Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuran puheenjohtaja Heikki Salmela on saanut historian ensimmäisen Pro Vimpeli -mitalin. Kunnanjohtaja Sam Leijonanmielen (aikaisemmalta nimeltään Sami Gustafsson) ideasta liikkeelle lähteneen mitalin myöntämisperusteena on yhteisöllisyyden kasvattaminen omilla pyyteettömillä toimilla. Leijonanmielen mukaan yhteisöllisyys ja talkootyö ovat Vimpelin kunnan kulmakiviä. Mitali jaettiin kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa.
Salmela on ollut liikkeelle laittava voima, kun kyläseura on tehnyt talkoovoimin Lakeaharjun huipulle johtavat kuntoportaat että huipulla olevan näkötornin. Kyläseura suunnittelee yhteistyössä Lakis Oy:n kanssa kylätalon pystyttämistä Lakeaharjulle.
– Heikki on pyyteettömästi omalla toiminnallaan edesauttanut vimpeliläisen talkoohengen ja yhteisöllisyyden kasvua.
Tulevaisuudessa Pro Vimpeli -mitali tullaan jakamaan vain muutamia. Ne annetaan joko itsenäisyysjuhlassa tai muussa sopivassa yhteydessä.
Maatalousyrittäjille tunnustusta
Kunnallisen yrittäjäpalkinnon saajia on tänä vuonna kaksi: Herralan Ammut Maatalousyhtymä ja Maatalousyhtymä Veljekset Herrala. Kunnallinen yrittäjäpalkinto on jaettu Vimpelissä vuodesta 2002 lähtien – vuosittain yhdelle, kahdelle tai kolmelle yritykselle. Tänä vuonna huomionosoituksen palkitsemisperusteita ovat yritysten innovatiivisuus, kasvuhakuisuus, ekologisuus sekä energiaomavaraisuuden tavoittelu.
Pääasiassa sonnivasikoiden kasvattamista harjoittavilla Jouni ja Jenni Herralalla on vasikkakasvattamossaan 756 paikkaa vasikoille.
– Vuosittain kasvattamosta menee noin 1 600 vasikkaa läpi, kertoo Jouni Herrala.
Jouni Herrala aloitti maatalousyhtymässä vanhempiensa kanssa vuonna 2008. Kasvattamoa laajennettiin vuona 2011 ja kaksi vuotta myöhemmin tehtiin sukupolvenvaihdoksen toinen osa eli tila siirtyi Jouni ja Jenni Herralan omistukseen. Vuonna 2015 tehtiin kasvattamon toinen laajennus. Tällä hetkellä tila työllistää Herraloiden lisäksi myös kaksi muuta henkilöä. Myös Jouni Herralan vanhemmat auttavat tilan töissä.
Mika ja Sami Herrala ovat toimineet naudanlihan tuottajina vuoden 2003 tammikuusta lähtien. Veljesten lisäksi tilalla työskentelee kaksi ulkopuolelta tulevaa työntekijää.
– Tuotantomäärät tuplattiin muutama vuosi sitten ja sillä pyritään vastaamaan tehostamisen ja erikoistumisen haasteisiin, sanoo Sami Herrala.
Kunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneen Maatalousyhtymä Veljekset Herralan vahvuuksiin kuuluu Sami Herralan mukaan itsensä haastaminen, toiminnan kehittäminen monesta näkövinkkelistä ja asiantuntijoiden käyttäminen.
Kulttuuripalkinto myönnettiin paikallishistorian vaalimisesta Esko ja Anja Mäkelälle. Heidän maillaan oleva kalkkiuuni poltettiin viime syys–lokakuussa.
Esko Mäkelän mukaan kalkkiuunin sytyttämistä ja polton edistymistä kävi seuraamassa arviolta 2 500–3 000 henkilöä.
– Aina oli väkeä seuraamassa – yöllä ja päivällä. Moni on jälkeenpäin harmitellut, ettei käynyt seuraamassa polttoa.
Esko Mäkelä kertoo, että Nummelaan viety kalkki on sammutettu lähes kokonaan. Kalkkia poltettiin yhteensä noin 62 000 kiloa. Vimpeli-Seura on taltioinut kalkinpolton kaikki eri vaiheet.
– Perinne on harvinainen ja sitä pitää tavalla tai toisella vaalia. Missään muualla Suomessa ei tapahdu tällaista, totesi Esko Mäkelä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien jälkeen.
Virpi Poikelin