Evijärven ja Lappajärven välissä virtaa luonnonkaunis Välijoki.
Lappajärveläinen kalastajapoika Jaakko Tyynelä kokeili perjantaina uutta kalapaikkaa Niskan sillan ja Lamminkylän välissä.
Metsäkone oli äskettäin käynyt harventamassa rantatöyrään männikön, joten rannassa sopi heittelemään Jakki-ruohikkouistinta.
Pojan siirtyessä Lammin suuntaan sorsalinnut pelmahtivat lentoon ja hänen tarkat silmänsä havaitsivat jotain mielenkiintoista. Kepin pää pilkotti esiin matalasta vedestä.
Poika kahlasi puolen metrin syvyyteen ja veti esiin kepin. Hän hämmästyi nähdessään, että kolmimetrisen varren päässä oli metallinen haarapiikki. Hän otti esineestä kuvan ja lähetti viestin vanhalle metsäasiantuntijalle Kärnän Kiimaniemeen.
– Löysin tämän Välijoesta. Saanko pitää sen ja onko se arvokas, poika kysyi.
Ei kestänyt kauaa, kun Dohan MM-kisojen avajaispäivää seurannut metsämies vastasi.
– Hyvä Jaakko! Vanha uittokeksi, jonka omistaja ei sitä enää kaivanne. Voit pitää sen.
Evijärven uittokämppä vaalii perinteitä
Kun Evijärvi-seura pystytti Pohjanmaan Järviseudun uittomieskämppää Jokisaareen, niin Yle teki aiheesta uutisjutun.
Yle kertoo, että tukkiuitot alkoivat 1800-luvun loppupuolella alkaen Soinin Kuninkaanjoelta ensin purouittona ja kulkien Alajärven ja Lappajärven kautta Evijärveen sekä edelleen Pietarsaareen.
Rohkeat koskivahdit valvoivat puiden sumautumisen varalta estäen jokea tukkeutumasta puista. Uittokeksi oli tärkein työkalu vedessä kelluvien tukkien ohjaamiseen. Uittojätkät vitsailivat, että edes kirkkoon ei mennä ilman keksiä. Uittotoiminta loppui vuonna 1968.
– Sittenhän tämä historiallinen työkalu on vähintään 50 vuotta tai jopa toistasataa vuotta vanha, viidesluokkalainen poika laskeskeli ilmastolakkopäivän päätteeksi.
T. Tyynelä