MAINOS
MAINOS

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon mitoitukset täyttyvät hyvin alueellamme

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä koko maassa 94 prosenttia täytti lakisääteisen henkilöstömitoituksen viime marraskuussa.

Lakisääteinen mitoitus oli viime vuoden lopussa 0,5 työntekijää asiakasta kohti. Kuusi prosenttia yksiköistä ei yltänyt minimimitoitukseen. Näistä rajan alittaneista yksiköistä 77 prosenttia oli julkisen palveluntuottajan yksikköjä.

MAINOS

Luvut käyvät ilmi THL:n Vanhuspalvelujen tila -tutkimuksesta, jossa on mukana tiedot 1532 vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköstä.

Mitoituslaskentaan kuuluvat tehostetun palveluasumisen yksiköt, vanhainkodit ja terveyskeskuksen pitkäaikaishoidon yksiköt. Tiedot kerättiin kolmen viikon aikana marraskuussa 2020.

Vuonna 2023 henkilöstömitoitus nousee

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon lakisääteinen henkilöstömitoitus nousee asteittain. Kun vanhuspalvelulain uudistus tuli voimaan 1.10.2020, mitoitus oli vähintään 0,5 työntekijää asiakasta kohti. Marraskuun tiedonkeruussa on selvitetty tämän mitoituksen toteutumista.

Vuoden 2021 alusta henkilöstömitoitus on ollut vähintään 0,55 työntekijää asiakasta kohti, ja vuoden 2022 alusta se on vähintään 0,6. Lopulta 1.4.2023 mitoituksen tulee olla 0,7.

Tutkimuksen perusteella yksiköihin on siirtymäkauden aluksi palkattu etenkin tukipalveluissa työskenteleviä, kuten hoito- ja laitosapulaisia sekä hoiva-avustajia ja muuta avustavaa henkilökuntaa. Lähihoitajien ja sairaanhoitajien määrä ei ole noussut. Kaikkiaan työntekijöitä on tullut lisää 1120.

Lakiuudistuksen tavoitteena oli varmistaa, että hoitohenkilöstöllä on enemmän aikaa toimia asiakastyössä.

– Tulosten valossa tässä on onnistuttu. Yksikköihin on palkattu lisää tukityövoimaa siivoukseen, ruoka- ja vaatehuoltoon. Käytännössä tämä vapauttaa hoitohenkilöstölle lisää aikaa varsinaiseen asiakastyöhön. Toisaalta vielä on pitkä matka siihen, että 0,7:n tavoite saavutetaan, sanoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo.

– Asukkaiden kannalta henkilöstön määrän lisääntyminen tarkoittaa sitä, että hoitajilla on heille enemmän aikaa. Hoitajilla on tarpeeksi aikaa kohdata vanhus kiireettömästi ja vastata yksilöllisiin tarpeisiin. Se tuo vanhuksen elämään sisältöä ja kodinomaisuutta, Alastalo sanoo.

Lakisääteisen mitoituksen edelleen kasvaessa yksikköihin on tänä vuonna palkattava lisää nimenomaan hoitotyön ammattilaisia. Palkkaamista vaikeuttaa kireä rekrytointitilanne.

– Lähes koko maassa on vaikeuksia saada palkattua ammattilaisia. Koulutetusta työvoimasta on pulaa, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

Vaikein tilanne on Kehusmaan mukaan edessä vuonna 2022, jolloin yli 80 prosenttia yksiköistä tarvitsee lisätyötekijöitä saavuttaakseen lakisääteisen mitoituksen.

– Tähän tulisi varautua koulutusta lisäämällä, Kehusmaa sanoo.
Kaikkiaan vanhustenhoitoon tarvitaan vuoteen 2030 mennessä yli 30 000 uutta hoitotyön ammattilaista eläköitymisen ja henkilöstömitoituksen kiristymisen vuoksi.

Mitoitukset täyttyvät alueellamme hyvin

Vanhuspalvelujen tila -tutkimuksella seurataan vanhuspalveluiden yksiköiden henkilöstömitoituksen muutosta, toimintakäytäntöjä ja johtamista.

Seurantaa on tehty vuodesta 2013 alkaen. Nyt ensimmäistä kertaa on julkistettu henkilöstömitoitustietoa yksiköiden tarkkuudella.

Alajärvellä toteutunut henkilöstömitoitus seurantajakson aikana, jolloin minimivaatimus oli 0,50, oli Järvi-Pohjanmaan perusturvan yhteistoiminta-alueen Kultakämmenessä 0,65, Attendo Mäntytuulessa 0,63, Attendo Villa Toukolassa 0,57, Esperi Rantakaislassa 0,74, Järvi-Pohjanmaan perusturvan yhteistoiminta-alueen Helmikartanossa 0,74, intervalliosastolla 0,86 ja Wilhelmiinassa 0,67.

Vimpelissä toteutunut henkilöstömitoitus seurantajakson aikana oli Venla ja Väinö-kodissa 0,67 ja Lappajärvellä Attendo Lintukodissa 0,60.

Soinissa Kuusiolinna Terveyden Kotivaarassa mitoitus oli 0,67 ja Kuortaneella Kuusiolinnan kotirannassa 0,70 sekä Kuismankartanossa 0,69.

Evijärvellä Kuntayhtymä Kaksneuvoisen Antinrinteen Kaislahovissa mitoitus oli 0,66 ja Pähkinätuvassa 0,61.

Tuula Jokiaho

Exit mobile version