Punaisen Tuvan Viinitilalla Alajärvellä vietettiin mielenterveysomaisten yhdistys FinFami Etelä-Pohjanmaa ry:n kauden päättäjäisiä. Päättäjäiset toteutettiin poikkeusjärjestelyin, kuten koko yhdistyksen toiminta keväästä lähtien.
FinFami Etelä-Pohjanmaa ry on mielenterveysomaisten yhdistys. Sen tarkoitus on edistää toiminnallaan mielenterveysomaisten ja -läheisten hyvinvointia, elämänlaatua ja arjessa selviytymistä.
Yhdistys on perustettu vuonna 2001 ja täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Myös juhlavuonna mielenterveysomaisille tietoa, tukea, toivoa ja toimintaa.
Teemaksi on valittu kulttuurihyvinvointi, jolla pyritään viestimään itseilmaisun, vuorovaikutuksen, mielikuvituksen ja osallisuuden merkitystä yksilön mielen hyvinvoinnille.
– Olen ylpeä yhdistyksemme luottamushenkilöistä, vapaaehtoisista, osallistujista ja työntekijöistä, jotka ovat epidemia-aikana ansiokkaasti luoneet toimintamme toteutumiselle terveysturvalliset edellytykset, sanoo FinFami Etelä-Pohjanmaa ry:n toiminnanjohtaja Noora Nieminen.
Korona-ajan uudet käytänteet, kuten omaisneuvonnan etävastaanotto ja verkkoluennot ovat osoittautuneet niin onnistuneiksi toimintamuodoiksi, että niitä tullaan tarjoamaan omaisille ja ammattilaisille jatkossakin.
Vertaisryhmissä on kokoonnuttu sekä verkossa, että syksyllä normaalia pienemmin osallistujajoukoin.
Järviseutu tärkeää toiminta-aluetta
Yhdistyksen kauden päättäjäisiä suunniteltiin loppukesällä, kun koronatilanne näytti valoisammalle. – Päätimme suunnitella tapahtuman pahimman skenaanrion mukaan, eli jaoimme tapahtuman neljään paikkaan ja kahdelle eri päivälle. Ajattelimme, että näin voisimme hetken kohdata ihmisiä puurolautasen äärellä, Nieminen kertoo.
Kun epidemian voima loppuvuodesta yllätti, päätettiin tapahtumat siirtää verkkoon Alajärven tilaisuutta lukuun ottamatta.
– Halusimme tulle tänne paikanpäälle, koska uskoimme että se on näissä tiloissa toteutettavissa terveysturvallisesti. Tilat ovat hyvät ja yrittäjien kanssa on saatu suunniteltua toteutus hienosti.
Tilaisuudessa tietoa ja kohtaamista olikin tarjolla sopivin etäisyyksin sisällä ja ulkona ja päälle päätteeksi mukaansa sai take away -puuroannoksen. Niitä oli ennakkoon varattu kaikkiaan 17 kappaletta.
– Halusimme tuoda virkistystä jäsenistöllemme erityisesti täällä Järviseudulla, jota korona on kohdellut voimakkaasti. Alue on meille muutenkin tärkeä, täällä toimivat vertaistukiryhmämme ja täältä asioidaan paljon neuvonnassamme, Nieminen selvittää. – Lisäksi yhteistyö hoitavien tahojen kanssa täällä toimii.
Palvelujen kysyntä kasvaa
Noora Nieminen kertoo, että kuluvan vuoden aikana palvelujen tarve on tuntunut yhä kasvavan. Samaa mieltä on FinFamin psykiatrinen sairaanhoitaja, omaisneuvontatyötä tekevä Tuija Ikola.
Silti ykköshuoleksi ei kuitenkaan ole noussut korona vaikutuksineen, vaan ihmisten ongelmat ja puheenaiheet ovat yhteydenotoissa samoja kuin ennenkin – korona mainitaan joskus ohimennen sivulauseessa.
Yhteydenotoissa päällimmäisiä asioita ovat parisuhdeproblematiikka, se jos toinen oireilee psyykkisesti. – Voimme keskustella puolison oireista, jotta läheisen olisi helpompi ymmärtää mitkä asiat johtuvat sairaudesta.
– Yhteydenottoon riittää pelkkä huoli, huolen kohteella ei tarvitse olla diagnoosia eikä yhteydenottajan tarvitse olla jäsen, Ikola muistuttaa.
Keskustelua voidaan käydä puhelimitse, etäyhteydellä tai kasvokkain. Yhteydenottoja tulee vuositasolla 250-300 ja keskusteluja on yhdestä viiteen saman henkilön kanssa.
Tuula Jokiaho