Soinin sivistyslautakunta kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseen, jossa käsiteltiin kaksi kohtaa eteläpohjalaisen esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmaan liittyen alkavan A1-kielen osalta, sekä tarkennettiin sairaalaopetuksen kohtaa.
Soini kuntotiloissa otetaan käyttöön Peukku-korttiin oikeuttava alennus. Alennuksen saa Peukku-korttia esittämällä kunnantoimistolla aikuisten 12 kuukauden kuntosalikortista.
Alennus on kymmenen prosenttia. Alennusta ei yhdistetä muihin alennuksiin ja on voimassa vain käteisasiakkaille.
Sivistystoimen alaisten tilojen vuokria tarkistettiin. Pääasiassa hinnat koskevat Yhtenäiskoulun tiloja ja korotukset ovat varsin maltilliset. Hinta-asiaa käsiteltiin myös ruokailujen hinnoittelussa.
Tekninen toimi on kokouksessaan päivittänyt keskuskeittiöltä lähtevien ruoka-annosten ja ruokien hintoja. Sivistystoimen osalta hinnat vaikuttivat varhaiskasvatuksen henkilöstön aamu- ja välipalan hintoihin.
Aikaisemmin nämä ”palat” ovat olleet maksuttomia, mutta vuoden 2020 alusta niistä peritään kahden euron hinta. Sama käytäntö on muissakin kunnissa.
Koulunkäynninohjaajat tekevät kasvatustyön ohella hoidollisia tehtäviä diabeetikko-oppilaiden kanssa. Koska Soinissa halutaan edistää lasten hyvinvointia, halutaan diabeetikko-oppilaiden hoidolliset asiat huomioida TVA-lisänä.
Päätös koskee tokaluokkalaisia ja sitä nuorempien oppilaiden hoidon tukemista. Sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle 25 euron korvausta kuukaudessa tällaisen oppilaan hoitamisesta. Jokainen oppilas ja hänen tarvitsemansa apu tarkastellaan tapauskohtaisesti.
Oppilashuollon ohjausryhmään sivistyslautakunta nimesi Taru Mäkipellon tämän valtuustokauden loppuun saakka.
Ohjausryhmässä käsitellään laajemmin lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyviä asioita ja ryhmän jäsenet ovat laajasti edustettuna tähän ikäryhmään liittyvien tahoilta.
Ryhmä kokoontuu kerran pari vuodessa sivistys- ja henkilöstöjohtajan toimiessa koollekutsujana.
Muissa asioissa kuultiin nuorisovaltuuston teettämästä kyselystä 4-9. luokkalaisille kotiintuloajoista. Kyselyjä jaettiin reilu sata ja vastauksia tuli vajaa 60.
Kyselyyn vastasivat nuoret sekä heidän vanhempansa. Yleisin kommentti nuorisolta oli se, ettei moisia rajoituksia tulisi asettaa. Pontevimmat vastaukset oli väritetty oikein voimasanoilla.
Vanhemmilta tuli kommenttia, että kotiintuloajat ovat perheen sisäisiä ratkaisuja, eikä niihin tarvita kunnan ohjeistusta.
Toki toisenlaisiakin vastauksia oli, mutta selvästi vähemmän, joissa sekä nuoret ja/tai vanhemmat toivoivat yhteisiä käytänteitä.
Kiitos Soinin nuorisovaltuustolle, että he toteuttivat tämän kyselyn.
Soinin sivistyslautakunta ei lähde tässä vaiheessa linjaamaan kunnallisia kotiintuloaikoja, mutta toivoo kotien käyvän keskusteluja siitä, mitä kotiintuloajat ovat perheelle sopivia.