattavia astiastoja.
Riittääkö kodin kylmäsäilytystila? Järjestä jääkaappi mahdollisimman tyhjäksi ennen juhlia. Vie kakkuja tarvittaessa naapuriin tai hanki muutamia styroksinen kylmälaukku ja riittävästi kylmävaraajia.
Mikäli tarjoat lämpimiä ruokia, huolehdi, että myös niiden säilyttäminen lämpimänä onnistuu.
Huomioi myös erityisruokavaliot. Isoissa juhlissa on syytä varautua siihen, että vegaaneille, keliaakikoille ja laktoosi-intoleranteille löytyy noutopöydästä jotain syötävää. Erityisruokavalioita voi tiedustella kutsuvierailta myös etukäteen.
Alkumalja kuuluu moniin juhliin. Kuohuviini on perinteinen vaihtoehto, mutta nykyään on saatavilla myös upeita kotimaisia, alkoholittomia kuohujuomia. Alkoholiton vaihtoehto täytyy joka tapauksessa olla aina tarjolla.
Hanki juhlapäivälle apuvoimia, jotta ehdit myös itse nauttia juhlista ja seurustella vieraiden kanssa.
Reseptit
Raparperi-marjatäytekakku
Pohja
4 kananmunaa
2 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Raparperihilloke
250 g raparperin paloja kuorittuna (nuoria raparpereja ei tarvitse kuoria, vain päät otetaan pois)
100 g hillo/marmeladisokeria
Täyte
200–300 g raparperihilloketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 dl mansikan paloja
Kostutus
vaalea mehu tai alkoholiton päärynäsiideri
Päälle
tuoreita mansikoita tai pakastemarjoja (jos käytät pakastemarjoja, laita ne kakun pinnalle jäisinä)
Kiille
1½ dl vettä
vajaa ⅔ dl hyytelösokeria
Reunapursotus
noin 5 dl vispikermaa
1. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, siivilöi jauhoseos vaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi.
2. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 2,5 litran vuokaan ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
3. Valmista raparperihilloke keittämällä raparpereja ja hillosokeria. Kun keität hilloketta nuorista alkukesän raparpereista, niin saat ihanan vihreän hillokkeen!
4. Vatkaa täytettä varten kerma kovaksi vaahdoksi.
5. Lisää joukkoon rahka ja raparperihilloke ja mausta sopivan makeaksi. Lisää joukkoon vielä paloiteltuja mansikoita.
6. Halkaise kakku kolmeen osaan.
7. Kostuta ja täytä kakkupohja.
8. Sivele kakun pintaan ohut kerros hilloa tai marmeladia ja asettele viipaloidut mansikat pinnalle.
9. Keitä kakun päälle kiille hyytelösokerista ja sivele hiukan jäähtyneenä pullasudilla mansikoiden päälle.
10. Koristele kakun reunat kermavaahtopursotuksella.
Nakukakku
10 annosta
Pohja
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
1 tl inkiväärijauhetta
Väliin
1 dl maitoa
1 dl sitruunacurdia (lemon curd)
Täyte ja kuorrutus
2 dl kermaa
1 prk (200 g) rahkaa
2 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
1 l tuoreita mansikoita
Koristeeksi: syötäviä kukkia, minttua tai sitruunamelissaa
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varovasti.
2. Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija n. 20 cm). Paista 175 asteessa 35–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jäähdytä.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Mausta vaniljasokerilla ja sokerilla.
4. Poista mansikoista kannat ja leikkaa puoliksi tai neljään osaan.
5. Halkaise pohjat kolmeen osaan. Kostuta maidolla.
6. Levitä pohjalla sitruunatahnaa, kerma-rahkaseosta ja mansikoita. Laita kakkukerros päälle ja toista. Laita ylin kerros päälle. Lisää kermaseosta vielä ylimmälle kakkulevylle, mutta älä kuorruta reunoja.
