Juuri sisälle tuodun joulukuusen, uunituoreina höyryävien piparien ja kirkkaina helottavien joulukukkien tuoksut siivittävät monet joulutunnelmaan.
Allergisille tai tuoksuyliherkille voimakkaat tuoksut saattavat kuitenkin aiheuttaa tukalat oltavat.
Arviolta 10–40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa oireita joistain tuoksuista. Tarkan määrän laskemista hankaloittaa, ettei tuoksuyliherkkyydelle ole suoraa lääketieteellistä määritelmää. Myöskään syitä tuoksuyliherkkyydelle ei tunneta.
– Tuoksuyliherkkien oireet painottuvat lähinnä hengitysteiden ärsyyntymisoireisiin: limaisuuteen, yskään, aivasteluun sekä silmien kirvelyyn. Toisinaan tuoksut voivat myös aiheuttaa huonoa oloa tai pyörtyilyä, sanoo allergologi Péter Csonka Terveystalosta.
Csonka kuitenkin painottaa, ettei tuoksuyliherkkyys ole sama asia kuin hajusteallergia. Siinä iholle joutunut hajuste aiheuttaa yleensä kosketusihottumaa.
Joulun tuoksut eivät hivele jokaisen nenää
– Koska tuoksuyliherkkyys ei ole allerginen reaktio, ei lääkitys auta oireisiin. Paras hoitokeino on pyrkiä välttämään tuoksuille altistumista. Se taas voi pahimmassa tapauksessa johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen, kertoo Csonka.
Joulupöydässä moni ottaa jo huomioon erikoisruokavaliot, mutta hyvän jouluhengen mukaista on huomioida myös voimakkaat tuoksut. Olipa syynä allergia tai yliherkkyys, tiettyjä voimakkaita tuoksuja kannattaa välttää, jos joulunvietossa on mukana hajuherkkiä.
– Kannustaisin tuoksuherkkyydestä kärsiviä reippaasti kertomaan, jos esimerkiksi kyläpaikan pöydällä oleva hyasintti aiheuttaa oireita ja pyytämään, että se siirrettäisiin muualle. Ja samaten hyasintin omistajaa ymmärtämään pyyntöä, Csonka kannustaa.
Kiinnitä jouluvalmisteluissa huomiota näihin
Joulukuusi: Harva on kuusen siitepölylle allerginen, mutta voimakas tuoksu voi olla tuoksuyliherkälle liikaa. Kuusen voi sijoittaa olohuoneen sijaan parvekkeelle tai terassille. Kannattaa muistaa, että myös keinotekoiset kuusentuoksut voivat aiheuttaa oireita.
Siivouksessa käytetyt pesuaineet: Joulusiivouksessa kannattaa suosia hajusteettomia, Allergia-, iho- ja astmaliiton suosittelemia pesuaineita. Aina ärsytystä ei aiheuta kemikaali: on ihmisiä, jotka eivät kestä mäntysuovankaan tuoksua.
Mausteet: Kasveissa on paljon yleisallergeeneja, jotka aiheuttavat allergisille ristireaktioita. Esimerkiksi koivulle allerginen saattaa saada oireita omenasta tai perunan kuorimisesta ja mausteista inkivääristä ja currysta.
Mausteiden aiheuttamat allergiset oireet eivät kuitenkaan ole kovin yleisiä, koska käytetyt määrät ovat tavallisesti pieniä.
Sen sijaan voimakkaasti tuoksuvat kaneli, inkivääri ja kardemumma voivat haitata tuoksuyliherkkää. Vältä viemästä allergiselle tai tuoksuyliherkälle lahjaksi maustepusseja tai koristamasta joulupöytää appelsiinilla, jonka kuori on pistelty täyteen neilikoita.
Kukat: Jos aikoo viedä tuliaisiksi kukka-asetelmia, kannattaa varmistaa, ettei niissä ole voimakkaasti tuoksuvia kukkia tai koristeita, kuten kanelitankoja. Voimakkaasti tuoksuvista kukista tyypillisin joulukukka on hyasintti, joka voi aiheuttaa tuoksuyliherkälle jopa pahoinvointia.
Joulutähti puolestaan voi aiheuttaa ristireaktion esimerkiksi lateksiallergisille. Voimakkaasti luonnonkumille eli lateksille allergiset voivat saada joulutähdestä nokkosihottumaa tai hengitysoireita.
Joulutähti on myös myrkyllinen, joten sitä kannattaa välttää perheissä, joissa on pieniä lapsia tai lemmikkejä. Turvallisia kukkavaihtoehtoja ovat esimerkiksi timanttiananas ja jouluruusu. Myös kukkakauppias voi auttaa löytämään myrkyttömiä ja allergisille sopivia vaihtoehtoja.
Tuoksukynttilät: Kynttilän polttaminen levittää huoneilmaan pienhiukkasia. Tuoksuyliherkän kannattaa jättää tuoksukynttilät kauppaan, mutta runsas tavallistenkin kynttilöiden poltto voi aiheuttaa oireita astmaatikolle. Led-kynttilät ja erilaiset valosarjat ovat turvallisia tunnelmanluontivaihtoehtoja.