Kesä on kuumimmillaan ja terassit täyttyvät virkistystä kaipaavista.
Liikenneturva muistuttaa, että lämpö ja loma eivät ole syy unohtaa turvallisen liikkumisen kulmakiviä. Päihteiden käyttö ja ajoneuvon ajaminen eivät sovellu yhteen.
Suunnittelemalla ennakkoon matkat edestakaisin ja menemällä vain selvän kuljettajan kyytiin teet liikenteestä terassikaudellakin kaikille turvallisemman.
Ennusteet paljastavat: helle hellii suomalaisia! Lämpimät säät ja lomalle lompsijat takaavat, että kuhinaa riittää turuilla ja toreilla.
Terassikausi on täydessä vauhdissa ja viilennystä kaipaaville kylmä juoma voi tuoda kaivatun hetkellisen helpotuksen. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että lämmin sää ei ole syy toimia vastuuttomasti liikenteessä.
– Sama ajaton neuvo pätee edelleen – jos otat, et aja. Oma auto kannattaa siis jättää suosiolla kotiin raitille lähtiessä.
– On fiksua suunnitella etukäteen, kuinka matkat taittuvat, niin ei tule yllätyksiä bussin aikataulun tai taksien saatavuuden suhteen, eikä tarvitse jäädä illan hämärässä saatujen päähänpistojen varaan.
– Päihtymyksen ja ajoneuvolla ajamisen ei pidä päästä kohtaamaan missään vaiheessa, toteaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti.
Liikenteen henkilövahinkojen määrä kasvaa kesää kohti ja rattijuopumustapauksissa nähdään tyypillisesti piikki heinäkuun paikkeilla.
Kesän riennot altistavat erityisesti nuoria kuskeja onnettomuuksille. Tilastot kertovat, että rattijuopumusonnettomuuksissa kuolleista ja loukkaantuneista yli kolmannes on 15-24-vuotiaita.
– Olisi tärkeää, että kaveriporukoissa oltaisiin valppaita ja rohkeita, eikä päästettäisi kännissä tai kamoissa olevaa rattiin.
– Tiedämme tutkimustenkin perusteella, että nuoret toivovat frendien estävän, jos ovat aikeissa itse ajaa päihtyneenä. Ketään ei varmasti seuraavana päivänä harmita, ettei päässyt kokeilemaan onneaan kuskin paikalla, kertoo Ruutti.
Katu kuuma kaupungin – voit saapua hieman myöhemmin
Vaihtoehtoisia liikkumismuotoja miettiessä on syytä muistaa, että muitakaan ajoneuvoja ei tule kuljettaa päihtyneenä.
Tienkäyttäjänä moottoritonta ajoneuvoa alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena käyttävä, joka aiheuttaa vaaraa toisen turvallisuudelle, voidaan tuomita sakkoon tai jopa vankeusrangaistukseen.
– Samaa tulkintaa käytetään myös kaupunkeihin saapuneiden sähköpotkulautojen kohdalla. Maistissa on siis syytä jättää ajoneuvot rauhaan ja valita taksi.
– Jos se tuntuu liian tyyriiltä, niin voi ynnäillä minkälaiset kustannukset sakoista tulee aiheutuvista vahingoista puhumattakaan. Yksi vaihtoehto on tietysti myös kuluttaa kesäkatua kengillä ja kävellä perille, luettelee Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Niemi.
Rattiin ei kannata kiirehtiä heti aamustakaan, mikäli ilta on venynyt pitkäksi ja yöunet ovat jääneet vähiin. Turvallinen liikkuminen vaatii tarkkaavaisuutta ja vireän mielentilan.
– Ajokunto ei katso kiirettä, eikä alkoholi poistu verestä, vaikka sovittuun tapaamiseen olisikin jo kiire. Monelle voi tulla yllätyksenä, että olo onkin hutera vielä aamulla. Jos olotila on heikko, niin kuskiksi ei pidä ryhtyä, vaan kannattaa keksiä muita vaihtoehtoja, vahvistaa Niemi.
Viisi vinkkiä terassikauden liikkumiseen
Mieti ennakkoon, kuinka pääset perille ja takaisin, niin tiedät vaihtoehtosi
Jos otat, älä aja – valitse taksit tai julkinen liikenne
Tankojuoppous on rikos – päihtyneelle eivät sovellu myöskään pyörät tai sähköpotkulaudat
Mene vain selvän kuljettajan kyytiin ja ota avaimet pois kaverilta, joka pyrkii rattiin juopuneena
Älä kiirehdi juhlaillan jälkeen rattiin – varmista ajokuntosi myös aamulla