MAINOS
MAINOS

Kantosten investointi luo uskoa tulevaan

Alajärven Uusikylässä sijaitsevalla Raimo ja Mervi Kantosen luotsaamalla tilalla koettiin ennennäkemätöntä kuhinaa torstaina.

Väkeä vaelsi katsomaan ja ihastelemaan maatalousyrittäjäpariskunnan uutta, vastavalmistunutta lypsykarjapihattoa. Karja tuodaan uusiin tiloihin parin viikon kuluttua.

MAINOS
Mervi ja Raimo Kantosen uusi lypsykarjapihatto veti puoleensa väkeä läheltä ja kaukaa. Vasemmalla makuuparsia, jotka odottavat vielä parisen viikkoa tyhjillään.

Rakennuksen pinta-ala on reilut 2000 neliömetriä. Tilalla on vuonna 2004 peruskorjattu parsinavetta.

Pihattoa Kantoset kertovat suunnitelleensa jo muutaman vuoden ajan, mutta lopullinen päätös tehtiin vuosi sitten. Vaakakuppi kallistui lypsykarjapihaton suuntaan, jotta maatalousyrittäjäpariskunnalle saadaan paremmat työolosuhteet ja eläimille paremmat olosuhteet.

Automaatio tuo oman myönteisen lisänsä työntekoon. Hankkeen kustannusarvio on 1,6 miljoonaa euroa, josta Ely-keskuksen tuki kattaa 35 prosenttia.

Nopea urakka

Tilan historia ylettyy 1960-luvulle, jolloin Raimo Kantosen isä aloitti tilanpidon. Uuden lypsykarjapihaton rakennustyöt alkoivat marraskuussa. Raahelaisurakoitsijan tekemät rakennustyöt etenivät annetussa aikataulussa.

– Kun työt lähtivät käytiin, kävimme täällä melkein joka päivä katsomassa. Vaikka itse ei ole rakennettu tätä, olemme olleet henkisesti prosessissa mukana, kuvailee Mervi Kantonen.

Isäntäpari Mervi ja Raimo Kantonen vastasi kävijöiden kysymyksiin ja ehti myös lehdistön haastateltavaksi ja kuvattavaksi.

Kantosilla on tällä hetkellä noin 50 lypsylehmää. Uuteen pihattonavettaan tulee myös ostolehmiä, jolloin pääluku olisi noin 80. Uusi pihattonavetta mahdollistaa pääluvun nostamisen 142:een.

Pihattonavetasta löytyvät omat osastonsa niin lypsylehmille, ummessa oleville kuin poikivillekin. Lisäksi navetasta löytyy vasikkala. Vasikoita tilalla on tällä hetkellä noin 20. Uudesta navetasta löytyy muiden muassa kaksi lypsyrobottia ja lisäksi on varaus kahdelle robotille.

Avoimien ovien tapahtuma veti väkeä Alajärven Uusikylään aina Pohjois-Pohjanmaata myöten. Kantosille avoimien ovien tapahtuman järjestäminen oli itsestäänselvyys, sillä Mervi Kantosen mukaan ihmiset haluavat käydä katsomassa uusia navettoja ja toteamassa, millaista siellä on.

– On parempi näyttää navetta kaikille halukkaille ennen kuin ennen kuin elukat tulevat sisälle, säestää Raimo Kantonen.

Kantoset kertovat uskovansa maatalousalaan ja myös sen tulevaisuuteen.

Tungosta riitti

Kutsua saapua tutustumaan Kantosen maatalousyrittäjäpariskunnan uuteen lypsykarjapihattoon oli noudatettu sankoin joukoin. Kantoset saivat onnitteluja ja kukkatervehdyksiä.

Kuten vastaavanlaisissa tilaisuuksissa on tapana, paikalla oli myös eri asiantuntijoita, jotka vastasivat kävijöiden kysymyksiin. Tuttuja tavattiin ja kuulumisia vaihdettiin kahvikupposen ääressä. Makkaraa ja meijerituotteitakin oli tarjolla.

Terho Korpela saapui paikalle Soinista. Hänen kiinnostuksensa kohteita olivat navetan uudet ratkaisut, kuten esimerkiksi parsirakenteet.

Terho Korpela saapui paikalle Soinista. Hän on itse maidontuottaja ja luonnollisesti kiinnostunut oman alansa näkymistä ja esimerkiksi siitä, millaisia uudet navetat ovat. Korpelan itsensä lisäksi kolme ulkopuolista työllistävällä tilalla on 90 lypsylehmää.

– 12 vuotta sitten tehtiin isompi navetta, jota on pikkuhiljaa laajennettu sen jälkeen.

Uusikylässä järjestetyssä lypsykarjapihaton avoimien ovien tilaisuudesta oli mahdollisuus saada myös vinkkejä omaan maatalousyrittäjän työhön. Tästä esimerkkinä Terho Korpela mainitsee parsirakenteet.

– Ne muuttuvat koko ajan ja ovat eläimille parempia. Parsirakenteita pystyy vaihtamaan. Täällä näkee uusimpia ratkaisuja, joita voi miettiä omaankin navettaan ja joilla parantaa kannattavuutta.

Korpela hyödynsi paikalla olleita asiantuntijoita. Hän kertoo käyneensä keskustelua meijerineuvojan ja nurmiasiantuntijan kanssa nurmensiemenistä ja siemenlajikkeista.

Virpi Poikelin

Exit mobile version