Huonekasvi-innostus on vienyt monen mukanaan kevään ja kesän aikana. Syksyn saapuessa siirrytään hiljalleen sisätiloihin, missä kesäkausi jatkuu viihtyvyyttä lisäävien -jopa trooppisten -kukkivien ja vihreiden kasvien avulla. Syksyn valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään 14.-20.9.
Tänä vuonna kodin viihtyisyys sekä ystävien että lähipiirin merkitys ovat korostuneet suomalaisten arjessa. Tätä tavoitellaan myös valtakunnallisella huonekasviviikolla, jonka järjestävät toista kertaa Huonekasviseura ja Puutarhaliitto.
Molemmat tahot haastavat suomalaisia muistamaan ystäviään, naapureitaan, sukulaisiaan tai perheenjäseniään rakkaudella valitulla huonekasvilla.
Ilahduta kasveilla!
Huonekasvit tuovat pienen paratiisin kotiin ja syysparvekkeillekin. Moni nuori saa kotoa muuttaessaan viherkasveja tupaantuliaislahjaksi ensiasuntoonsa. Huolenpitoa on hyvä kohdistaa viherkasviin, joille on myös lupa jutella.
Hektisessä elämänvaiheessa huonekasvit tuovat puolestaan vihreydellään mielenrauhaa, ja niiden lomassa lyhytkin hetki rentouttaa esimerkiksi työpäivän jälkeen. Samaan aikaan, kun toisilla on aikaa yllättäen aikaisempaa enemmän, saa kasveista seuraa.
Kasviharrastamisen tuo päiviin kaivattuja rutiineja ja mielekkyyttä. Vaativimmat kasviryhmät kiehtovat monia tosiharrastajia ja niiden kartuttaminen on heille intohimo. Moni puolestaan nauttii helpoista ja näyttävistä peruskasveista.
Sopivia kasveja jokaiselle
Lahjaksi annettu kasvi kannattaa aina valita saajan kodin, harrastuneisuuden ja kiinnostuksen mukaan. Graafiset anopinkielet, palmu- ja köynnösvehkat sopivat hyvin aloittelijalle, kun taas lehtevät unelmat ja kosteutta vaativat araliat tai hentolehtiset köynnökset sopivat jo kokeneelle kasviharrastajalle.
Kasvien helppohoitoisuutta ja elinvoimaisuutta voi edesauttaa laadukkaan mullan, altakasteluruukkujen, sumutuksin ja lisävalon avulla. Talvea vasten kasvit menestyvät parhaiten, kun lannoitusta vähennetään ja ruukun pintamullan annetaan kuivahtaa aina ennen seuraavaa kastelua.
Uudet kasvit on hyvä istuttaa tilavampaan ruukkuun, jolloin hoito on helpompaa. Useimmat kasvit syksyn saapuessa valoisammalle paikalle huoneistossa tai niille hankitaan lisävaloa.
Kasvit viestivät kodista
Huonekasvien historia Suomessa alkoi jo 1800-luvulla, ensin yläluokkaisena ajanvietteenä ja kodin edustavina elementteinä. Komea palmu salissa viesti perheen asemasta yhteiskunnassa. Pian kasvit valtasivat tavallisten mökkien ja kerrostaloasuntojen ikkunalaudat.
Kasveista tuli kodin hengen ilmentymiä. Kun kaupungistumien voimistui 1960-luvulla, päätyi monen kaupunkilaisen kotiin tuttu isoäidin kasvi muistuttamaan perinteistä.
Parin viimeisen vuoden aikana viherkasvi-innostus on virinnyt uudelleen kaikkialla länsimaissa. Erityisesti nuoret aikuiset ovat innostuneet vihersisustamaan.
Pelkistetyn mustavalkoisen sisustusmaailman jälkeen asumukset ovat muuttuneet jälleen kodikkaiksi, joissa viihtyisyyttä lisäävät huonekasvit.
Kasvit raikastavat kodinilmettä, mutta niillä on myös huoneilmaa puhdistavia ja kosteuttavia vaikutuksia, jolloin sekä toimistot että kodit ovat parempia paikkoja olla ja työskennellä.
Kysynnän kasvaessa myös myymälöissä on nyt laajempi huonekasvivalikoima kuin koskaan aikaisemmin. Jokaiselle kukkaruukun kastelijalle löytyy omaan makuun ja kasvatustyyliin sopiva kasvi. Kiinnostus perinteisiin kasveihin on kasvussa samalla, kun mielenkiintoisia uutuuksia putkahtaa esiin jatkuvasti.
Tosiharrastajat ovat valmiita hankkimaan satoja euroja maksavia harvinaisuuksia, joista esimerkkeinä ovat monet valkokirjavalehtisen muunnokset. Toisaalta harrastus sopii mainiosti myös pienelle budjetille, sillä alkuun pääsee kympillä kahdella, jolla saa mieleisen kasvin ja ruukun.
Tänä vuonna Huonekasviseura yhteistyökumppaneineen järjestää tapahtumia eri paikkakunnilla. Lisäksi seuran uudessa videotallenteessa kasvitieteilijä Visa Lipponen kertoo kuinka ostokasvin kanssa kannattaa toimia sen menestyksen takaamiseksi. www.huonekasviseura.fi -sivuilta löytyy lisätietoja.