Alajärven yläkoulun EU-rahoitteisen Erasmus+ Change -projektin toinen vuosi käynnistyi lokakuussa matkalla Portugalin Ponte de Sorin pikkukaupunkiin.
Aiheenamme on kulttuuriperintö ja ravitsemus. Koulumme kansainvälisyyskerho sai Portugalista postitse kulttuurilaatikon, johon tutustuimme etukäteen.
Tehtäviimme kuului myös paikalliseen kansanlauluun sanojen tekeminen suomeksi.
Se harjoiteltiin ja esitettiin paikan päällä kumppanimaiden kielillä portugaliksi, espanjaksi, kreikaksi, kroatiaksi ja suomeksi sekä kertosäe englanniksi. Kansanlaulu kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.
Kun lähdimme Suomessa oli aamulla pakkasta, mutta kuuma helle oli vastassa. Lämpötila oli siellä päivällä joka päivä noin 30 astetta ja ylikin.
Se tuntui tietysti ihanalta, kun koulun sisällä ja kodeissa toimi ilmastointi hyvin. Lämpimiä vaatteita taisi tulla liikaa. Majoituimme kukin eri perheeseen. Majoitamme vastaavasti majoittaneen perheen oppilaan Suomessa tammikuussa.
Tutustuimme kaupungin nähtävyyksiin, ruokakulttuuriin ja kouluelämään.
Ruoka maistui hyvältä, mutta ruoka-ajat ja -tavatkin oudoksuttivat: aamiaisella kakkua tai muuta makeeta, päivän pääruoka illallinen pitkän välin jälkeen kello 20 alkaen: nuku siinä sitten sen jälkeen maha täynnä!
Portugalin kraanavesi ei maistunut, koska se maistui kloorilta.
Kodin sisällä oltiin kengät jalassa. Kaikki rakennukset olivat aidattuja ja pihat hyvin pieniä. Isäntäperheet olivat hyvin ystävällisiä ja vieraanvaraisia.
Tutustuminen moniin ihaniin ihmisiin taisi olla parasta koko matkassa. Viimeisen päivän vietimme Lissabonissa, josta myös kuvamme Atlantin rannalta.
Kouluarvosanalla matka oli kympin arvoinen!
Elle-Olivia Sivula, Hilja Peltokangas, Aino Rentola, Mariella Haapa-aho, Helmiina Kuoppa-aho