Pääkaupunkiseudulla asuneet Marita ja Isto Lampela alkoivat 90 -luvun puolivälissä pohtia, olisiko se puoli Suomea nyt nähty. Aikaa sillä seudulla asuen oli vierähtänyt seitsemän vuotta.
– Olimme alunperinkin ajatelleet, että olemme siellä vain käymässä opintojen ja töiden vuoksi. Siksi tuo aika tuntui hyvinkin riittävälle, Perhosta kotoisin olevat Marita ja Isto muistelevat.
– Aloimme kartoittaa paikkakuntia, joissa olisi tilaa optikkoliikkeelle. Näin löytyi Alajärvi ja niin perustimme tänne kotimme ja yrityksemme 25 vuotta sitten. Päätöstä tulla Alajärvelle ei ole tarvinnut katua, sillä täältä löytyivät mukavat ja joustavat asiakkaat, aivan erilainen henki mihin oli pääkaupunkiseudulla totuttu.
Liiketila yritykselle löytyi Citykorttelissa, samasta pihapiiristä missä yritys tälläkin hetkellä toimii.
Ensimmäiset 15 vuotta yrittäjät tekivät töitä kahdestaan, mutta kymmenisen vuotta työssä on ollut myös yksi ulkopuolinen optikko. Viimeiset neljä vuotta toisena optikkona Maritan ohella on Silmäseudussa ollut Kaija Palovuori.
Työnjako toimiikin niin, että Kaija ja Marita ovat optikkoja ja Isto valmistaa lasit ja hoitaa muut yrityksen asiat.
Molemmat optikot ovat käyneet koulutuksen optikon rajattuun lääkkeenmääräämisoikeuteen, mikä käytännössä tarkoittaa sitä että he voivat käyttää tutkimuksessa tiettyjä lääkeaineita, jotka auttavat silmän terveydentilan seulonnassa ja näön tutkimuksessa.
Silmäseudun liiketoimintamalli on vuosien saatossa pysynyt ennallaan. Pääasiallisina palveluina ovat näöntutkimukset, silmälasit ja piilolasit.
Silmälääkäripalvelujakin tarjotaan ja yli seitsemän vuoden ajan Silmäseudun lääkärinä on toiminut alajärveläinen Ville Karjalainen.
Aikoja optikolle saa hyvin nopeasti ja silmälääkärillekin ajan voi varata varsin kohtuullisessa ajassa, sillä Karjalaisen vastaanotto on liikkeessä vähintään kerran viikossa.
Digiaika näkyy silmissä
Kuluneiden 25 vuoden aikana ala on muuttunut hyvin monella tavoin.
Marita kertoo digiajan näkyvän siinä, että kaikki asiakkaat iästä riippumatta käyttävät nykyisin kännykkää, tietokoneita ja tabletteja.
– Aikaisemmin laseja määrättäessä meidän piti ajatella kauko- ja lähinäköä, nyt myös välialuenäkeminen on tärkeässä roolissa. Tämän lisäksi esimerkiksi kännyköitä katsotaan jopa lähempää, kuin luetaan kirjaa. Niinpä ne asiat joita pitää huomioida laseja määrättäessä, ovat muuttuneet paljon.
Myös itse linssit ovat muuttuneet. Nykylinssejä voidaan räätälöidä yksilöllisesti asiakkaan henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan. Linssiin vaikuttavat niin kasvon mitat kuin pään asennotkin, jotka kaikki voidaan huomioida linssin valmistuksessa.
Kehysten osalta muoti on ehtinyt kulkea täyden ympyrän 25 vuoden aikana.
Sen sijaan piilolasien suosio ei enää ole niin suurta kuin takavuosina, varmaankin juuri siksi että olemassa on paljon kivoja kehyksiä ja nuoretkin ottavat silmälasit yleensä positiivisella mielellä käyttöön ja haluavat päinvastoin näyttäviä kehyksiä!
Tämä onkin hyvä, sillä nykyisin nuoretkin oireilevat enemmän katsomisen ollessa niin staattista. Pienetkin taittovirheet aiheuttavat siksi esimerkiksi päänsärkyjä ja näön sumenemista.
Silmäseudun 25 vuotista toimintaa juhlistetaan täytekakkukahvein perjantaina 13.3.! Kahvittelun lisäksi paikalla on myös kehysasiantuntija kello 13-17 antamassa vinkkejä oikean kehysmallin valintaan!
Tuula Jokiaho