MAINOS
MAINOS

Anttulan Yökylä toi kaivatun palvelun Alajärvelle

Moni monivammaisen tai autistisen lapsen vanhempi kuljettaa lastaan intervallihoitoon esimerkiksi omaishoitaja -vapailla pitkienkin matkojen päähän, koska sopivaa paikka ei ole tarjolla lähellä.

Helpotusta tilanteeseen tuo nyt Alajärvelle vasta avattu kehitysvammaisten lasten ja nuorten tilapäishoitokoti, Anttulan Yökylän yksikkö, jossa on enimmillään mahdollista olla samanaikaisesti viisi monivammaista ja neljä autistista lasta.

MAINOS

Anttulan Yökylä on perustettu kymmenen vuotta sitten ja siihen kuuluvat Iisalmen ja Kuopion ammatilliset perhekodit ja nyt uutena Alajärven yksikkö.

Näissä kaikissa järjestetään lasten ja nuorten tilapäis- ja pitkäaikaishoitoa. Yrityksen toimipaikat ovat erikoistuneet omaan alaansa, kuten kehitysvammaisten, autismin kirjon tai psyykkisesti oireilevien lasten ja nuorten hoitoon.

Tilat ovat kodinomaisia, turvallisia ja yksilölliset tarpeet huomioivia. Arkea eletään koulutetun ja ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa.

Yökylään voi tulla tarpeen mukaan, päiväksi, yöksi, viikonlopuksi tai pidemmäksi aikaa. Lapsille tarjotaan turvallista arkea, yhdessäoloa, ulkoilua, leikkiä ja syliä positiivisessa ilmapiirissä.

Hoitojaksoista sopiminen tapahtuu kuntien palveluohjaajien kautta. Tutustumassa käydään puolin ja toisin ja samalla lapselle laaditaan oma hoitosuunnitelma vanhempien kanssa yhteistyössä.

Alajärven yksikön johtajana toimii Sari Rentola-Hirvelä, jonka aloitteesta yksikkö paikkakunnalle saatiin.

– Minulla itselläni on kahdeksanvuotias vammainen lapsi. Olen seurannut ihaillen Anttulan toimintaa ja viimein tartuin puhelimeen ja kysyin, miten tällaista saataisiin meillekin, Rentola-Hirvelä kertoo.

Kysely sai heti vastakaikua ja Rentola-Hirvelälle ehdotettiin yhteistyötä.

Niinpä nyt ollaan tilanteessa, jossa uutta yksikköä esiteltiin kaikille kiinnostuneille avointen ovien merkeissä ja talo on valmiina toimintaan.

Käytännössä asiakkaita yksikköön tulee saapumaan hyvinkin laajalta alueelta, sillä vastaavia paikkoja on vähän. Kodinomaisessa, pienessä yksikössä myös hoito on yksilöllistä ja kaikessa pidetään kiinni korkeasta laadusta.

Henkilökuntaa on Rentola-Hirvelän lisäksi 15. Aamu- ja iltavuoroissa on neljä työntekijää ja yössä kaksi. Hakijoita tehtäviin oli paljon.

Työssä on kaksi sairaanhoitajaa, neljä sosionomia ja yhdeksän lähihoitajaa.

Rentola-Hirveälä itse on hallintopuolen ihmisiä, mutta tehtävässään Yökylässä hän pystyy tarjoamaan vanhemmille myös sitä aitoa vertaistukea ja ymmärrystä omakohtaisten kokemusten kautta.

– Haluamme yksikön olevan koti, johon tullaan lomailemaan. Täällä tehdään mieluisia ja mielekkäitä asioita, kuten askarrellaan ja musisoidaan, Rentola-Hirvelä sanoo

– Tärkeintä kuitenkin on lämpö, rakkaus ja läheisyys.

Vaikka yksikkö Alajärvellä onkin nyt uusi, niin siellä saadaan alusta saakka käyttöön jo Iisalmessa kymmenen vuoden kokemuksella hyväksi havaitut toimintamallit.

Perhekotivanhempana Iisalmessa toimiva Outi Onttinen kertoo, että näitä ovat autistipuolelle esimerkiksi erilaiset pelailut, aistituokiot, leikit ja laulut.

– Toiminnan korkea laatu ja avoimuus on meille tärkeää, samoin luottamussuhde vanhempiin, Onttinen ja Rentola-Hirvelä painottavat. Yksikköön ovat tervetulleita myös kaikkein vaikeavammaisimmat lapset ja nuoret.

Tuula Jokiaho

Exit mobile version