Neljäs Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillinen on tarkoitus järjestää alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti 12.-14. kesäkuuta. Festivaalin ohjelma on julkaistu ja liput myytävänä festivaalin verkkosivuilla.
Tällä hetkellä koronavirukseen liittyvät yleisötapahtumia koskevat rajoitukset ovat voimassa 31.5. asti. Festivaaliorganisaatio seuraa tilanteen kehittymistä ja noudattaa viranomaismääräyksiä ja -suosituksia.
– Festivaalillemme on kiinnitettyinä iso joukko taiteilijoita, joista suuri osa on tällä hetkellä vailla tuloja. Kynnys keikkojen perumiseen on korkea. Toisaalta festivaaliyleisön, esiintyjien ja talkooväen terveys menee kaiken muun edelle, kertovat festivaalin johtajat Juuli Holma ja Juhana Inkinen.
– Jos tilanne niin vaatii, tulee festivaalin siirtäminen toiseen ajankohtaan kysymykseen, festivaalin johto toteaa. Mikäli tapahtuma siirtyy tai peruuntuu, jo hankitun lipun hinta palautetaan lipun ostajalle.
Festivaali tuo Soiniin ennätysmäärän taiteilijoita
Eri musiikkityylejä yhdistävän tapahtuman avaa jazzrumpali-tuottaja Teppo Mäkysen elektroakustinen ambient-musiikki sekä hänen yhtyeensä 3TM.
Soinin kirkossa kuultavan konsertin jatkot asiaankuuluvine tarjoiluineen järjestetään festivaalin tapahtumapaikkana suuren suosion saaneella Kaihiharjun tulipaikalla.
Soinillisen kokkina debytoi menestyksekäs keittiömestari Arto Rastas, joka vastaa koko festivaalin gastronomisesta puolesta.
Beethovenin ruokapöydässä -tapahtuma juhlistaa säveltäjän 250-vuotisjuhlavuotta musiikin, ruoan ja tieteen valossa.
Festivaalin ensimmäiseksi tiedevieraaksi saapuu ruoan moniaistisuuteen perehtynyt elintarvikealan tutkimusprofessori Anu Hopia, joka juontaa pitkän menun sisältävän konsertin.
Lauantai-iltana Soinin yhteistalon valtaa valtiottomien kansojen musiikki tanssija Amandine Doatin ja peräti kymmenhenkisen orkesterin voimalla.
Samalla koko festivaalin taiteilijamäärä kohoaa ennätykselliseen kahdeksaantoista.
Multi-instrumentalisti Esko Grundströmin ja Tomas Takolanderin kokoamassa ohjelmakokonaisuudessa kuullaan sivuutettujen säveliä maailmanmusiikin keinoin.
Päätöspäivänä nautitaan kuvataiteesta ja kuullaan sävellyksen kantaesitys
Keminmaalainen, vuonna 2018 edesmennyt kuvataiteilja ja pedagogi Liisa Rautiainen on ehkä suurelle yleisölle tuntematon nimi, mutta hänen merkityksensä Pohjois-Suomen taide-elämälle on suuri.
Rautiaisen taide ja tarina inspiroi säveltäjä-pianisti Väinö Jalkasta Soinillisen päätöskonsertissa kuultavan teoksen säveltämiseen. Teoksen kantaesittävät festivaalin johtajat Juhana Inkinen ja Juuli Holma.
Soinilaisen arkkitehdin Anssi Lassilan suunnittelemassa kylätalossa kuultavassa konsertissa on esillä Rovaniemen taidemuseolta lainaksi saatuja Rautiaisen töitä ja taiteilijan ja sävellyksen suhdetta valottavat sunnuntaibrunssiin yhdistetyssä konserttiesittelyssä Aineen taidemuseon museoassistentti Amanda Hakoköngäs sekä säveltäjä Jalkanen.