MAINOS
MAINOS

Vimpelistä vihreää valoa geopark-yhdistykselle

Vimpelin valtuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen Kraatterijärven Geopark -yhdistyksen ja kunnan välisen periaatesopimuksen. Esimerkiksi Suomen Pesäpallomuseo kuuluu geopark-hankkeen virkistyskohteisiin.

Vimpelin kunnanvaltuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen Kraatterijärven Geopark -yhdistyksen kanssa tehtävän periaatesopimuksen, jossa kunta sitoutuu muiden muassa geoparkin ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Samalla valtuusto valtuutti hallituksen tekemään erilliset sopimukset määrärahasta ja ostopalveluista.

Valtuusto siunasi ensi vuoden tuloveroprosentiksi 9,61. Prosentin suuruuteen vaikuttaa ensi vuoden alussa toimintansa aloittavat hyvinvointialueet, joiden toimintaa valtio rahoittaa. Suurin osa tulonsiirrosta tapahtuu kunnallisverojen kautta.

MAINOS

Valtuusto hyväksyi myös ensi vuoden kiinteistöveroprosentit, jotka säilyivät muuttumattomina kuluvaan vuoteen verrattuna. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,10, vakituisten asuntojen kiinteistöveroprosentti 0,65, muiden asuinrakennusten 1,30, kaava-alueella sijaitsevan rakentamattoman tontin kiinteistöveroprosentti 3,00. Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti on ensi vuonna edelleen 0,00 ja voimalaitosten veroprosentti 3,10.

Valtuustossa esillä olleen kunnan ja Kraatterijärven Geopark -yhdistyksen periaatesopimuksessa kunta sitoutuu ylläpitämään, huoltamaan ja kehittämään kunnassa sijaitsevia geokohteita ja liikunta- ja virkistyspaikkoja, joihin kuuluvat muiden muassa Lakeaharjun matkailualue, Puskalan kallio, Pokelassa sijaitseva lintutorni, Saarikenttä ja tänä vuonna Vanhan osuuskaupan alakertaan muuttanut Suomen Pesäpallomuseo.

Tekninen tai vapaa-aikatoimi vastaavat kohteiden kunnossapidosta, huollosta ja kehittämisestä. Sopimuksen mukaan kunta osallistuu erikseen sovittaviin, Kraatterijärvi Geoparkin toimintaa tukeviin hankkeisiin. Osallistuminen tapahtuu valtuuston myöntämien määrärahojen puitteissa.

Kysymyksiä monelta kantilta

Viime kesäkuussa perustetun Kraatterijärven Geopark -yhdistyksen budjetti muodostuu Lappajärven ja Vimpelin kuntien sekä Ähtärin Eläinpuiston maksamasta määrärahasta. Vimpelin osuus on 20 000 euroa ja sillä summalla yhdistys ostaa kunnalta tiedotus- ja markkinointipalveluita. Lappajärven osuus budjetista on 45 000 euroa. Ostopalveluista on tarkoitus tehdä erilliset sopimukset.

Useita kertoja valtuustossa jo aikaisemmin esillä ollutta Geopark-hanketta ikiliikkujaan verrannut Jukka-Pekka Uusitupa (ps) esitti kunnanhallituksen esityksen hylkäämistä. Pasi Sova (Haloo Vimpeli) kannatti Uusituvan esitystä ja totesi, että yhteistyön pitää olla reilua ja tasapuolista.

Sirpa Salomäki (kesk.) halusi puolestaan tietää, mitä kunta saa 20 000 eurolla ja ihmetteli sitä, etteikö Vimpelillä ole mitään, kun samalla kuitenkin tarvitaan Alajärven ja Ähtärin vetovoimaa.

Haloo Vimpelin valtuutettu ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Hannu Särkinen vakuutti, että Vimpelillä on paljon ja kunta voittaa heti, kun on perustamassa yhdistystä. Hänen mukaansa Perho haluaa liittyä geopark-yhteistyöhön heti kun on mahdollista.

Marko Timo (kesk.) mietti, että voidaanko muita kuntia edellyttää allekirjoittamaan samanlainen sopimus ja olla hyväksymättä vapaamatkustajia mukaan. Geopark-projektia vetävä ja valtuustolle Lappajärven historiaa ja geopark-hanketta esitellyt Heikki Mäkipää ei voinut omien sanojensa mukaan ottaa selkeää kantaa tähän asiaan.

Suoritetussa äänestyksessä kunnanhallituksen esityksen kannalla oli 13 valtuutettua ja kahdeksan valtuutettua antoi äänensä Uusituvan vastaesitykselle.

Virpi Poikelin

Exit mobile version