7. Koristele juuri ennen tarjoilua mansikoilla, syötävillä kukilla ja mintun lehdillä.
VINKKI: Voit leipoa pohjan etukäteen, kääriä sen huolellisesti kelmuun ja täyttää ja koristella seuraavana päivänä.
Omenaunelma
Voit tarjoilla juhlavan kääretortun myös leivoksina. Paloittele torttu parin sentin viipaleiksi ja koristele viipaleet kermavaahdolla ja marjoilla tai vaikka omenaruusuilla.
noin 10 – 15 annosta
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Omenaruusut
1 kpl omena esim. granny smith
2 dl vettä
0,5 dl sokeria
Täyte ja kuorrutus
2 dl laktoositonta kuohukermaa
200 g vaniljarahkaa tai vaniljatuorejuustoa
1 tl sokeria
Omenatäyte
1,5 dl omenahilloa tai sosetta
n. 2 dl rahka-kermavaahtoseosta kuorrutuksen
(2 rkl vaniljakreemijauhetta)
1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Huoneenlämpöisinä munat vaahtoutuvat paremmin.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos siivilän läpi kevyesti sekoittaen muna-sokerivaahtoon.
3. Levitä taikina voidellulla leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista 200 asteen lämmössä uunin keskitasolla noin kymmenen minuuttia.
4. Kumoa kypsä pohja leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Sitä ei tarvitse sokeroida. Poista paistopaperi.
5. Omenakoristeita varten kuumenna vesi ja sokeri. Pese omena ja leikkaa ohuenohuiksi, puolikuun muotoisiksi viipaleiksi. Poista siemenkota. Kiehauta omenaviipaleita sokerivedessä pari minuuttia ja kaada lävikköön. Tee ruusun sisäosan pieni nuppu rullaamalla yksi omenaviipale. Kääri nupun ympärille lisää viipaleita terälehdiksi. Laita valmiit ruusut odottamaan lautaselle. Valmista haluamasi määrä ruusuja ja pilko loppu omena pieniksi kuutioiksi omenatäytteeseen.
6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljalla maustettu rahka tai tuorejuusto ja sokeri.
7. Ota pari desilitraa kerma-rahkavaahtoa erilleen ja sekoita siihen omenahillo ja koristelusta jäävät omenakuutiot. Voit lisätä vielä pari ruokalusikallista vaniljakreemijauhetta, niin täytteestä tulee kiinteämpi.
8. Levitä omenaseos jäähtyneen kääretorttulevyn päälle. Kääri levy rullalle kapeammasta sivusta alkaen. Leivinliinan avulla rullaaminen onnistuu helposti.
9. Kuorruta kakku kerma-rahkavaahdolla ja koristele omenaruusuilla ja sitruunamelissan tai mintun lehdillä.
Vinkki: Jos et halua kuorruttaa kakkua, lisää täytteeseen 1,5 dl omenahilloa ja täyte riittää kahteen torttuun.
Savusärkikakku
noin viidelletoista
1 kpl (700 g) ruispaahtoleipä
Kostutus
1,5 dl vettä
1 tl sitruunamehua
Savusärkitäyte
2 tlk (á 220/150 g) savusärkeä öljyssä -säilykettä
1 tlk (150 g) ranskankermaa
100 g tuorekurkkua
0,5 dl tillisilppua
ripaus valkopippuria
Munavoi
2 kpl keitettyä kananmunaa
100 g kasvirasvalevitettä
0,5 dl ruohosipulisilppua
ripaus valkopippuria
Kuorrutus
200 g maustamatonta kevyttä tuorejuustoa
0,5 dl kevytmajoneesia
1 tl sitruunamehua
Koristeluun
1 tlk (220/150 g) savusärkeä öljyssä
2 kpl keitettyä kananmunaa
tuorekurkkua, tilliä, herneenversoja
sitruunaviipaleita tai retiisejä
1. Vuoraa reilun kahden litran vetoinen tasapohjainen vuoka kelmulla ja jätä reilusti ylimääräistä kelmua reunoille, jotta voit suojata sillä täytetyn kakun kylmäsäilytykseen. Vuoka voi olla pyöreä, neliö, suorakaide tai jokin muu teemaan sopiva.
