Suomen Sotilas -lehti kertoo Kari Kuuselan kirjoittamassa artikkelissa viimeisen suomalaisen SS-miehen, SS-Rottenführer, alikersantti Sakari Lahtisen kuolleen 12. lokakuuta kotonaan Haapamäellä. Lahtinen syntyi 29. syyskuuta 1923 ja oli kuollessaan siis 99-vuotias.
Matrikkelitietojen mukaan Lahtinen oli syntynyt Lehtimäellä ja osallistunut talvisotaan Lehtimäen suojeluskunnassa. Hänet oli myös värvätty Lehtimäellä.
Kuuselan artikkelin mukaan Lahtinen värväytyi keväällä 1941 ja sotilaskoulutusta saamattomana hänen sijoitettiin suomalaisen SS-vapaaehtoispataljoonan toisen komppaniaan. Edessä oli perusteellinen yli puolen vuoden koulutus Wienissä, Starlsundissa ja Gross Bornissa ennen rintamalle siirtymistä vuodenvaihteessa 1941-42.
Lahtisen sota alkoi puolen vuoden asemasodalla Mius-joella lähellä Venäjän ja Ukrainan rajaa. Loppukesä ja syksy 1942 kuluivat vauhdikkaassa etenemisessä Kaukasukselle, talvi peräytymisessä ja moottoroidussa sodassa Kalmukkiarolla ennen kesällä 1943 tapahtunutta kotiutumista kahden vuoden palvelusajan umpeuduttua.
Lahtisen mainitaan matrikkelitiedoissa olleen tarkka-ampuja, mikä todennäköisesti tarkoitti kesällä 1942 suomalaispataljoonan uudelleenorganisoinnissa jokaiseen kivääriryhmään lisättyä tulitukitarkka-ampujaa. Näillä oli erikseen valikoitu saksalainen normikivääri Kar 98k optisella tähtäimellä varustettuna.
Lahtisen palvelus jatkui Suomen armeijassa panssarintorjunnassa 20. Tykkikomppaniassa. Tätä koskien tarkemmat tiedot valitettavasti puuttuvat, mutta asiat lienevät menneet hyvin, koska tuloksena oli alikersantin arvo. Saksasta Lahtinen kotiutui miehistöarvossa.
Siviiliammatiltaan Lahtinen oli konduktööri. Hän avioitui vuonna 1946 ja sai kolme lasta.
Suomalaisia SS-miehiä oli noin 1400, joista suurimman ryhmän muodostavat keväällä 1941 värvätyt 1200. Nämä jakautuivat noin neljäänsataan sotilaskoulutusta ja sotakokemusta saaneisiin, jotka liitettiin kesäkuussa 1941 suoraan SS-divisioona Wikingin eri yksiköihin sekä noin kahdeksaansataan mieheen, jotka olivat kouluttamattomia ja muodostivat suomalaisen SS-pataljoonan miehistön.
Kesällä 1942 Suomesta värvättiin SS-pataljoonaan täydennykseksi vielä noin kaksisataa miestä. Saksan palveluksessa kaatui noin 250 SS-miestä ja Suomen rintamalla lähinnä kesällä 1944 noin sata.
Lähde: Suomen Sotilas -lehti / Kari Kuusela.
Tuula Jokiaho