Alajärvellä asuva Jani Ojala on ripustanut Soinin kirjastoon Retkipaikat tutuksi -nimisen valokuvanäyttelyn, jossa hän esittelee sekä Suomessa että Norjassa sijaitsevia retkipaikkoja. Kuluvan kuun 30. päivään saakka esillä olevan näyttelyn avulla Ojala haluaa kannustaa ihmisiä koronan jäljiltä liikkeelle luontoon iloisin mielin.
Parisenkymmentä valokuvaa käsittävän näyttelyn idea lähti Ojalan mukaan Soinissa pidettävien Luonto- ja erämessujen siirtymisellä viime vuoden keväästä tämän vuoden elokuulle.
– Minulle tuli vuosi aikaa suunnitella näyttelyä ja Soinin kirjastossa oli sopivasti elokuu vapaana. Minulla on ollut aikaisemminkin näyttelyitä, samoin Alajärven kirjastossa. Toissavuonna kuviani oli esillä myös erämessuilla.
Messupäivänä eli tulevana lauantaina Ojala on paikalla Soinin kirjastossa kertomassa valokuvistaan ja vierailemistaan retkikohteista sekä esittelemässä kamerakalustoaan.
Itseoppinut kuvaaja
Ojalan kuvien kautta pääsee ihastelemaan monia eri puolilta Suomea löytyviä kohteita. On Soinin Arpaista, Aavasaksaa, Äkäslompoloa ja Helvetinjärveä. Kansallispuistojen lisäksi näyttelyn kuvia on myös paikoista, joista moni ei ole kuullutkaan. Retkipaikkoja esitellään valokuvin monipuolisesti.
– Tieto paikoista kulkee kavereiden kesken suusta suuhun, missä joku on nähnyt jotain hienoa. Nykyään myös netti tarjoaa tietoa. Olen käynyt viime aikoina maastopyöräilyreiteillä ja jos löytyy joku hieno kohde, olen samalla käynyt kuvaamassa.
Ojala on harrastanut valokuvausta pitkään. Ensin hän teki riistakamera- ja kalastusvideoita, mutta siirtyi järjestelmäkameranpariin vuonna2014. Ojala opiskeli valokuvaamaan itse ja löysi omat taitonsa. Hän on kuvannut muiden muassa lintuja, mutta maisemat ovat vieneet voiton kuvauskohteina. Sumut, auringonnousut ja -laskut viehättävät ja niiden kautta myös maisema muuttuu.
– Maisemakuviin siirtymiseen vaikuttaa myös se, että meillä Suomessa on neljä vuodenaikaa ja sama maisema näyttää aina erilaiselta riippuen siitä, milloin sinne menee. Lintuja kuvatessa täytyy olla 600-millinen objektiivi, joka painaa kolme kiloa ja välineet ovat maisemakuvaukseen verrattuna muutenkin raskaammat.
Myös videokuvaa tarjolla
Jani Ojala kertoo, että retkikohteen tunnelma ja monipuolisuus on vaikeaa saada yhdellä kuvalla esille. Joistakin kuvauskohteista on myös videoita, joita voi katsella lauantaina Soinin kirjastossa televisioruudulta. Näyttelyssä videot löytyvät taulussa olevissa QR-koodeissa, jotka saa auki älykännykällä.
Maastopyöräilyn pari vuotta sitten aloittanut Jani Ojala kertoo, että pyöräillessä eri kohteista näkee paljon enemmän.
– Ja kameraakin on mukavampi kantaa pyörän selässä kuin kävellen. Lähialueilla pyöräilen ihan omalla pyörälläni. Mutta jos lähden esimerkiksi Lappiin, vuokraan yleensä sähköpyörän, jolla valloittaa tunturit ja reitit ihan toiseen malliin. Siinä jaksaa vielä valokuvatakin, kun kaikki energia ei mene pelkästään ajamiseen.
Retkipaikkoihin liittyy vielä ainakin yksi Jani Ojalan mielenkiinnon kohde, nimittäin kangasmerkkien keräily. Hän liimailee kangasmerkkejä vilttiin.
– Merkkejä löytää yleensä luontokeskuksista tai sitten kohteella voi olla myös omat epäviralliset merkkinsä.
Virpi Poikelin