Moni viettää tänäkin vuonna kesälomaansa viilettäen pyörän satulassa ympäri Suomea. Liikenneturva antaa vinkkejä turvalliseen kaupunki- ja maantieajoon ja muistuttaa sääntötuntemuksen tärkeydestä.
Väistämissääntöjen tunteminen on ensiarvoisen tärkeää risteyksissä, joissa suurin osa pyöräilijöiden henkilövahingoista tapahtuu.
Pyöräilykausi on hyvässä vauhdissa ja lomien lähestyessä monet pohtivat jo mahdollisuutta tutustua Suomen kauniiseen kesään fillarin selässä. Ympäri maata matkatessaan pyöräilijä kohtaa monenlaisia olosuhteita.
Pyöräilyn turvallisuuden takaamiseksi reissaajan tulisi vahvistaa sääntötuntemustaan, suunnitella reittinsä, huolehtia oikeasta varustuksesta ja ennakoida ajossaan.
– Liikenne perustuu aina yhteispeliin. Tilan antaminen ja kulkijoiden keskinäinen kunnioitus ovat tärkeässä osassa turvallisuuden takaamisessa oli kyse sitten autoilijoista, pyöräilijöistä tai kävelijöistä.
– Sopiva ajonopeus auttaa vaarallisten tilanteiden välttämisessä ja nopeammin liikkuvien vastuulla on kiinnittää huomiota hitaammin eteneviin, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.
Perussääntöjen kertaaminen tuo turvaa
Varsinkin pienen tauon jälkeen pyörän selkään hyppäävän olisi syytä kerrata ajamisen säännöt. Pyöräilijän on sääntöjen mukaan ajettava pääsääntöisesti pyörätiellä, mikäli sellainen on käytettävissä.
Jos pyörätietä ei ole, ajetaan tien oikeassa reunassa olevalla pientareella. Jos sitä ei ole, on ajettava niin lähellä ajoradan oikeaa reunaa kuin on turvallista. Ajopaikan lisäksi väistämissäännöt on syytä tuntea.
– Erityisen tarkkaavainen on syytä olla risteyksissä, sillä niissä tapahtuu suurin osa henkilövahingoista. Perussäännön mukaan teiden ja katujen risteyksissä pyöräilijän ja autoilijan on väistettävä oikealta tulevia ajoneuvoja, kertoo Piippa.
On tärkeää huomioida liikennemerkit ja toimia niiden mukaisesti. Pyörätieltä ajoradalle ajava pyöräilijä väistää ajoradan liikennettä, ellei liikennemerkillä velvoiteta autoilijaa väistämään.
– Pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja, eikä pyörätien jatke ole sama asia kuin suojatie. Liikennesääntöjen mukaan autoilijan on väistettävä suojatiellä olevaa jalankulkijaa, mutta pyöräilijää on väistettävä vain, jos liikennemerkki siihen velvoittaa tai auto on kääntymässä pyörätien jatkeelle, muistuttaa Piippa.
Kaupungeissa ja maanteillä painottuvat eri asiat
Tänäkin kesänä moni saa kimmokkeen fillaroinnin aloittamiseen kaupunkipyörien ilmestyessä telineisiin ympäri Suomea.
Kaupungissa ajaessa korostuu vuorovaikutus ja kohteliaisuus, kun kohdataan paljon eri ikäisiä ja erilaisilla kulkuvälineillä liikkuvia ihmisiä.
– Muita liikkujia tulee huomioida toimimalla selkeästi ja ennustettavasti. Pyöräilijä kertoo aikeistaan kääntyä näyttämällä suuntamerkkiä eli osoittamalla kääntymissuuntaan ennen ohjaustangon kääntämistä.
– Soittokello on pyörän pakollinen varuste ja sitä kannattaa myös käyttää. Kellon rimpauttaminen ajoissa ilmoittaa ohitusaikeista ja varmistaa, että kaikki ovat varautuneita, vahvistaa Piippa.
Pidemmälle reissulle ja maanteille lähdettäessä kannattaa huolehtia, että pyörä on kunnossa. Pieni huolto ennen kesän polkemista on muutenkin paikallaan.
– Vesipesu on hyvä tapa aloittaa. Ketjujen rasvaukseen sopii pyörä- tai ompelukoneöljy. Pesun jälkeen kannattaa tarkistaa jarrujen toimivuus, renkaiden kulutuspinnat, vanteet ja pinnojen kireys sekä valot ja heijastimet. Rengaspaineet on myös tarkistettava. Pyörä kannattaa huoltaa, vaikkei siinä varsinaista vikaa olisikaan, Piippa korostaa.
Maantieajossa vaaralliset tilanteet saattavat tulla yllättäen ja ajamiseen keskittyminen sekä muun liikenteen huomiointi on erityisen tärkeää.
Ennakoitavuuden varmistamiseksi pyöräilijän tulee kiinnittää huomiota ajolinjaansa ja yrittää välttää äkkinäisiä sivuttaisliikkeitä. Lisäksi omasta näkyvyydestä kannattaa pitää huolta myös valoisampina vuodenaikoina.
– Tutkimus kertoo, että huomiovaatetus lisää pyöräilijän turvallisuutta myös kesällä. Lisäksi kypärän tulisi olla sopivan kokoinen ja napakasti päähän istuva, opastaa Piippa.
Vinkkejä turvalliseen pyöräilyyn
Reitin valinnalla voit lisätä pyöräilyn turvallisuutta ja mukavuutta. Kiinnitä huomiota tien ylityksiin, sillä risteykset ovat usein pyöräilijöiden vaaranpaikkoja.
Sovita ajonopeus ja välimatka muihin liikennetilanteen ja ympäristön mukaan.
Liikenteen tarkkailu vaatii keskittymistä. Musiikin kuuntelu tai puhelimen käyttö voivat viedä tarkkaavaisuutta pois liikennetilanteesta.
Ennakoiva pyöräilijä kertoo muille omista aikeistaan. Pyöräillessä ollaan koko ajan vuorovaikutuksessa muiden tienkäyttäjien kanssa.
Pyöräilijänkin on tärkeä tuntea liikennesäännöt. Väistääkö autoilija vai pyöräilijä pyörätien jatkeella?