Perjantaina aamupäivällä Lehtimäen Suokonmäellä nähtiin melkoinen tapahtuma, kun mäen laella kohoava 20 vuoden ikäinen näkötorni sai uuden katon.
Työtä ja tekemistä aiheutti vanhan katon saaminen turvallisesti alas maahan, sillä sen huipulla ollut taiteilija Antti Maasalon teos uhkasi ensimmäisillä yrityksillä vaurioitua.
Mitään ei jätetty sattuman varaan, vaan nostoon käytettiin tarvittava aika niin, että teoksen vahingoitumattomuus saatiin taattua.
Katon uusimista on puuhattu Suokonmäen seudun Kylät ry:n toimesta jo hyvän aikaa. Katto on vaurioitunut sen huipulla olevan taideteoksen kohdalta. Teoksessa on ollut pyörivä sähköä tuottava osa, jonka generaattori on mennyt rikki. Näin se alkoi täristä tuulella ja se pysäytettiin, mutta tuhoa oli jo ehtinyt tapahtua.
Vettä on päässyt sisälle etenkin rankkasateilla ja paikkauksilla apua on saatu vain väliaikaisesti.
Puheenjohtaja Heikki Mäkipää kertoo, että uusi katto on valmistunut jo viime syksyksi Tuomo ja Taneli Rantakankaan toimesta, mutta tuolloin syksyyn suunniteltu uuden katon nosto paikoilleen jäi koronatilanteen käännyttyä alueella pahaksi.
Nyt katto päätettiin saada paikalleen mahdollisimman pian lumien sulamisen jälkeen, ja niin myös tapahtui.
Uuden katon päälliset on tehnyt Mäkelän Pelti Ky ja komeus nostettiin paikalleen Lamminmäen nosturilla. Talkootyötä hanke on vaatinut 10-15 henkilöltä ja talkoin katetaankin iso osa omarahoitusosuudesta.
Katon uusimisen ja kohteen muiden kunnost
ustöiden kustannusarvio on 30000 euroa, josta puolet on saatu Aisaparilta. Avustusta on saatu myös kaupungilta, Kuortaneen Säästöpankkisäätiöltä ja Lehtimäen Osuuspankilta.
Hankkeeseen kuuluneet ulkorakennusten kunnostukset on tehty viime kesänä ja katon uusimisen lisäksi luvassa on vielä näkötornin sisustan kunnostusta. Kioskiosa poistetaan ja otetaan yleisön käyttöön- Lisäksi parkkipaikkaa tarvitaan lisää.
Vuotuista kävijämäärää näkötornilla on vaikea arvioida, mutta Mäkipää kertoo vieraskirjasta löytyvän vuosittain 3000-5000 kävijän nimet. Kävijöitä on eri puolilta Suomea ja ulkomailta, monet poikkeavat sinne varmasti ihan ohikulkumatkallaan nähdessään uljaana kohoavan näkötornin kantatieltä.
Lähellä asuva Mäkipää kertoo, että kävijöitä tornilla on kaikkina mahdollisina vuorokaudenaikoina. harvoin tarvitsee katsoa ulos aamuseitsemältä niin, ettei parkkipaikalla olisi jo autoa.
Kun torni on saatu kunnostettua, sen markkinointi laitetaan kuntoon Kraatterijärven Geopark -hankkeen kautta. Suokonmäki on poikkeuksellinen paikka mm. siksi, että samoin kuin Soinissa sijaitseva Löytömäki, se ei ole koskaan ollut merenpinnan alapuolella.
Kun alempana lainehti meri, paikalla oli saari, jonka rantaviiva näkyy edelleen mäen rinteessä ja paikalta on löytynyt muun muassa hylkeenpyydyksiä!
Geopark -hankkeen myötä opastus näkötornille laitetaan kuntoon kantatieltä. Tällä hetkellä tiloanne on se, että torni näkyy komeasti pitkän tieosuuden matkan Alajärven suunnasta tullessa, mutta missään ei ole kylttiä miten tornille pääsee.
Taideteos uuteen paikkaan
Kun vanha katto taideteoksineen saatiin onnellisesti alas maahan, on seuraavaksi aika järjestää niille uusi elämä samalta mäeltä.
– Rakennamme tähän alueelle näkötornin ja kotiseututalon välille pylväiden varaan soittokatoksen, jonka katolla taideteos on, Mäkipää kertoo.
– Soittokatos on alueelta puuttunut, vaikka täällä järjestetään monenlaisia tapahtumia.
Uudessa paikassa Maasalon teos tulee paremmin yleisön nähtäville ja Mäkipää toivoo, että se saa tulevinakin kesinä seurakseen muitakin Maasalon teoksia kesänäyttelynä.
Tuula Jokiaho