2. Poista leipäviipaleista kuoret.
3. Valmista savusärkitäyte: Valuta säilykkeistä öljy pois. Kaloista ei tarvitse poistaa nahkaa eikä ruotoja. Valitse kahdeksan kauneinta pyrstöpalaa (n. 100 g) kakun koristeeksi. Halutessasi voit ottaa vielä savusärkiä (100 g) erikseen ja tehdä niistä kerroksen kalatahnan päälle.
4. Pilko tuorekurkku pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ranskankermaan tillisilppu, kurkkukuutiot, valkopippuri ja lopuksi savukalapalat vain kevyesti sekoittaen.
5. Valmista munavoi: hienonna munat haarukalla ja sekoita joukkoon margariini, ruohosipulisilppu ja ripaus valkopippuria.
6. Lado koko pohjan peittävä kerros ruispaahtoleipää vuoan pohjalle. Käytä saksia apuna leipäpalasten paloittelussa. Sivele pullasudilla kevyesti sitruunavettä leivän pintaan.
7. Levitä munavoi tasaiseksi kerrokseksi reunoja myöten. Lado täytteen päälle kerros paahtoleipää ja sivele päälle sitruunavettä pullasudilla. Levitä päälle savusärki-kurkkutäyte. Halutessasi voit laittaa savusärkifileitä kerrokseksi kalatäytteen päälle. Lado päälle kerros ruispaahtoleipää.
8. Peitä vuoka kelmulla ja laita päälle kevyt paino. Nosta kakku jääkaappiin ja anna maustua seuraavaan päivään.
9. Kumoa voileipäkakku tarjoiluvadille. Poista kelmu. Sekoita majoneesi ja tuorejuusto notkeaksi. Levitä tahna tasaisesti kakun päälle ja reunoille.
10. Koristele kakun reunat herneenversoilla. Asettele päälle savukalapaloja, muna-, kurkku- ja sitruunaviipaleita.
Vinkit: Savusärkien sijasta voit käyttää myös savumuikkusäilykettä tai muuta perattua savukalaa.
Savulohikakun koristeeksi sopivat kylmäsavu- tai graavilohiruusukkeet.
Kakun reunoja ei välttämättä tarvitse kuorruttaa. Näin siitä on myös helpompi nostaa puolikas kerrallaan tarjottavaksi.
Kesäinen villiyrttiperunasalaatti
8 – 10 annosta
n.1,5 kg varhaisperunoita
4 punasipulia tai kesäsipulia varsineen
2 dl tuoretta vuohenputkea
2 dl ketunleipää
1,5 dl kapriksia
1 dl omenaviinietikkaa
4 dl rypsiöljyä
1,5 tl suolaa
0,5 dl sinappia
mustapippuria
1. Sekoita öljy, etikka ja mausteet.
2. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna huuhdellut vuohenputki ja ketunleivät ja lisää ne, sekä sipulit kastikkeen joukkoon maustumaan.
3. Pese perunat ja keitä tai höyrytä ne kypsiksi.
4. Sekoita kastike ja kaprikset lämpimien perunoiden joukkoon. Koristele villivihanneksilla.
Kukkakaali-mansikkasalaatti
noin 4 annosta lisäkkeenä (pitopöydässä riittää useammalle)
1 keskikokoinen kukkakaali
puolikas (150 g) kurkku
250 g mansikoita
1 lehtisellerin varsi viipaleina
0,25 vesimelonia kuutioina
krassinkukkia
tuoretta basilikaa
1. Paloittele kukkakaali annospaloiksi.
2. Suikaloi kurkku noin 0,5 cm:n vahvuisiksi suikaleiksi.
3. Perkaa ja halkaise mansikat.
4. Sekoita kukkakaali, kurkku, mansikat ja vesimelonikuutiot varovasti nostellen tarjoiluastiaan.
Tarjoa kastike erikseen.
