Kymmeniä talkootyöläisiä. 1 147 tuntia talkootyötä, joista 375 tuntia kului askelmalankkujen sahaukseen ja asennukseen ja toiset 375 tuntia askelmien alustukien sahaukseen ja katkaisuun. 280 aluspuuta, 2 500 astinlautaa. 525 kaidetolppaa. 800 metriä kaidelankkua. 15 640 terassiruuvia. Siinä muutamia esimerkkejä perjantain käyttöön vihityistä Lakeaharjun kuntoportaista, joiden tekemisestä vastasi Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseura. Kuntoporrasprojektin ensimmäinen talkootapahtuma oli toukokuun 25. päivänä, jolloin Janne Vesala siirteli isolla traktorillaan lankkunippuja rinteeseen. Lähes 400 metrin pituiset kuntoportaat valmistuivat heinäkuun 17. päivän iltana, Eino Koskelan ruuvattua viimeisen ruuvin kuntoportaiden kaiteeseen.
Kuntoportaiden vihkiäistapahtumassa oli mukana noin parisataapäinen portaista kiinnostuneiden joukko, joka siirtyi juhlallisen nauhanleikkaamisen jälkeen portaita pitkin ensimmäiselle tasanteelle. Nauhan leikkaamisen suorittivat kyläseuran puheenjohtaja Heikki Salmela, hanketta rahoittaneen Aisapari ry:n toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää ja kunnanjohtaja Sami Gustafsson.
Puheenvuorossaan Gustafsson muisteli kunnanjohtajan uransa alkuaikaa ja sitä, kuinka Heikki Salmela oli tullut hänen juttusilleen kuntoportaita koskevassa asiassa.
– Mietin, että onkohan tässä oltu haukkaamassa vähän liian isoa palaa. Rupesin miettimään, että kuinka pitkät portaat tässä on kyseessä ja että kuinka isoa talkooporukkaa tässä vaaditaan. Kysyin Heikiltä, että saadaanko ihmisiä lähtemään tähän hankkeeseen. Heikki vakuutti, että kyllä saadaan.
Gustafssonin mielestä Lakeaharjulle rakennetut kuntoportaat ovat osoitus Vimpelin kunnan yhteisöllisyydestä.
Nopea toteutus
Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuralla oli annettu hankkeen toteutumiselle aikaa aina 31.12.2021 saakka. Talkootyöt ja yhdessä tekemisen into imaisivat ihmiset mukaansa sekä projektia hallinnoiva kyläseuran alueelta että muualta Vimpelistä. Talkoita pidettiin neljä tai jopa viisi kertaa viikossa. Lakaniemessä asuva Mikko Takala pääasiassa ajoi mönkijällään lankkuja ylös Lakiksen rinnettä. Talkookertoja hän ei laskenut, mutta oli mukana alun toistakymmentä kertaa. Talkoisiin häntä ei tarvinnut patistaa.
– Olen aina tykännyt yhteisestä tekemisestä. Talkoissa on ollut todella hyvä henki ja jokainen on tiennyt, mitä tehdään. Talkoisiin kuuluu muutakin kuin työntekoa eli sosiaalista kanssakäymistä.
Takala toivoo, että uudenkarheat kuntoportaat olisivat kovassa käytössä. Portaiden tekovaiheessa niitä käytettiin aina sitä mukaa kun tuli valmista.
– Kävin yhtenä iltana iltakymmenen aikaan täällä Lakiksella ja huomasin, että kuntoportaita pitkin kulki paljon ihmisiä, noin 10–15.
Portaita pitkin nopeasti
Vihkiäistapahtumassa sai kokeilla kuntonsa kestävyyttä kipaisemalla portaita pitkin alhaalta ylös saakka. Esijuoksijana toiminut kyläseuran varapuheenjohtaja Juho Savola juoksi huipulle ja kellotti ajan 1.55.
Pokelassa asuva Atro Anttila käytti aikaa minuutin ja 51 sekuntia. Myös muita innokkaita oman kuntonsa testaajia oli – ja on varmasti myös tulevaisuudessa.
Aisapari ry:n toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää kertoi juhlayleisölle, että Aisaparin hankkeisiin myöntämä raha tulee EU:lta, valtiolta ja alueen kunnilta, jotka ovat Aisaparia rahoittamassa. Niemi-Huhdanpää kertoo, että Aisaparissa kuntoporrashanketta pidettiin todella hyvänä hankkeena.
– Tämä hanke lisää matkailullista vetovoimaa sekä myös ihmisten hyvinvointia. Kun kuuntelee portaita tekemässä olleita ihmisiä, selviää, että talkoot ovat erinomaisen yhteisöllistä toimintaa.
Hän myös toivoo, että kuntoportaat lisäävät pokaaleiden määrää Vimpelin Vedon ja muiden vimpeliäisten urheiluseurojen palkintokaapeissa sekä lisäävät hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.
Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseurassa ei jäädä lepäämään laakereilleen, vaan kyläseura on aloittanut jo seuraavan projektinsa Lakiksella osin päällekkäin kuntoporrasprojektin kanssa: Lakiksen huipulle nousee näkötorni, sekin talkoovoimin tehtynä. Rahoittajana toimii Aisapari ry.
Virpi Poikelin