Vuonna 2016 Vimpelissä perustettu Mom´s for Kids ry on äitien sydämellä syntynyt kristillinen yhdistys, jonka kantavana ajatuksena on tarjota perheille apua ja tukea arkea helpottamaan.
Yhdistyksen vapaaehtoistiimit pyörittävät eri paikkakunnilla Vaatepankkeja, joiden tarkoituksena on säästää niin lompakkoa, kuin luontoa.
Mom´s for Kids sai kesäkuussa 2020 STEA:lta avustuksen, joka käynnisti yhdistyksen hanketoiminnan. Ensimmäinen vuoden kestävä hanke, Sinä et ole yksin, päättyi toukokuussa 2021. Hanketoiminta sai jatkoa niin ikään STEA:n rahoittamasta Yhdessä hankkeesta, joka käynnistyi huhtikuussa.
Uuden hankkeen työntekijöinä toimivat Ulla Anttila ja Kristiina Mäki, jotka kertovat, että hanke etsii kosketuspintaa arkeen tarjoamalla keskusteluapua ja järjestämällä toimintaa, josta voi löytää työkaluja elämänhallintaan.
Hankkeen keskiössä ovat lapsiperheet, naiset sekä aikuistuvat nuoret. Hankeen avulla tuetaan myös yhdistyksen vapaaehtoistoimijoita. Hankkeen toiminta-alueeseen kuuluvat Järvipohjanmaan, Kuusiokuntien sekä Kaksineuvoisen kunnat. Yhdessä hanke hakee myös uusia kosketuspintoja alueen toisten toimijoiden kanssa.
Lähtökohta hankkeessa kuten koko Mom´s for Kidsin toiminnassa on se, että kaikki ovat samanarvoisia ja me kaikki riitämme juuri sellaisina kuin olemme, Ulla ja Kristiina painottavat. – Me kaikki tarvitsemme muiden tukea ja apua jossain elämämme vaiheessa. Ei ole hyvin ja huonosti voivia ihmisiä, on vain erilaisissa elämäntilanteissa olevia.
Arjen normalisoiminen on yksi tärkeistä tavoitteista. Perheiltä halutaan turhat paineet pois, sillä arki ei ole muillakaan niin hienoa ja ainaista onnea, kuten vaikkapa sosiaalisen median päivityksistä voisi päätellä.
Haluamme lanseerata jo edellisen hankkeen aloittamaa Kiva keskiviikko -ideaa, joka tarkoittaa perheen yhteistä sopimusta järjestää aikaa, jolloin tehdään jotain yhdessä ilman, että puhelimet häiritsevät. Se voi olla lautapelien pelaamista tai vaikka kokkailua yhdessä, jotain mikä ei vaadi ylimääräistä rahaa ja on kaikkien tavoitettavissa.
Tätä silmällä pitäen hanke pyrkii kartoittamaan alueeltaan myös retkikohteita ja Kiva keskiviikko jalkautuu alueensa kuntiin perhetreffeille.
Tämän päivän arjessa moni kokee riittämättömyyden tunnetta, jota hälventämään on hankkeen kautta mahdollisuus saada viisi kertaa jutteluapua itsensä päivittämiseen. Samalla voidaan miettiä myös muita yhteiskunnan tukia, joita tilanteeseen ehkä olisi tarjolla. – Tarjoamme ensietapin sinulle, joka haluat puhua.
Hankkeen toimistoon Alajärvelle voi poiketa myös kahville ihan vapaamuotoisesti aina, kun ovet ovat avoinna.
Vaatepankki on avoinna jokaiselle!
Kristiina ja Ulla jalkautuvat kesän aikana myös toreille ja tapahtumiin Vaatepankin rekin kanssa, sillä vaikka Vaatepankit ovatkin ihan oma juttunsa yhdistyksellä, niin vaaterekin kanssa on hankkeen helppo jalkautua ihmisten pariin.
Vaatepankki ei tarkoita vain ilmaisia vaatteita, vaan niiden tiimeihin kuuluminen on mahtavaa vertaistoimintaa ja niissä voi antaa sen ajan yhteisen hyvän käyttöön, jonka kokee voivansa antaa. Siinä todellakin toteutuu ajatus ”sinä riität”.
Vaatepankkeja on alueella jo viisi ja niitä on suunnitteilla lisää. Mitä enemmän niitä on, sitä suurempi merkitys niillä on myös ekologisesti. – Vaatepankkia ei ole tarkoitettu vain heille, joilla on akuutti tarve, vaan ihan jokaiselle, joka kokee, että on järkevämpää käyttää kierrätystuotetta, kuin ostaa uutta.
Vaatepankissa käymisen pitäisi olla kaikille luontevaa ja jos tuntuu hankalalle vain hakea, voi samalla tuoda omistaan kiertoon!
Alajärven seurakunnan kanssa hanke suunnittelee syksyllä starttaavaa viiden kerran Kohtaamistaiteen ryhmää äideille, lapsille järjestetään samaan aikaan omaa toimintaa. Kokoontumisten päätteeksi on yhteinen taidenäyttely!
Olemme saaneet paljon toiveita erilaisesta pienryhmätoiminnasta äideille ja kartoitammekin parhaillaan yhteistyökumppaneita.
Yhteistyö on muutenkin tärkeässä roolissa hankkeessa ja sen tiimoilta on pohdittu myös niitä lukuisia hyviä toimijoita, joita alueella on ruokajaon parissa. – Haluaisimme, että eri toimijat Järvi-Pohjanmaan alueella tulisivat paremmin tietoiseksi toisistaan, jotta voisimme palvella paremmin apua tarvitsevia ja eri apukanavat saataisiin paremmin näkyville.
EU-ruoka-apu on päättynyt ja ensi vuonna se tullaan korvaamaan maksukorteilla. Tämä aiheuttaa ruokajakeluille yhä enemmän haasteita, joten syksyllä tullaan aiheesta järjestämään kaikille ruoka-aputoimijoille yhteinen Teams -palaveri, johon kaikkien ruoka-apua toteuttavien osallistumista toivotaan!
Tuula Jokiaho