Eläkeliiton Vimpelin yhdistyksen perustava kokous pidettiin 23.8.1984 Säästöpankin kerhohuoneessa.
Keskiviikkona Vimpelin seurakuntatalolla muisteltiin yhdistyksen 35-vuotista taivalta jouluruokailun ja pienimuotoisen juhlan merkeissä. Juhlakutsua oli noudattanut 130 yhdistyksen jäsentä. Juhlassa jaettiin kuusi Eläkeliiton hopeista ansiomerkkiä.
Eläkeliiton Vimpelin yhdistykseen kuuluu noin 450 jäsentä. Vuodesta 2015 puheenjohtajana toiminut Erkki Ammesmäki kertoo, että laskelmien mukaan noin 15,5 prosenttia Vimpelin väestöstä kuuluu yhdistykseen.
– Yhdistykseen liittyessään jäsenemme ovat olleet keskimäärin 63,93-vuotiaita. Nykyisen jäsenistön keski-ikä on 72,99 vuotta. Luvut on saatu jäsenrekisteristä. Jäsenistömme keski-iän perusteella olemme nuoria, totesi Ammesmäki tervetulopuheenvuorossaan.
Juhlassa näytettiin 72 lehtileikettä tai valokuvaa yhdistyksen 35 toimintavuodelta. Kuvista ja lehtileikkeistä virisi myös keskustelua ja muisteloita, missä mikäkin kuva on otettu: Vieresniemessä, Lappajärvellä, Keuruulla, Enontekiöllä ja Norjan Altassa.
Aktiivinen toiminta ja toimijat
Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin myöntämän hopeisen ansiomerkin saajat ovat toimineet aktiivisesti ja ansiokkaasti yhdistyksessään viiden vuoden ajan.
35-vuotisjuhlassa hopeinen ansiomerkki annettiin Raimo Aholle, Erkki Ammesmäelle, Tellervo Kiviojalle, Ritva Koskelalle, Kaarina Luoma-aholle ja Mikko Takalalle.
Heistä jokainen on toiminut vähintään viisi vuotta Eläkeliiton Vimpelin yhdistyksen hallituksissa ja eri tehtävissä.
Aho on matkavastaava, Ammesmäki on opettanut yhdistyksen jäsenille digitaitoja, Koskela on toiminut kuuden vuoden ajan rahastonhoitajana ja kannustaa jäsenistöä liikkumaan. Luoma-aho on toiminut viisi vuotta hallituksessa ja saman ajan vastuuemäntänä.
Takala on puolestaan aina valmis erilaisiin talkootöihin. Kunniamerkit jakoi Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Ulla Harju.
Eläkeliiton Vimpelin yhdistyksen kerran kuukaudessa syys-toukokuun välisenä aikana järjestettävä kahvikerho, erilaiset kesä- ja teatteriretket, muut tapahtumat sekä Sokkoretki, jonka matkakohdetta ei tiedä kuin retken järjestäjä.
Nuorisotalolla kokoontuvaan kahvikerhoon osallistuu kerrallaan 30–50 henkeä – Ammesmäen mukaan ohjelmasta tai esitelmöijästä riippuen.
– Kahvikerhoissa puhutaan ikääntyneen väestön asioista: pankkipalveluista tai esimerkiksi sosiaalipalveluista. Vieraita on käynyt eri yhdistyksistä, muiden muassa Kuuloliitosta.
Henkireikä ja harrastus
Eläkeliiton Vimpelin yhdistyksen vahvuudeksi Erkki Ammesmäki nostaa paikallisuuden, ihmisläheisyyden ja rennon meiningin. Jäseniltä ei kysytä, eikä heitä luokitella sen perusteella, mitä on tehnyt ennen eläkkeelle jäämistä.
– Kaikki ovat keskenään tasa-arvoisia. Vielä mahtuu uusia jäseniä yhdistykseen mukaan.
Monet vimpeliläiseläkeläiset ovat tykänneet Eläkeliiton tarjoamista mahdollisuuksista toimia, osallistua pienille reissuille ja tavata muita ihmisiä.
Ammesmäki tietää, että monelle yksinelävälle eläkeläiselle toiminnassa mukana oleminen on henkireikä.
Ulla Harju kertoo, että Etelä-Pohjanmaalla toimii 32 Eläkeliiton yhdistystä. Vimpelin yhdistyksen toimijoita hän kuvailee hyvin innostuneeksi väeksi. Toiminta tähtää hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.
– Suurten ikäluokkien edustajat ovat liittyneet Eläkeliiton yhdistysten jäseniksi. Ihmisille on paljon toimintaa tarjolla eri kohderyhmissä, kuten syöpä- ja sydänyhdistyksissä. Koen, että myös 50-luvulla syntyneet tulevat Eläkeliiton yhdistysten jäseniksi ja mukaan toimintaan.
Virpi Poikelin