Sanoista tekoihin – soinilaiset nuoret osallistuivat viime viikolla 4H:n Taimitekoon ja ryhtyivät näin konkreettisiin toimenpiteisiin hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi.
Soinin 4H yhdistys palkkasi työhön Soinin Porrassuolle kahdeksan nuorta, jotka neljän päivän aikana istuttivat yli 20000 kuusentainta alueelle, joka on entistä Vapon turvetuotantoaluetta ja nykyisin Suomen 4H-liiton omistamaa.
Taimitekoon tartuttiin tänä kesänä jo neljättä kertaa kautta Suomen ja tavoitteena on istuttaa 10000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Taimiteossa kompensoidaan niin yritystoiminnasta kuin yksityishenkilöiden arjesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä lisäämällä hiilinieluja Suomeen.
– 4H -liitto on ostanut tähän tarkoitukseen turvetuotannosta vapautuneita maita eri puolilta Suomea. Soinin lisäksi lähiseuduilta on ostettu aloja Kuortaneelta, Teuvalta, Virroilta ja Ähtäristä, kertoo Suomen 4H-liiton aluejohtaja Tuija Saarimäki.
Soinissa ala on kooltaan reilu kymmenen hehtaaria ja siellä istutukset jatkuvat myös ensi kesänä. Edellisen kerran Soinissa taimitekoon osallistuttiin toissa kesänä.
Soinin 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Vuokko Viirumäki kertoo, että tänä kesänä Taimiteossa ahertaneet nuoret olivat iältään 14-17 vuotiaita. Mukana työssä olivat Eemil Sorvali, Silja Lamminpää, Aatu Silvonen, Joonas Järvinen, Antti Vuorenmaa, Leevi Väliaho, Oskari Huvila ja Mira Mäkinen.
Taimiteossa Soiniin tullaan istuttamaan noin kymmenen hehtaaria Best Caravanin taimia ja Best Park Oy:n taimia 0,43 hehtaaria. Best Caravanin markkinointipäällikkö Tuomas Salminen kertoo, että yritys maksaa nuorien palkan 40 senttiä taimelta.
Taimitekoon osallistuminen on yritykselle erittäin tärkeää, onhan se ollut käynnistämässä koko hanketta. – Meille tuli vuonna 2019 ajatus lähteä mukaan ilmastotalkoisiin. Toteutimme yhdessä 4H -liiton kanssa pilottina Nuoret ilmastotöissä -hankkeen. Se taas poiki jatkona Taimiteon.
– Olemme antaneet asiakkaillemme lupauksen, että koska myymme matkailuvaunuja ja -autoja, kompensoimme niiden käytön metsänistutuksilla. Taimiteon kautta toteutuu se, mitä olemme luvanneet, perustuuhan istutettavat määrät Luonnonvarakeskuksen laskelmiin. Kyse ei ole mainostempusta, vaan todellisesta kompensaatiosta.
– Tämä on meille erityisen hyvä malli siksi, että tyypillinen asiakkaamme on yli 55-vuotias, jota välttämättä ilmastoasiat eivät kiinnosta niin paljon kuin se, että Taimiteko työllistää nuoria, Salminen sanoo.
– Erityisesti koronan myötä asiakaskunta on nuorentunut paljon ja nuorempia taas selvästi kiinnostaa ilmastovaikutus enemmän.
Taimiteossa onkin nykyisin mukana paljon yrityksiä, jotka haluavat olla mukana ilmastotalkoissa. Nuorille se antaa samalla konkreettisen mahdollisuuden omalla työllään vaikuttaa asioihin.
Sen lisäksi, että Taimiteossa nuoret työllistyvät istutuksiin, niin etenkin 4H liiton omistamilla alueilla luvassa on työtä myös tulevaisuuteen. Soinissakin ensimmäisinä istutetut taimikot alkavat pian vaatia hoitotyötä ja sitä jatkuu pitkälle tulevaisuuteen.
Tuula Jokiaho