Pohjola Vakuutus selvitti, kuinka hyvin suomalaiset muistavat testata palovaroittimensa. Vuoden pimein aika houkuttelee polttamaan kynttilöitä niin sisä- kuin ulkotiloissa. Paloturvallisuuteen on nyt syytä kiinnittää erityistä huomiota.
Palovaroittimen pariston ja äänihälytyksen toimivuus tulisi tarkistaa joka kuukausi testinappia painamalla sekä silloin, jos asunnosta on oltu poissa muutaman päivän ajan.
Kyselyn mukaan kuitenkin vain 45 prosenttia suomalaistalouksista on tarkistanut palovaroittimen toimivuuden viimeisen kuukauden aikana.
Vastaajista jopa puolet ei ollut tarkistanut palovaroittimen toimivuutta ja viisi prosenttia ei osannut sanoa.
Palovaroitin on ollut pakollinen jokaisessa kodissa jo vuodesta 2000 lähtien. Se varoittaa tulipalosta ajoissa, ja hälytyksen jälkeen asunnosta on 2-3 minuuttia aikaa poistua.
Palovahingot kuuluvat kotivakuutuksen piiriin. Palovaroittimen puutteet voivat kuitenkin vaikuttaa tulipalon aiheuttaman vahingon korvaamiseen.
– Puuttuva tai toimimaton palovaroitin voi tulipalon sattuessa johtaa kotivakuutuksesta myönnettävän korvauksen vähennyksiin. Jos puute vaikuttaa suoraan tulipalon aiheuttaman tuhon laajuuteen, korvausta voidaan vähentää, kertoo Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen.
Palovaroitin hälyttää vaaratilanteissa, joita on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää ennaltaehkäistä omalla toiminnalla. Huolimattomasti palamaan jätetyt kynttilät aiheuttavat vahinkoja joka vuosi.
Vakuutusehdoissa kerrottujen suojeluohjeiden mukaan kynttilää ei saa koskaan jättää valvomatta. Lisäksi kynttilät on sijoitettava palamattomalle alustalle siten, ettei liekki tai lämpö sytytä palavaa materiaalia.
Mikäli suojeluohjeita on laiminlyöty ja laiminlyönnillä on syy-yhteys vahinkoon, on vakuutusyhtiöllä oikeus vähentää korvattavaa summaa.
– Moni toimii suojeluohjeiden mukaan automaattisesti, mutta paloturvallisuuteen on aina syytä kiinnittää erityistä huomiota.
Ennaltaehkäisty vahinko on aina pienin vahinko niin rahallisilta kuin inhimillisiltä kustannuksiltaan, Uimonen sanoo.
Turvallisen tunnelmoinnin muistilista
Tarkista palovaroittimen pariston ja äänihälytyksen toimivuus testinappia painamalla joka kuukausi ja aina silloin, kun asunnossa ei ole oltu muutamaan päivään.
Asenna palovaroittimet aina ohjeiden mukaan kattoon, älä esimerkiksi hyllylle tai seinään.
Vaihda palovaroittimen paristo kerran vuodessa.
Uusi palovaroitin valmistajan ohjeiden mukaisesti, yleensä 5–10 vuoden välein.
Älä koskaan jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa.
Käytä vain palamattomia kynttilänjalkoja ja alustoja.
Asettele tuikkukynttilät riittävän kauas toisistaan. Muuten ne voivat synnyttää nopeasti leviävän allaspaloilmiön.
Muista valvoa myös ulkotulia ja kynttilöitä ulkotiloissa. Älä esimerkiksi jätä terassille kynttilälyhtyä palamaan yön yli. Napakka tuulenpuuska voi pahimmillaan sytyttää koko talon.