Kastike
0,5 dl sitruunamehua
2 rkl sokeria
hiven suolaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä
0,25 tl mustapippurirouhetta
0,25 tl jauhettua inkivääriä
kirveliä tuoreena tai kuvattuna
1. Sekoita sitruunanmehu, sokeri, suola ja etikka.
2. Kaada öljy ohuena nauhana kastikkeen pintaa koko ajan sekoittaen.
3. Mausta kastike pippurilla, inkiväärillä ja kirvelillä.
Jokitörmän sienipiirakka
Taikina:
100 g voita
100 g (2 kpl) keitettyä perunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl vettä
Täyte:
200 g suppilovahveroita tai herkkutatteja tuoreena tai pakastettuna
1 rkl voita
hienonnettua tuoretta tilliä, basilikaa ja/tai timjamia
suolaa
mustapippuria
1–2 ruukkua tuoretta pinaattia tai 150 g pakastepinaattia
1 muna
1 dl kevytkermaa
100 g maustettua tuorejuustoa (esimerkki yrtti tai valkosipuli)
300 g graavisiikaa tai -lohta
Nypi voi, jauhot, leivinjauhe, keitetty ja raastettu peruna sekaisin. Lisää kylmä vesi. Anna taikinan kovettua viileässä.
Valmista sillä aikaa täyte. Paista viipaloidut sienet pannulla kunnes neste on haihtunut. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.
Kiehauta pinaatinlehdet ja silppua ne suikaleiksi. Jos käytät pakastepinaattia, valuta se. Sekoita muna, kerma ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi.
Painele taikina voidellun piirasvuoan pohalle ja reunoille. Esipaista piirakkapohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
Levitä piirakan päälle sienet ja kermaseos. Kääri kalaviipaleet ruusukkeiksi ja asettele ne vuokaan. Nostele pinaatinlehdet kalaruusukkeiden väliin.
Paista piirakkaa vielä noin 20–25 minuuttia.
Vinkki: Kalan ja pinaatin voi myös sekoittaa muun täytteen joukkoon.
Arja-Leenan tuunattu lihakukko
(15-20 viipaletta)
Kuoritaikina:
3,75 dl ruisjauhoja
0,75 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
120 g margariinia tai voi-kasviöljyseosta
2 dl perunasosetta (jauheesta)
(tai 400 g ruisperunataikinaa)
Täyte:
400 g naudan (paisti)jauhelihaa
1 sipuli
1 porkkana (raasteena)
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl riisihiutaleita
1 tl suolaa
mustapippuria, paprikaa
persiljasilppua
0,5 dl juustoraastetta
persiljasilppua
n. 150 g pekonia
1. Yhdistä jauhot ja suola ja nypi rasva. Lisää perunasose taikinaan. Laita taikina viileään täytteen valmistamisen ajaksi.
2. Ruskista jauheliha ja sipuli ja lisää raastettu porkkana. Jäähdytä.
3. Lisää kermaviili, kananmuna, riisihiutaleet, juustoraaste ja mausteet lihamassaan ja sekoita murekkeeksi.
4. Kaulitse ruisperunataikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
5. Laita murekemassa levyn keskelle ja peitä pekoniviipaleilla.
6. Leikkaa taikinan sivut ja lado ristikkäin lihan päälle. Muotoile kukko ja voitele vedellä.
7. Paista 200 asteessa n. 45 min
Pihlajanlehtijuoma
10 l pihlajanlehtiä (tuoreita)
6 l vettä
50 g sitruunahappoa
1 kg sokeria
1. Keitä vesi, lisää sitruunahappo.
2. Kaada edellinen huuhdeltujen pihlajanlehtien päälle.
3. Anna olla yksi vuorokausi.
4. Siivilöi lehdet pois.
5. Keitä juoma ja lisää sokeri.
6. Pullota kuumennettuihin pulloihin ja täytä piripintaan.
Säilyy keittämättä jääkaapissa pari päivää. Juoman voi myös pakastaa.
Nautitaan laimennettuna.