MAINOS
MAINOS

Hautakylä mukana Kulttuurihyvinvointia etänä -hankkeen pilotissa

Hautakylällä Soinissa on kuluvan kevään aikana herätty koronahiljaisuudesta toimintaan ja nyt kylälle on muun muassa hankittu pitkään odotettu sydäniskuri.

– Me teimme päätöksen sydäniskurin hankinnasta kylälle jo ennen, kuin niiden hankkimiseen tähtäävä hanke maakunnassa käynnistyi, kertoo yhdistyksen sihteeri Tarja Vuorinen. – Hankinta nähtiin tärkeäksi, koska palvelut ovat meiltä kaukana ja ambulanssin tulo kestää.

MAINOS

Sydäniskurin hankinta kuitenkin hiukan venyi päätöksen tekemisestä, koska ensin tuli korona ja sitten alkoikin Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hanke. Sydäniskuri päätettiin hankkia hankkeen kautta, koska hankkeelta saatiin myös tarvittava koulutus.

Koulutus pidettiin viime viikolla ja mukana oli toistakymmentä osallistujaa. Iskuria säilytetään Hautakyläsalilla, joten se on aina lähellä, kun kylällä on tapahtumia.

Jos iskurille on tarvetta lähialueella muuten, niin sen voi noutaa säilytyspaikastaan soittamalla joku talonmiehen tehtäviä hoitavalle Timo Vuoriselle tai yhdistyksen varapuheenjohtaja Hannes Ylätalolle. Heiltä saa koodin, jolla talon ulko-oven sähkölukko aukeaa.

Pilottikyläksi hankkeeseen

Hautakylä on valittu yhdeksi pilottikyläksi Seinäjoen Ammattikorkeakoulun kaksivuotiseen Kulttuurihyvinvointia etänä -hankkeeseen, jonka tavoitteena on tarjota kulttuurihyvinvointi- ja liikuntapalveluita virtuaalisena niin kylien yhteisiin olotiloihin kuin maaseudun asukkaiden koteihinkin.

Etäyhteysympäristöt rakennetaan hankkeen myötä viiteen kylätaloon tai kylän muuhun yhteiseen tilaan Etelä-Pohjanmaan alueella.

Hankkeen keskeinen tavoite on konseptoida palveluita, jotka jäisivät pysyviksi palveluiksi myös hankkeen päättymisen jälkeen.

Tuottamalla kulttuuri- ja liikuntapalveluita kylille etäpalveluna, hanke paitsi parantaa kansalaisten yhdenvertaisuutta palveluiden saamisessa myös osaltaan lisää palveluiden esteettömyyttä.

Tarja Vuorinen kertoo, että Hautakylällä etäyhteysympäristö toteutuu Hautakyläsalille, jossa olevat tilat ja yhteydet on jo käyty hankkeen puolesta tarkastamassa ja lisäksi on tehty haastatteluja siitä, mitä tarpeita kyläläisillä on.

– Hankkeen puolesta on kartoitettu myös sitä, mikä on asukkaiden osaamistaso ja millaisia välineitä heillä on kodeissaan. kyläläiset ovat voineet kyselyyn vastaamalla kertoa, haluavatko he osallistua ohjelmaan mieluummin kodeissaan vai yhteisessä tilassa ja miten he pääsevät kulkemaan Hautakyläsalille?

– Valtaosa kyselyyn vastanneista kaikissa pilottikylissä olivat toivoneet sekä kulttuuri- että liikuntatarjontaa tai -ohjelmaa, Tarja kertoo. – Kulttuurin puolelta eniten oli toivottu laajalti musiikkiin liittyvää tarjontaa eri ikäisille. Toiseksi eniten vastanneita kiinnosti näytelmät, kuten kylien itsetoteuttamat ja tuottamat, mutta myös valmis tarjonta.

– Liikuntapuolelta toivottiin erityyppisiä ryhmäliikuntamuotoja mm. uusia lajeja, joita ei kylillä pääse tällä hetkellä harrastamaan.

Hankkeen kautta kyläläiset pääsevätkin tulevaisuudessa etäyhteyksien avulla nauttimaan kulttuuri- ja liikuntapalveluista ja mahdollista on, että jos esimerkiksi kylän iltamat voidaan alkavana kesänä pitää, ne voidaan välittää etäyhteyksin katsottaviksi myös muille hankkeen kylille!

Tuula Jokiaho

Exit mobile version