Luonnontilainen Pihlajalampi karuine kallioisine maastoineen tunnetaan Itäkyläläisten ja Evijärven Pitkänsalon kyläläisten keskuudessa hienona retkeilypaikkana.
Aikojen saatossa nuoriso on viettänyt siellä aikaansa retkeillen.
Lammen rannalla on otettu vappua vastaan ja Lappajärven seurakunta on pitänyt siellä metsäkirkkoja. Yksittäinen kulkija voi nauttia lammella hiljaisuudesta ja yrittää tavoittaa ongella ahvenen.
Metsäalalla pitkän työuran tehnyt Jaakko Ylipelkola alkoi puuhata Pihlajalammelle laavua ja nuotiopaikkaa yhdessä muutaman innokkaan talkoolaisen kanssa.
Pihlajalammelle tehdään myös opastettu polku. Matkaa Pihlajalammelle lähimmältä tieltä tulee muutama satametriä.
Aktiivisten talkoolaisten lisäksi hankkeen toteuttaminen edellytti maanomistajan suostumusta. Ylipelkola otti ensimmäiseksi yhteyttä alueella maataomistavaan Juhani Laurilaan.
Laurila suhtautui myötämielisesti asiaan ja vuokrasopimus alueen käytöstä solmittiin Itäkylän Maa- ja kotitalousseuran ja Laurilan välillä. Alueella voi retkeillä vapaasti jokamiehen oikeuksin ja uudella laavulla voi polttaa nuotiopaikalla sinne tuotuja polttopuita.
Ylipelkolan mukaan korona-aikana eritoten on kysyntää lähiluontopaikoille. Itäkylässä päästään nauttimaan mm. Ammeskallion laavusta ja näkötornista. Samalla kuntoilureitillä on myös Vanhanvuoren laavu näkötorneineen.
Pihlajalampi erillisenä retkeilypaikkana tukee tätä verkostoa. Kaikki paikat ovat suhteellisen helposti saavutettavissa.
Ylipelkola näkee Lappajärven luonnon yhtenä vetovoimatekijänä, järven lisäksi meillä on monia hienoja paikkoja, joissa voi nauttia luonnosta.
Talkoilla rakennettuja retkeilypaikkoja ovat hyödyntäneet jo mm. naapurikuntien koulut ja ne nähdään potentiaalisina myös matkailun kehittämisessä. Laavuhankkeen puuhamiehet ovat suunnitelleen myös kattavaa ulkoilureitistöä Lappajärven alueelle.
Yhteiskoulun rehtori Antti Turpeinen näkee luonnon nykyisten opetussuunnitelmien toteuttamispaikkana. Luonnossa liikkumalla opitaan kunnioittamaan luonnon monimuotoisuutta, yhdessä rakennettua ja tehtyä.
Turpeinen on ollut yhtenä aktiivisena toimijana mukana hankkeessa. Yhteiskoulun teknisillä tunneilla on tehty mm. opasteita Pihlajalammelle.
Vastuullisena sopijaosapuolena maanomistajaan päin on Itäkylän Maa- ja kotitalousseura ja Turpeinen toivookin, että yhteistä sopimusta kunnioitetaan ja pidetään yhteiseen käyttöön saatu retkeilypaikka siistinä.
Pihlajalammen rakentaminen on ollut aktiivisten talkoolaisten Esko Korrin, Heikki Pellonpään, Heikki Mäen, Keijo Lammisen, Eero Ahvenniemen, Jorma Kankaan, Timo Kellokosken ja Antti Turpeisen voimanponnistus.
Laavu rakennettiin kesäiltaisin talkootyönä ja vietiin syksyllä retkeilijöiden käytettäväksi Pihlajalammelle.